home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Jaber, a magyar hiphop új arca
Zvekán Péter
2024.05.10.
LXXIX.. évf. 19. szám
Jaber, a magyar hiphop új arca

A TikTokon fedeztem fel Jaber Al Mullát, aki az angolt és a magyart keverve rappel Magyarországon. Érdekes a figura, érdekes az energiája, érdekes az egész jelenség.

Közben kiderült, hogy annak idején jelentkezett a The Voice-ba is, ahol Curtist választotta mentorának, csak, mondjuk, ez nekem teljesen kimaradt. Mindegy is, Jaberről lesz szó, akiről véleményem szerint az elkövetkező években egyre többet fogunk hallani.

Kuvaitban élt, és mindössze tizenkét éves lehetett, amikor először szerzett be egy hiphopkorongot. Mindez úgy történt, hogy a zeneboltban látott egy CD-borítót, mely nagyon megtetszett neki, és anélkül, hogy tudta volna, mi van rajta, kérte az édesanyját, hogy vegye meg neki. Az anyuka belement, így Jabernek lett egy D-12-lemeze. Nálunk lehet, hogy nem annyira ismerik, de a D-12 egy szuper hiphopcsapat volt, melyet Eminem, Proof, Bizarre, Mr. Porter, Kuniva és Swifty McVay alkotott. A lényeg, hogy rapperünk találkozott a műfajjal, és ennek egyre nagyobb kedvelője lett, annak ellenére, hogy anyukája óva intette ettől az egésztől, főleg az erőszak miatt — ami, mondjuk, közepesen megalapozott, de esetünkben talán mindegy is.


Kép forrása: Youtube/Jaber

Most ugranunk kell időben, mert bár Kuvaitban Jaber egy idő múlva ismert lett — bevallása szerint egyszerűen szinte abszolút nem volt konkurenciája —, mégis foglalkozzunk azzal, hogy eljutott az Egyesült Államokba. Mindez úgy jött össze, hogy Kuvaitban megismerkedett Napoleonnal (Mutah Wassin Shabazz Beale), 2Pac egyik barátjával, aki által összeköttetésbe került a későbbiekben Steve Lobel vállalkozó-menedzser-producermágnással, és sorra jöttek a kontaktok meg a lehetőségek. Jaber egyfelől maga is rappelni kezdett, de produceri munkákat is vállalt. Egy pillanatban már olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Snoop Dogg, Uncle Wahab vagy Young Buck.

Aztán Jaber mégis Magyarországra költözött. Elmondása szerint ha Amerikában marad, előbb-utóbb kipurcant volna, hiszen ott a hiphop valóban együtt jár az erőszakkal. Csak rá legalább négyszer rántottak fegyvert, és ő is hordott mindig egyet magánál. Közben letartóztatták, börtönben is volt, ki is lett utasítva… A lényeg, hogy végül Magyarországra került. No de miért éppen Magyarország?

Állítása szerint egy alkalommal rákeresett a magyar hiphopelőadókra — mert ugye eddig nem említettem, de Jaber anyukája magyar —, és akkor neki szinte egyedül Gangsta Zolee jött ki. Ma már ismeri az olyan előadókat, mint Azahriah, Manuel, Beton.Hofi és a többiek, de akkor csak a Gangsta ugrott ki neki. Abban a pillanatban az kezdte el foglalkoztatni, hogyan lehet a nem annyira jó hiphopnak ekkora nézettsége. Mert ha abban az országban ennyi is elég a sikerhez, akkor ő ott akar lenni — és most itt is van.

Sorra jelennek meg a dalai, melyekben keményen keveredik az angol és a magyar szöveg, de ez jó, hiszen eddig talán nem is nagyon volt ilyen. Dalai pedig elég jól mennek. A Pogány Induló 800 000-nél, a Stars 1 milliónál, személyes kedvencem, a Curry pedig csaknem 600 000 megtekintésnél jár. Emellett Jaber a social médiát is nagyon jól nyomja. A TikTokon rendszeresen tölt fel tartalmat a mindennapjairól, ahol éppen valamilyen pozitív gondolatot oszt meg, vagy csak úgy random beszél valamiről, esetleg főz valamit. A lényeg, hogy látható és érezhető, hogy szép lassan egyre nagyobb teret tud hódítani magának, ami mindenképp jó. Aki pedig eddig nem ismerte, keressen rá bátran!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..