home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Sok hűhó, de nem semmiért
Tóth Lívia
2021.03.28.
LXXVI. évf. 12. szám
Sok hűhó, de nem semmiért

Nemrégiben William Shakespeare Sok hűhó semmiért című darabját vitte színre a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, a Jászai Mari-díjas Mezei Kinga rendezésében. A romantikus komédiában mindkét megénekelt szerelmi történet beteljesül, de a boldogsághoz és a holtodiglan, holtomiglan kimondásához, mint ahogyan azt a nagy, angol klasszikustól el is vártuk, igencsak rögös, intrikákkal, cselszövésekkel tarkított út vezet.

A cselekmény helyszíne Messina, ahova megérkezik Don Pedro katonáival a győztes hadviselésből. A sereg tagja Claudio, aki az őket vendégül látó kormányzó bájos leányába, Heróba lesz szerelmes. Benedetto, a nemes ifjú viszolyog a házasság gondolatától, a makrancos Beatrice viszont ki nem állhatja, ha valaki teszi neki a szépet. Miután mindkettőjüknek igencsak felvágták a nyelvét, szópárbajaik — Mészöly Miklós míves fordításában — rendkívül élvezetes perceket szereznek az előadás közönségének.

A napsütötte Dél-Itáliában, amíg szünetelnek a csaták, lángra lobbannak a szívek. A két egymásnak teremtett párnak azonban előbb meg kell küzdenie az ármánykodó, álnok terveket szövögető Don Juannal.

Sok hűhó semmiért (Much Ado About Nothing) valószínűleg 1598 és 1600 között keletkezett. Magyarországon 1876-ban mutatták be először Arany László fordításában, és szinte nincs is olyan színház, amely ne tűzte volna a műsorára. A tervek szerint az idén nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok programjában is láthatják az érdeklődők. Több filmes adaptáció készült belőle, például 1993-ban Kenneth Branagh rendezésében. A főbb szerepeket Emma Thompson, Denzel Washington, Keanu Reeves, Michael Keaton és maga Kenneth Branagh alakítja. Később 2005-ben és 2011-ben is feldolgozták.

   

Mit adhat nekünk ma egy több száz éves komédia? — teszi fel a kérdést Oláh Tamás, a zentai előadás dramaturgja. És meg is válaszolja: Mindenekelőtt nem árt, ha nevetünk rajta. Még szerencse, hogy a szerelem különösen humoros dolgokra képes. A cselszövés pedig hallatlanul szórakoztató tud lenni. A pletyka legalább négyszáz éve töretlenül népszerű műfaj, és ha egyszer szárnyra kap, akkor semmi sem állíthatja meg.

Ha a járványhelyzet is megengedi, irány a Zentai Magyar Kamaraszínház, és jó szórakozást kívánunk!

Shakespeare: Sok hűhó semmiért, Zentai Magyar Kamaraszínház, 2020/21-es évad, III. bemutató
Don Pedro, Aragónia hercege — Virág György; Don Juan, a herceg fattyú öccse — Nešić Máté; Claudio ifjú firenzei gróf — Papp Arnold; Benedetto padovai nemes ifjú — Dévai Zoltán; Leonato, Messina kormányzója — Mess Attila; Hero, Leonato lánya — Verebes Judit; Beatrice, Leonato unokahúga — Lőrinc Tímea; Baltazár, az énekes, Boracchio, Don Juan embere és Ferenc pap — Szilágyi Áron.
Énekes-korrepetitor: Koncz Éva; jelmeztervező: Janovics Erika; díszlettervező: Ondraschek Péter.

Fényképezte: Horváth Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..