home 2023. december 03., Ferenc napja
Online előfizetés
Nyílt levél
Dr. KORHECZ Tamás
2015.07.15.
LXX. évf. 28. szám
Nyílt levél

Dr. Korhecz Tamásnak, az MNT volt elnökének reagálása Pásztor István nyilatkozatára

Pásztor István a Hét Nap 2015. július 8-ai számában, a 15. oldalon a személyemet érintő valótlanságot állított, ezért A tájékoztatásról szóló törvény rendelkezései alapján kérem, hogy közölje a hetilapban a következő helyreigazítást:

Pásztor István az idézett interjúban a Mi lesz a rádiókkal? újságírói kérdésre a következőket  válaszolta: „Érdekes, hogy ezt a kérdést sem az alternatív világnak, hanem a VMSZ-nek teszik fel. Szeretném, ha megkérdeznék az MNT volt elnökét, hogy a médiastratégiával összhangban miért nem tett kísérletet rá, hogy átvegye a Szabadkai és a Topolyai Rádió társalapítói jogát. Engem keresztre feszíthetnek az ügyben, de azt, aki mulasztást követett el, nem kérdezik meg?”

Pásztor István állítása valótlanság. A tények pedig a következők:

A Magyar Nemzeti Tanács a médiastratégiával összhangban még 2012 elején kezdeményezte a topolyai és a szabadkai tájékoztatási közvállalatok alapítói jogainak az átvételét. A topolyai önkormányzat rövidesen reagált a kezdeményezésünkre, és 2012. március 22-én képviselő-testületi döntést hozott az alapítói jogok részbeni átadásáról a Magyar Nemzeti Tanács javára. A Magyar Nemzeti Tanács 2012. május 14-én, a XXI. ülésén végzést hozott a Topolyai Rádió, azaz a tájékoztatási közvállalat alapítói jogainak részbeni átvételéről. Ezek után a topolyai közvállalat elindította a változás bejegyzését. A Cégnyilvántartó Ügynökség 2013 júliusában határozatával elutasította a társalapítói jogok bejegyzését. Az ügynökség azzal indokolta az elutasítást, hogy az MNT a közvállalatokról szóló törvény értelmében nem lehet közvállalat alapítója. A Szabadkai Rádió esetében a kezdeményezésünkre az akkori szabadkai önkormányzat vezetése sokáig nem reagált, ezért a 2012. július 25-ei XXIII. ülésén az MNT külön testületi határozatot hozott, amelyben formális testületi döntéssel kezdeményezte, hogy Szabadka város hozzon határozatot a társalapítói jogok átadására vonatkozóan. Szabadka város vezetősége a kérdést az elkövetkező időszakban sem tűzte napirendre, noha ezt többször személyesen is sürgettem. Ezek után, 2014 januárjában a szerbiai Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte A nemzeti tanácsokról szóló törvény 19. szakasz 2. bekezdését, amivel formálisan is megszűnt annak a jogi lehetősége, hogy a Magyar Nemzeti Tanács társalapítója legyen a két tájékoztatási közvállalatnak, azaz a két rádiónak.

Végezetül, tisztában vagyok vele, hogy a szerbiai politikai életben már-már követendő magatartási mintává vált a mellébeszélés és a másra mutogatás, mindazonáltal továbbra is hiszek benne, hogy a száraz tények tiszteletben tartása mindenki, így a VMSZ elnöke, Pásztor István számára is kötelező.

Palics, 2015. július 9.

Tisztelettel
Dr. Korhecz Tamás egyetemi tanár, az MNT volt elnöke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..