home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nemzeti falfirka-turizmus?
Tóth Lívia
2006.07.26.
LXI. évf. 30. szám
Nemzeti falfirka-turizmus?

Juhász Attila polgármester megpróbálja eltávolítani az egyik szerbellenes falfirkátA múlt hét elején Zenta belvárosában nemzeti türelmetlenséget szító falfirkák jelentek meg. A zöld festékszóróval készült feliratok több mint tíz magánházra és intézményre kerültek fel, többségükben magyar ny...

Juhász Attila polgármester megpróbálja eltávolítani az egyik szerbellenes falfirkát

A múlt hét elején Zenta belvárosában nemzeti türelmetlenséget szító falfirkák jelentek meg. A zöld festékszóróval készült feliratok több mint tíz magánházra és intézményre kerültek fel, többségükben magyar nyelven, de elvétve akadt közöttük szerb és német nyelvű is. A rendőrség nyomozást kezdeményezett, az elkövetők felderítése folyamatban van. Körsétánk alkalmával mi is megtekintettünk és lefényképeztünk néhány graffitit. Láttuk a sakk-klub épületén a Menjetek Kosovóba! felszólítást, a Posta utcában a Független Kosovót! mondatot, amelynek egy részét másnapra az ott lakók lemeszelték, a Svetozar Miletiæ utcában a Szabad Délvidéket szókapcsolatot, a Zeneiskolával szemben viszont azt a kinyilatkoztatást, amely akár véleménynyilvánításnak is felfogható: Ez 1 szar ország. Más a helyzet a fehér, műmárvány borítású épülettel, amely valamikor a Társadalmi Könyvviteli Szolgálat céljait szolgálta, azon ugyanis már régóta díszelegnek a nagyszerb eszméket hirdető szólamok. Az ismeretlen elkövetők "csak" kiegészítették, illetve hozzáírtak ezt-azt, a saját ízlésük alapján. Legdurvább a Smrt Srbima! (Halál a szerbekre!), amely a szokásos zöld festékkel és szerb nyelven íródott ugyan, de az elkövetők nemzeti hovatartozására utal, hogy keverték a cirill és a latin betűket. Reméljük, hogy hamarosan letakarítják mindegyiket.
A feliratok július 18-án reggelre láttak napvilágot, a községi képviselő-testület aznapi ülésén azonban még egyetlen szó sem hangzott el róluk. Juhász Attila polgármester a másnapi sajtótájékoztatón az újságíróknak kijelentette, az önkormányzat a leghatározottabban elítéli az ilyen és hasonló cselekedeteket. Ez most a városban élő szerb nemzeti közösséget érinti, de még mindannyian emlékszünk azokra a firkákra, amelyeket két évvel ezelőtt a város bejáratánál levő helységnévtáblákon és a zentai csata emlékművén olvashattunk, és a magyarokat fenyegették halállal -- mondta a polgármester, hozzáfűzve: a tetteseket akkor nem találták meg. Ha ez gyakorlattá válik, akkor ismét az adófizetők pénzéből kell letisztítani a falakat. Azt sem tartotta valószínűnek, hogy az elkövetők helybeliek lennének, a korábbi és a mostani történést is "behozatali, nacionalista-soviniszta turizmus"-nak nevezte. Sőt, az előre megfontolt szándékot is vitathatónak tartja. Egyébként másnap a polgármester, valamint Zsíros Jankeliæ Anikó, a képviselő-testület elnöke saját kezűleg fogott hozzá a szerbellenes falfirkák eltávolításához. Az esettel kapcsolatban elítélő nyilatkozatot, illetve közleményt adott ki Bojan Kostreš, a Tartományi Képviselőház elnöke és Bojan Pajtiæ, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke, akinek a szülővárosa Zenta.
Az ilyen típusú hangulatkeltés ellen valóban fel kell emelnünk a szavunkat. Még akkor is, ha egyik-másik szöveggel (elsősorban azzal, amely az országunkat minősíti) a lelkünk mélyén egyetértünk. A vélemény kinyilvánításának mégsem ez a módja. Különösen akkor nem, ha ez sértő valakikre nézve, és a magántulajdon is rongálódik. Mert annak a zentai polgárnak, akinek most újra kell festetnie a házát, teljesen mindegy, hogy magyar vagy szerb nacionalisták garázdálkodtak-e. Nagyon sajnálom azt is, hogy a cselekedetet kapcsolatba hozzák a Nyári Ifjúsági Játékokkal. Annak ellenére is, hogy a rendezvény hivatalosan csak július 19-én kezdődött. A kitalálóinak és szervezőinek nem hiányzott a negatív reklám, mert e nélkül is elég sokan vannak azok, akik az egész "hacacáré"-t inkább egy másik városban látnák szívesebben. Ami szintén a tolerancia hiánya, csak nem festékszóróval, hanem az újságoknak adott nyilatkozatokkal jut kifejezésre.
Természetesen mi is azt szeretnénk, ha a rendőrség elkapná a vétkeseket, mert akkor joggal várhatjuk el, hogy ellenkező esetben is hasonló eredményességgel intézkedjen. És nem csak Zentán. Mert valljuk be, a magyarokat sértő mázolmányok sokkal gyakoribbak Vajdaság-szerte, és eddig még nem igazán hallottuk, hogy valakit felelősségre vontak volna miattuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..