home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Soha nem futamodom meg a kihívások elől”
Talpai Lóránt
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
„Soha nem futamodom meg a kihívások elől”

Nemrégiben dr. Bimbó Mihályt választották meg Magyarkanizsa polgármesterének. Mint ismeretes, elődje, Nyilas Mihály tartományi titkárként folytatja tevékenységét. Az új polgármestert a Tisza-parti város helyzetéről és városfejlesztési céljairól kérdeztük.

* Amióta átvette a polgármesteri pálcát, azóta is folyamatosság tapasztalható a városvezetőség munkájában. Feltételezem, hogy mindez az egykori polgármesterrel folytatott szoros együttműködésnek köszönhető. Ettől függetlenül melyek voltak az első benyomásai, továbbá milyen helyzetben van jelenleg Magyarkanizsa?

— Egyáltalán nem véletlen a folyamatosság, hiszen hosszú évek óta együttműködünk az egykori polgármester úrral. 2005-től a képviselő-testület elnöki, majd 2008-tól alpolgármesteri tisztségben dolgoztam vele együtt. Vagyis az önkormányzati munka minden jelentősebb posztján szereztem tapasztalatot, és bízom benne, hogy ezt jól tudom hasznosítani a polgármesteri teendők kapcsán is. Nincs szándékomban jelentős változásokat bevezetni az elkövetkező időszakban, folytatni szeretném az elkezdett munkát, és befejezni a kidolgozott projektumokat. Természetesen továbbra is számítok Nyilas Mihály úr, a parlamenti képviselőink és az államtitkáraink segítségére. A polgármesteri munka ugyanis nem egyszerű feladat, de én soha nem futamodom meg a kihívások elől. Szerencsére kiváló szakemberekből álló csapat áll mögöttem, ezáltal — reményeim szerint — könnyebben meg fogok birkózni a várost érintő nehézségekkel. Magyarkanizsa jelenlegi helyzete ugyanis nem mondható túl rózsásnak. A következő néhány adattal szeretném mindezt alátámasztani. A község bevétele egészen 2012-ig folyamatosan növekedett, a múlt esztendőben azonban a mintegy egymilliárd dinárról 800 millióra csökkent. Az idei évben pedig még kevesebbel, mindössze 650 millió dinárral számolhatunk. Emellett csökkentek a különféle adók, járulékok és térítmények, miközben a község kiadásai növekedtek. A nehézségek ellenére Magyarkanizsa továbbra is gondoskodik több projektum, beruházás és a különféle szociális juttatások pénzeléséről. Az ingyen uzsonna az iskolásoknak, a harmadik, illetve a negyedik gyermek óvodai költségeinek eltörlése, az idős személyek házi ápolása, a népkonyha működtetése, a többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek szociális védelmi központja munkájának segítése, a középiskolások utazási részköltségeinek fedezése, a mosolytábor, a fészekotthon létrehozása, az ajándék bébicsomag az újszülötteknek mind-mind a szociális juttatások része. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a község jelenleg az intézményrendszer és a hatáskörök zavartalan pénzügyi ellátásáról tud gondoskodni, újabb beruházásokhoz azonban nincs meg az anyagi háttere.

* Hivatalba lépése után az ellenzékkel való szorosabb együttműködést hangsúlyozta. Az eddigiek során sikerült jobban összehangolni a város jövőjével kapcsolatos különféle elképzeléseket?

— Továbbra is az együttműködést szorgalmazom, de el kell mondanom, hogy ez manapság egy cseppet sem egyszerű dolog. Az ellenzéki képviselők közül ugyanis néhányan ugyan megpróbálnak konstruktív módon együttműködni velünk, mások azonban a közgyűlés alapvető viselkedési kódexét sem hajlandók betartani. Velük rendkívül nehéz együtt dolgozni. Azokat az ellenzéki képviselőket, akik a sajtóban üzengetnek, és színjátéknak tartják a közgyűlést — miközben részt sem vesznek a döntésekről szóló vitákban —, komolytalannak tartom.

* Az építés- és közlekedésügyi miniszter nemrég a kormány épületében fogadta Magyarkanizsa község delegációját. A megbeszélés célja a kormány és az önkormányzatok közötti kapcsolat elmélyítése. A találkozón a magyarkanizsai küldöttség számos projektumot mutatott be. Melyek voltak ezek a tervek, és mit érdemes tudni róluk?

— A miniszter asszony által szervezett találkozón tizenkét tervezetet mutattunk be. Ezek közül kettő a nemzetközi útszakasz fokozatos karbantartására vonatkozik, a többi pedig a különféle községi fejlesztéseket foglalja magában. Olyanokat, mint például a magyarkanizsai kikötő és a folyami határátkelőhely infrastruktúrájának modernizálása, a város déli részén egy kerülőút kiépítése, a meglevő szennyvíztisztítók felújítása községi szinten, valamint újak létrehozása, és szennyvízelvezető-csatornák lefektetése. Emellett szeretnénk, ha az autóúton, a Királyhalom közelében található fizetőkapu átkerülne Szabadka déli kijáratához. Ezzel kívánjuk a kisebb falvakat mentesíteni a rájuk nehezedő forgalomtól.

* Az említett tervek részben Magyarkanizsa község bizonyos településein valósulnak majd meg. Melyek azok a gazdasági és idegenforgalmi projektumok, amelyek szigorúan Magyarkanizsa városára vonatkoznak?

— A kizárólag Magyarkanizsa területére vonatkozó elképzelések közé tartozik például az autóbusz-állomás fejlesztése és az élményfürdő kiépítése. Az állomás mintegy 31 millió dinárba kerül, és a Nagyberuházási Alappal együttműködve valósul meg. Az élményfürdő felépítését sajnos évek óta bürokratikus akadályok nehezítik. Biztos vagyok benne, hogy ha néhány évvel ezelőtt elmaradtak volna a jól ismert kampánycsatározások, akkor a fürdő már elkészült volna.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..