home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Rehabilitáció és kárpótlás
(tv.)
2012.02.29.
LXVII. évf. 9. szám
Rehabilitáció és kárpótlás

Dobó Márta, a szabadkai CMH-iroda vezetőjeA szerb parlament december 5-én fogadta el a rehabilitációs törvényt, amely orvosolja a korábban hatályba lépett kárpótlási törvénynek azt a hibáját, amely a kollektív bűnösség elvét vette alapul. Becslések szerint a magyarság 2-3 százaléka követeli...

Dobó Márta, a szabadkai CMH-iroda vezetője

A szerb parlament december 5-én fogadta el a rehabilitációs törvényt, amely orvosolja a korábban hatályba lépett kárpótlási törvénynek azt a hibáját, amely a kollektív bűnösség elvét vette alapul. Becslések szerint a magyarság 2-3 százaléka követeli vissza egykori vagyonát. Az eljárás nem egyszerű, először annak megállapítására van szükség, hogy milyen módon került elvételre a vagyon. Amennyiben nem kötődött vélt bűnösséghez, hanem államosították, kisajátították, a kollektivizálás egyéb módszereivel tulajdonították el, akkor a vagyon visszaszármaztatásához nincs szükség előzetes rehabilitálásra. Ha viszont a bűnösség vélelme mellett került elkobzásra a vagyon, előbb a rehabilitációs eljárást kell lefolytatni.
A rehabilitációs eljárásra öt év áll rendelkezésre, a vagyon visszaszármaztatására viszont két éven belül el kell indítani az eljárást. Az adhat be ilyen jellegű kérelmet, akinek elvették a vagyonát, illetve az ő örököse, amennyiben más országban nem kapott kárpótlást.
Ahol lehet, természetbeni kártérítésre kerül sor, termőföld esetén cserelehetőség is fönnáll, vagyis ahol nem adható vissza az eredeti parcella, hozzá hasonló minőségű szántót kínál föl az állam. Egyéb esetekben értékpapírok útján történik a kárpótlás. Az állam a megítélt kárpótlás összegének tíz százalékát, de legfeljebb 10 000 euró összegig, azonnal kifizeti, a többit részletekben folyósítja.
Ahhoz, hogy valakit rehabilitáljanak, illetve visszakapja az elkobzott vagyonát, rengeteg adat és dokumentum szükséges. A CMH információs irodáiban január 23-ától okleveles jogászok állnak az érdeklődők rendelkezésére. Emellett hamarosan elkészül azoknak a magyarul beszélő ügyvédeknek a listája is, akik közül választhatnak azok, akiknek összetettebb ügyük kapcsán jogi képviseletre lesz szükségük.
Vajdaságban hat (Szabadka, Zenta, Temerin, Zombor, Nagybecskerek, Újvidék) CMH-iroda működik, és valamennyiben él a jogsegélyszolgálat. Dobó Márta, a szabadkai CMH-iroda vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy összesen hét jogász áll az ügyfelek rendelkezésére, Szabadkán ketten fogadják az érdeklődőket, mindennap van ügyfélfogadás.
- A sorbaállás elkerülése végett az ügyfelek előre foglalnak időpontot, jogászaink naponta tíz esettel tudnak foglalkozni, és körülbelül egy hét a várakozási idő - mondja az irodavezető. A szabadkai CMH-irodában kell jelentkezniük a mozsori, a zsablyai és a csúrogi magyaroknak is. Mint ismeretes, az ő esetükben a rehabilitáció egyszerűsített eljárással történik majd, hiszen annak idején kollektívan lettek jogfosztottak. Közülük is sokan érdeklődnek.
Kovács Tamás családi vagyonát, csaknem 40 hektár termőföldet, 1946-ban államosították.
- A földek egy része Békova, más része pedig Ludas közelében van. Sajnos, a vagyon egy része már magántulajdonban, a többi pedig állami. Számomra a legelfogadhatóbb megoldás a természetbeni, illetve a cserealapon történő kárpótlás lenne. Tudom azonban, hogy mindent nem kaphatok vissza - mondja Kovács Tamás.
Maglajčić Ljiljana jogász hozzáteszi: naponta öt üggyel foglalkozik, főleg a vagyon-visszaszármaztatás végett fordulnak a CMH-irodákhoz az emberek.
- Legtöbben az agrárreform idején elkobzott vagyonukat szeretnék visszakapni, de több esetben a rehabilitáció kérdése is felmerült. Az államosított vagyont csak akkor kaphatja vissza valaki, ha a beadandó papírok mellé mellékel egy bíróságon hitelesített kérelmet, amivel bizonyítani tudja, hogy a rehabilitáció megindult a elsőfokú bíróságon - emeli ki a jogásznő -, az elbírálás ideje egyszerű ügyekben fél, összetettebbek esetében egy év. Hiányos dokumentáció esetén az ügynökség elutasítja beadott kárpótlási igénylést, hiánypótlásra nincs lehetőség, a kiegészített dokumentációt viszont újra be lehet nyújtani.
Március elsejétől a meghatalmazott postahivatalokban mód nyílik a vagyon-visszaigénylési kérelmek átadására, s a közeljövőben föláll a vagyon-visszaszármaztatási ügynökség újvidéki kirendeltsége is.
A rehabilitációs eljárásra öt év áll rendelkezésre, a vagyon visszaszármaztatására viszont két éven belül el kell indítani az eljárást. A rehabilitációs eljárás költségmentes, a visszaszármaztatási pedig részben ingyenes, részben költségtérítéses.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..