home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Rendhagyó filmest Muzslyán
KOVÁCS Jolánka
2011.12.14.
LXVI. évf. 50. szám
Rendhagyó filmest Muzslyán

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad csütörtökön este, a Szervó Mihály Általános Iskola angol kabinetjében Kortárs vajdasági magyar filmek estje címmel filmestet szervezett, melynek vendégei Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező és Farkas Miklós operatőr-vágó voltak.Az est közön...

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad csütörtökön este, a Szervó Mihály Általános Iskola angol kabinetjében Kortárs vajdasági magyar filmek estje címmel filmestet szervezett, melynek vendégei Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező és Farkas Miklós operatőr-vágó voltak.
Az est közönségének rendhagyó élményt nyújtott a három, igen mély horderejű dokumentumfilm bemutatása. Elsőként Az Édentől délre (rendező Siflis Zoltán, operatőr-vágó Farkas Miklós) c. portréfilmet nézhették meg a jelenlevők, a nemrég elhunyt Deák Ferenc irodalmi és filmírói munkásságáról, majd a Baranyában, Vörösmart közelében, löszfalba vájt odúkban, gádorokban élő emberek sanyarú sorsáról készült, Gádorlakók című dokumentumfilm (rendező Siflis Zoltán, riporter Dudás Károly) került bemutatásra. A harmadik, igencsak megrázó film, az Elveszettek a történelemben című dokumentumfilm (rendező Rácz-Maronka Etelka, operatőr-vágó Hoffmann Artúr) a második világháború utáni vajdasági történéseket, konkrétan a Duna menti svábok elűzését mutatja be túlélők, szemtanúk és történészek vallomásain keresztül.
Siflis Zoltán többek között elmondta, hogy ez a három film egyfajta nyitány, ízelítő a vajdasági magyar filmekből, és jó lenne több filmestet szervezni itt, Bánátban is, hiszen csak a vajdasági magyar játékfilmeket lehetne egy évig vetíteni, annyi van belőlük. S ezek a filmek rólunk szólnak, a mi sorsunkról és életünkről.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..