home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Pünkösd ünnepén
M. I., k-ko, (monaRa)
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Pünkösd ünnepén

Pünkösdvasárnapi fogadalomtétel — Táncház és királyválasztás — Nótaest Torontálvásárhelyen — Májusfabontás

Pünkösdvasárnapi fogadalomtétel

Mottó: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy” (Ézs. 43,1b)
Tizennyolc ifjú, név szerint: Sike Szilveszter, Szabó László, Becsei Zoltán, Fekete Krisztián, Francia Andor, Sztefánovity Sztefán, Becsei Nándor, Rácz Tibor, Balogi Viktor, Kovács Valentin, Balassa Beáta, Pasality Leontina, Kalmár Lívia, Bárány Anna, Gyólai Katica, Szilágyi Brigitta, Fekete Sára és Horváth Andrea tett önálló fogadalomtételt hitéről pünkösd vasárnapján a torontálvásárhelyi református templomban. Hitoktatóik, nt. Gyenge Károly és nt. Gyenge-Szlifka Tilda lelkész az Úr igéjéből az ifjúsági katekizációs táborokban is közkedvelt zsoltárrészt (Ézs. 43,1b) választották számukra szellemi útravalóul.

Táncház és királyválasztás

Nagykikindán már számtalanszor megválasztották pünkösd királyi párját, és az idén sem történt ez másként. Az Egység Művelődési Egyesületben a jelölteknek különféle vetélkedőkön, ügyességi játékokon, intelligenciateszten kellett megmérettetniük.
A bált az előző év királyi párja, Kanalas Róbert és Molnár Melinda csárdással nyitotta meg, és táncuk közben az újdonsült pár, Gyuranik Adorján és Kovács Szilvia fejére is korona került. A táncházban a Virradó népi zenekar húzta a talpalávalót. A különféle tájegységek muzsikájára a jelenlévők szívesen táncoltak.
A rendezvény idején babgulyást és süteményt árusítottak a szervezők. A harapnivalót a Viola kézimunkacsoport tagjai és az idén ballagó diákok szülei készítették, és a bevételt a ballagásra szánják. A nemrégiben megnyílt nagykikindai Triplex pékség 100 darab perecet adományozott ugyanerre a célra.

Nótaest Torontálvásárhelyen

Pünkösdi rózsák elnevezéssel tartottak nótaestet pünkösd másnapján Torontálvásárhelyen a helyi József Attila Művelődési Otthon szervezésében. Továbbéltetve a hagyományt, amelyet még a boldog békeidőkben indítottak útra a magyar nóta fellegváraként is ismert dél-bánsági falu amatőr nótaénekesei. Az esemény — habár folytonosságát nem tudta megőrizni — az idén ünnepelte tizenkilencedik születésnapját a temerini Morvai Melinda, a magyarcsernyei Osztermann Emma, illetve a zentai/torontálvásárhelyi Szabó Dékány Zsófia vendégelőadó részvételével. A hangszeres kíséretet Dékány Imre prímás és zenekara biztosította.

Májusfabontás

A muzslyai Parton az a szokás, hogy pünkösd reggelén feldíszítik a kapukat, a kerítést, az ablakpárkányt zöld ágakkal, bodzával, pünkösdi rózsával, és él még a májusfabontás hagyománya is, amelyre szintén ekkor kerül sor.
A kilenc méter magas májusfa minden évben a Barna és a Palatinus család háza közötti területen áll. Ilyenkor az utcára kikerülnek az asztalok meg a székek, és a nótázgatás a diófa hűvösében folyik. Házi pálinkában, parti borban, különféle süteményekben, kalácsban mindig nagy a bőség. A spontán népünnepély általában a késő esti órákig tart, amíg el nem fáradnak az emberek.
Az idén első alkalommal rendezett pünkösdi társalgást a muzslai Petőfi Sándor MME, és több szervezettel közösen tartották meg a májusfabontást is. Az összejövetelre több zenekar is verbuválódott, és felváltva húzták a talpalávalót.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..