home 2024. május 10., Ármin napja
Online előfizetés
Schengen és Sheveningen
NAGY Nándor
2007.02.07.
LXII. évf. 6. szám

Bizony nem mindegy, hogy az ember melyik listára kerül: a schengenire vagy a sheveningenire. Az egyiken ugyanis a vízummentességet élvező országok polgárai vannak, a másik listát pedig a hágai nemzetközi bíróság a sheveningeni börtönben tartja nyilván. Akármennyire hihetetlenül vagy inkább komolytal...

Bizony nem mindegy, hogy az ember melyik listára kerül: a schengenire vagy a sheveningenire. Az egyiken ugyanis a vízummentességet élvező országok polgárai vannak, a másik listát pedig a hágai nemzetközi bíróság a sheveningeni börtönben tartja nyilván. Akármennyire hihetetlenül vagy inkább komolytalanul hangzik is, de azt tapasztalhatjuk, hogy a két listát szinte alig egy lépés választja el egymástól! Azt akarom mondani, hogy nagyon sok olyan szerbiai, boszniai, montenegrói vagy horvát állampolgárnak van schengeni vízuma, aki rajta van a sheveningeni börtön listáján is. A háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina horvát tábornok például mindkét listán rajta van. De igen sok, háborús bűnökkel vádolt szerb polgár is vidáman utazgat Belgrád és Hága között. Feltételezzük továbbá, hogy Marko Milošević is schengeni vízummal utazott Oroszországból Hollandiába, hogy átvegye apja holttestét, noha jómaga rajta van az Interpol körözőlistáján. Ezzel szemben szomszédasszonyom nem utazhatott el Szlovéniában férjhez ment lányához, és nem lehetett jelen unokája születésénél, mert az év végi ünnepek miatt nem kaphatott szlovén, azaz schengeni vízumot.
Aztán azt is megfigyelhettük, hogy a zimonyi maffia több tagját az Európai Unió területén fogták el és tartóztatták le. A többi között Görögországban, Olaszországban, Ausztriában vagy Németországban. Ki adta nekik a fene nagy szigorú schengeni vízumot, sőt némely esetekben még az állampolgárságot is? Miközben mi vajdasági magyarok már az anyaország határát is alig tudjuk átlépni Horgosnál vagy Kelebiánál. Nem tudom, az Unió nyelvén hogyan mondják azt, hogy: bort iszik és vizet prédikál, de a következetességet illetően nincsenek messze a mi politikusaink választási kampánypolitikájától. De az is meglehet, hogy az Unió itt gyakorolja a délszláv térségben, hogy hogyan kell a népeket előbb megosztani, majd ismét egyesíteni. Közben ők is serényen forgatják a pénzt itt a bérces Balkánon - hogy ne mondjunk pénzmosást.
A nagy mellédobásokat illetően azonban a mi politikusaink egy lóhosszal vezetnek. Vagy hogy még szebben hangozzon: ők állnak a szamárlétra tetején. Aki csak egy kicsit is odafigyelt, észrevehette, hogy a kampányban a hatalmon lévő pártok is a korrupció megfékezését és a magánosítási visszaélések nyilvánosságra hozását és felszámolását ígérték. Erre viszont lett volna bőven idejük, amíg hatalmon voltak és maguk irányították a magánosítást, a miniszterek pedig építették a magán autóutakat és saját választási körzeteiket.
A végén pedig legszívesebben azt mondanám, hogy nagy sheveningen az egész! Megoldásként viszont merném javasolni, hogy előbb igyekezzünk talán rákerülni a sheveningeni vagy az Interpol-listára, mert akkor a jelek szerint könnyebben kapnánk meg a schengeni vízumot is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..