home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Segítsünk a fejértelepi magyar anyanyelvű tanulókon!
Dr. SZåKE Anna
2008.03.05.
LXIII. évf. 10. szám

A Hét Nap Nehéz-e az anyanyelv? c. írásában a szórványtelepülések jeles képviselői, anyanyelvápolói nyilatkoznak (magyar) anyanyelvünk helyzetéről, álláspontokról. Én a fejértelepi helyzetképet ismerem, és sajnos elmondhatom, hogy a magyar anyanyelvű iskola megszűnésével a gyerekek most már egymás k...

A Hét Nap Nehéz-e az anyanyelv? c. írásában a szórványtelepülések jeles képviselői, anyanyelvápolói nyilatkoznak (magyar) anyanyelvünk helyzetéről, álláspontokról. Én a fejértelepi helyzetképet ismerem, és sajnos elmondhatom, hogy a magyar anyanyelvű iskola megszűnésével a gyerekek most már egymás között, az utcán is szerbül beszélnek. Nem tartom elfogadhatónak azt az érvet, hogy szerb tannyelvű alsó elemi után nem képesek a magyar gyerekek szerbül követni az oktatást. Itt van példának az udvarszállási iskola, ahol kevesebben vannak, mégis működik a magyar tannyelvű általános iskola. A fejértelepi nyugalmazott tanítónő mindent megtett és megtesz annak érdekében, s ezt nyíltan fel is vállalja, hogy a szülők ne írassák magyar osztályba a gyermekeiket, mert utána vért izzadnak majd az ötödik osztályban. Fejértelepen a homokszili (ULJMA) iskolaközpont nem szüntette meg a magyar tannyelvű iskolát, s ma is folyik hivatalos keretek között anyanyelvű oktatás. Éppen a nyilatkozatot adó Ötvös Pintér Valéria oktatja magyar nyelvre a kisdiákokat. S erről nem esik szó beszámolójában. Amiért én most tollat ragadtam, az a következő: a fejértelepi magyar szülők már a múlt évben sem kapták meg a családi támogatást, amelyet a magyar állam biztosít a magyar nyelven tanuló diákoknak. Ennek oka pedig az, hogy nincs, aki elintézze számukra a pályázati folyamodványok benyújtását. Hangsúlyozom: nincs, aki felvállalja ennek lebonyolítását, attól tartva, hogy haragosokat szerez majd magának, mivel nem mindenki jogosult a támogatásra. A képlet számunkra nagyon egyszerűnek tűnik, mégis úgy látszik, abban a kis közösségben ez kivitelezhetetlen. Kérésem és kérdésem a következő: hogyan tudnánk segíteni azon az egy-két magyar nemzetiségű családon, akik becsülettel végzik szülői kötelességüket. A gyermekek énáltalam jutnak el a magyarországi nyári anyanyelvi táborokba, tanúsítom, hogy írni-olvasni tudnak magyar nyelven és állandóan képezik magukat. Van olyan család, ahol három gyermek is jár iskolába, s az iskola legjobb tanulói közé tartoznak. A szüleik szorgalmas, becsületes magyar emberek, akiknek pluszkiadás és gondviselés az, hogy megtanítsák anyanyelvük tiszteletére és becsülésére a gyermekeiket. Ezúton kérem a Hét Nap közbenjárását és segítségét abban, hogy elintézhessük számukra a megérdemelt támogatást.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..