home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Remekművek a Városi Galériában
(T. T.)
2011.02.02.
LXVI. évf. 5. szám
Remekművek a Városi Galériában

A kézimunkacsoport kiállítását Valka Károly, a Népkör MMK alelnöke nyitotta megA kúlai Népkör MMK keretében működő kézimunkacsoport január 11-e és 22-e között fennállása óta először állított ki a kúlai Városi Galériában. Az alkalom épp a legjobbkor jött, hiszen a csoport az idén ünnepli fe...

A kézimunkacsoport kiállítását Valka Károly, a Népkör MMK alelnöke nyitotta meg

A kúlai Népkör MMK keretében működő kézimunkacsoport január 11-e és 22-e között fennállása óta először állított ki a kúlai Városi Galériában. Az alkalom épp a legjobbkor jött, hiszen a csoport az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, így a kiállítás méltó megünneplése volt a jubileumnak. Az 1981-ben, Szungyi Péter vezetésével alakult csoport akkoriban még a helyi közösséghez tartozott, a Népkörhöz 1997-ben kerültek. Jelenleg húsz aktív tagjuk van, többen betegség miatt nem vehetnek részt rendszeresen a munkában. Szungyi Eszter és Breznyák Anna az alapításnál is jelen voltak, és még ma is serényen dolgoznak.
- Körünkben elsősorban a fehérhímzés dominál - tudom meg a több első és második hellyel díjazott Kovács Iréntől, aki az elmúlt négy évben vezette a csoportot, valamint a Nívódíjjal és Nagymesteri címmel kitüntetett Kanyó Hajnalkától, aki fél éve vezeti a kézimunkázókat. - A fehér hímzésen kívül színes hímzéssel és horgolással is foglalkozunk, de a kézművesek, szövők, gyöngyfűzők, nemezelők, gobelinezők és a csuhézók is tevékenyek, sőt egy tagunk festészettel is próbálkozik.

Részlet a kiállításról

Évente két kiállításra - a MIRK-re és a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének rendezvényére - látogatnak el rendszeresen, s ilyenkor több díjjal, elismeréssel a tarsolyukban térnek haza. Tavaly, a Moholon megrendezett MIRK-en a kiscsoportok között fehérhímzésben a kúlaiak szerezték meg az első helyet. A hímzésen kívül a horgolás is a specialitásaik közé tartozik, ennek a legjelesebb képviselője a többszörös első díjas Pálos Zita, akinek vékony cérnából készített munkáira már sok helyen felfigyeltek. Kanyó Mónika, a csoport legfiatalabb tagja egy éve látogatja a kézimunkázók összejöveteleit, s már több elismerő oklevelet és egy második helyet is magáénak mondhat. Az idei tervekről érdeklődve megtudtuk, hogy ezúttal is részt vesznek a MIRK-en és a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításán, mely rendezvényeknek Topolya ad otthont, s remélik, hogy a sikerek, elismerések most sem maradnak el. A Népkör szakcsoportjai javában készülnek a tavasszal sorra kerülő megméretésekre, a tavalyi év egyik legsikeresebb csoportja, a Tini Actors névre keresztelt gyermekszínjátszók új darabbal lépnek majd közönség elé.
- Pillanatnyilag 22 gyermeket számlál a színjátszó csoport, s remélem, az idén is az elsők között leszünk a különféle versenyeken. A Papp Berci a városba megy című mesejáték próbái zajlanak jelenleg, rendkívül mulatságos a darab, a gyerekek végignevetik a próbákat, hiszen a koruknak megfelelő előadást találtunk a számukra. A bemutató a Népkörben lesz, az első megméretés pedig a március végén sorra kerülő községi szemlén. A Népkör legközelebbi rendezvényét, a ,,köri bál''-t február 19-én, a csantavéri Koktél zenekar közreműködésével tartjuk - mondta Pásztor Mária, a Népkör MMK titkára, hozzátéve, hogy a mulatságról a Népkör telefonszámán (025/722-613) tudhatnak meg többet az érdeklődők.
Mint a közelmúltban már beszámoltunk róla, a helybeli Petőfi Brigád Általános Iskola tanulói négy első-, három második- és két harmadik helyet szereztek a tartományi energia- és oktatásügyi titkárság által szervezett Körülöttünk minden energia elnevezésű versenyen, melyen 36 általános és 14 középiskola vett részt. A kúlai intézmény kiérdemelte a legeredményesebb intézménynek járó első díjat, s az így kapott 700 000 dinárból tizenkét ablakot kicseréltek az iskolában.
- A cserére nagy szükség volt, hiszen a termek hidegek voltak, a nyílászárók nem működtek rendesen. Ha az épület egyik részén 20 fokos volt a levegő hőmérséklete, akkor a régi ablakokkal ellátott részben 16-18 fok volt. Örülök neki, hogy sikerült végrehajtanunk a cserét, ami nagy mértékben a gyerekek érdeme, hiszen a pályázaton ők érdemelték ki az első helyet iskolánknak - mondta Blaskó Erzsébet igazgatónő.
Az iskolában napközis tagozat is működik, 15-35 fős csoporttal. November elején az egyik szülő közbenjárásának köszönhetően a Victoria Group a gyermekek étkeztetésére és a tanulás színvonalának emelésére 1 millió 115 000 dináros donációt adott az iskolának.
- A napközis gyerekek megkapják a napi főtt ebédet, a megmaradt pénzből pedig két tanteremben korszerűsítettük az asztalokat, három tanterembe vadonatúj székeket, két terembe vadonatúj padokat vásároltunk, emellett még egy laptoppal és egy projektorral is gazdagítottuk iskolánkat - tájékoztat az igazgatónő.
Az iskola a Szülőföld Alapnál Az írással és olvasással a kritikai gondolkodásig elnevezésű pályázaton továbbképzésre félmillió forintot nyert. A tavaszi szünetben a korábbinak a folytatásaként ismét szemináriumot tartanak az iskolában a tanítók és a tanárok számára, hogy újabb tanítási módszereket sajátíthassanak el, melyek segítségével fokozhatják a gyermekeknek a tananyag iránti érdeklődését.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..