home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Suskázunk? Suskázzunk!
Rencsényi Elvira
2014.09.30.
LXIX. évf. 40. szám
Suskázunk? Suskázzunk!

A suskázás mifelénk még aránylag ismeretlen fogalom, noha a szabadkai és a zentai Suska Kör jóvoltából egyre többen ismerkednek meg vele. A világ számos országában működik ez a csereberekereskedelem, célja pedig, hogy az emberek el tudják cserélni az értékeiket, termékeiket, esetleg a szolgáltatásaikat. Ez utóbbihoz sorolható például a kert rendezése, sírhelyek rendben tartása, a tüzelő behordása, a hó eltakarítása, bevásárlás, takarítás stb., így segítve azokon, akik mindezt a feladatot már nem tudják egyedül elvégezni. A Suska Kör tagjai számára a közösség, a benne való létezés a fontos, egymás megsegítése és támogatása. Náluk a pénz nem játszik szerepet.

A csoport megmozdulásain, rendezvényein készpénz nem cserél gazdát. Mindent suskában mérnek, adnak és „fizetnek”.

Legutóbb Palicson, a helyi közösség udvarán rendezett családi napot a szabadkai Suska Kör a VMSZ Női Fórumának palicsi tagozatával karöltve. A megjelentek csereberélhettek a suskapiacon, ahol főleg egészséges alapanyagokból készült élelmiszert, higiéniai eszközöket vásárolhattak meg — természetesen suskáért. A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy felhívja a figyelmet a segítségnyújtás és az emberi értékek fontosságára.

A rendezvényt Dobó Márta, a helyi közösség elnöke nyitotta meg, majd Bognár Beáta, a Magyar Összefogás jelöltje köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy ennek a eseménynek — akárcsak a Magyar Összefogásnak — az a célja, hogy összefogja az embereket, és rámutasson, hogy együttes erővel megoldhatóak a gondok.

Perpauer Attila, szintén a Magyar Összefogás jelöltje is tiszteletét tette a rendezvényen, melyen gyermekprogramok, helyi és környékbeli termelők terményeinek vására, suskacsereberék lebonyolítása, valamint finomságok kóstolója várta a vendégeket. Az érdeklődők emellett különféle előadásokat hallgathattak meg neves szakemberek tolmácsolásában. Bemutatkozott például az egy éve megalakult szabadkai Suska Kör, ezenkívül a hallgatóság önértékelési, szakrális, grafológiai, meditációs és természetgyógyászati témakörökben is információkhoz juthatott.  

Déltől a VMSZ Női Fórumának palicsi szervezete fánkkal, a szabadkai Suska Kör tagjai pedig házilag készített kenyérrel, süteménnyel kedveskedtek a látogatóknak. Az érdeklődők helybeli és környékbeli termelők bioterményeit is megcsodálhatták, megkóstolhatták, sőt meg is vásárolhatták.

Ezen a napon ki lehetett próbálni a suskázás életérzését is, mely a szakértők szerint fejleszti és újraéleszti a gazdaságot. A gyermekek feladványokon és játékokon keresztül suskát gyűjthettek, melyet értékes nyereményekre válthattak.

A cserebere lényege

Vajdaság-szerte is egyre több emberben merül fel, hogyan lehetne fellendíteni a gazdaságot, méghozzá olyan módon, hogy elsősorban a kis jövedelműeket segítse. Hogy mi mit tehetünk ezért? A Suska Kör jóvoltából megtudhatjuk.

S hogy mi a Suska Kör? Erre Keresztényi Zoltán alapító ad választ:     

— Egy csereberekör, ahol termékeinket és szolgáltatásainkat tudjuk elcserélni egymással. A csere alapja a bizalom, bízunk magunkban és egymásban.     

A Suska Kör célja egy olyan fizetőeszköz használata, amely forog a tagok között, ezzel serkenti a kreativitást, és bátorítja az új képességek kifejlesztését. 

Elismeri az egyén és a közösség értékteremtő képességét.   

Olyan tevékenységek végzésére sarkall, amelyek örömet nyújtanak a végzőjének és általa a felhasználójának is. Bőséget teremt a helyi közösségen belül, de lehetőséget ad más közösség tagjaival való cserére is. Támogatja a helyi termelés fellendülését, és ösztönzi a személyes kapcsolatok kialakítását. Suskára lehet kínálni élelmiszert, használt tárgyakat, emellett a munkavégzés, a tanítás és az egyéb szolgáltatások is népszerűek. Infláció- és kamatmentes csereeszközünk mértékegysége a suska. Egy órányi átlagos munkavégzés 60 suskát ér. Nincs központi könyvelés, nincs elszámolás. A suskát bármelyik taggal való fizetés során használhatjuk. Mindenki a suskafüzetében vezeti a saját egyenlegét. Cserék alkalmával egymás füzetébe írunk.

Vajdaságban már egy éve működik suskakör Szabadkán és Zentán. Alakulóban van Óbecsén, Palicson és más településeken is. Világszerte több országban segítik az egyéneket és a családokat a miénkhez hasonló csereberekörök. Az ötlet Kanadából származik, ahol már több mint tíz éve működnek suskakörök. Magyarországon, Budapesten hét éve indították az elsőt, mely azóta is fejlődik és terjed. A Szegedi Suska Kört párommal és egy kis csapattal másfél éve alapítottuk. Azóta ennek a közösségnek a tagsága 150 aktív főre növekedett. A Szabadkai Suska Kört tavaly szeptemberben indítottuk el, látva az ott és a környéken élő emberek nyitottságát és elégedettségét. Mivel az emberek életében előremutató változások kezdődtek, szabadkai lévén úgy gondoltam, hogy az én városomba is elhozom ezt a fajta csereberekereskedelmet. Szabadkán azóta minden hónap második szombatján találkozunk a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben délután négy és hat óra között. Körünk családias, jelenleg 25-30 aktív tagot számlál. Vannak köztük gyermekek és idősebbek is. Egy-egy suskakörhöz bárki csatlakozhat, aki szeretne egy jó közösséghez tartozni, és elcserélné terményeit, alkotásait vagy szolgáltatásait olyasmire, amire neki van szüksége. A suskakörök várják az érdeklődőket, hogy jó hangulatban és hatékonyan tehessünk egymásért — hallottuk Keresztényi Zoltántól.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..