home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Nem vagyunk egyedül
DUDÁS Károly
2012.05.02.
LXVII. évf. 18. szám
Nem vagyunk egyedül

* Elnök úr, vágjunk mindjárt a dolgok közepébe. Minden választás előtt azt mondják a politikusok: ez most különösen fontos az ország, a tartomány, a közösség számára. Ez a mostani, megítélésem szerint, valóban kulcsfontosságú a számunkra, hiszen a talpra állítás után egy építkező közösséget...

* Elnök úr, vágjunk mindjárt a dolgok közepébe. Minden választás előtt azt mondják a politikusok: ez most különösen fontos az ország, a tartomány, a közösség számára. Ez a mostani, megítélésem szerint, valóban kulcsfontosságú a számunkra, hiszen a talpra állítás után egy építkező közösséget kell előrevinni. Mármint azokat, akik eddig is gondját viselték ennek a közösségnek...
- Minden választás valami más miatt fontos. Számunkra, a vajdasági magyarság számára ez a mostani az esélyteremtés, az esély életben tartása és megerősítése szempontjából fontos. A különböző jóslatokkal és társadalomfejlődési törvényszerűségekkel ellentétben ez a közösség nem erőtlenedett el, nem halt meg, hanem olyan életjeleket mutatott az elmúlt években, amelyek felülírták ezeket a társadalmi törvényszerűségeket. Ebben a kapaszkodásban, előretörésben talpra állt a közösség, s olyan folyamatokat sikerült elindítanunk, amelyek a továbblépés komoly esélyét hordozzák magukban. A választás esetünkben most arról szól, hogy ennek a továbblépésnek az esélyét megtartjuk-e, megerősítjük-e, hogy a vajdasági magyar közösség a VMSZ által megtartja-e politikai súlyát, befolyását, alkuhelyzetekben az erejét. Én azt látom, hogy ezt az emberek értik. Ezért alakulhatott ki egy fő medre ennek a közösségnek, amelyben rengetegen vannak. Civilek, pártelkötelezettek és el nem kötelezettek, az egyházak, az értelmiség túlnyomó része. Ez egy nagyon jó és bizakodásra okot adó történet. S ehhez a történethez napról napra többen csatlakoznak.
* A VMSZ nemcsak a kampány idején járja falvainkat és városainkat, de ebben az időszakban különösen megszaporodtak a lakossági fórumok és más rendezvények. Hány helyszínen jártál eddig és mit tapasztaltál az emberek között?
- Összesen több mint 500 kampányrendezvényünk van. Személy szerint eddig legalább 50 településünkön voltam, azonkívül 150-200 rendezvényen. De én csak az egyike vagyok azoknak, aki ezt csinálja. Több csapatban rengeteg emberünk járja a terepet.
A kérdésekből, a véleményekből, az elszántságból azt látom, hogy az emberek pontosan érzik és értik ennek a választásnak a tétjét. Én örök életre elkötelezettje maradok ennek a közösségnek, hiszen megérhettem, hogy húsvét másnapján több mint tízezren öltöztek ünneplőbe, ültek biciklire, autóba, buszra, s vártak türelmesen, hogy aláírják a jelölőlistát. Akik kajánkodó megjegyzéseket tesznek a VMSZ-szel kapcsolatban, azok gondolják végig, hogy nekik mennyit kellett szaladgálniuk pár száz aláírásért. Mindez annak a tükre, hogy az elmúlt években ki hogyan és mennyit dolgozott, ki hány csatát vívott meg a parlamentben és máshol, ki hány emberen próbált segíteni.
* A hozzáértők azt mondják: egy kisebbségi párt esetében különösképpen fontos, hogy választások alkalmával sikerül-e egy széles körű összefogást létrehoznia. Az elmúlt hónapok, sőt évek ennek a széles körű összefogásnak a kiépítéséről szóltak. Kimaradt-e valaki ebből az összefogásból?
- Fizikai értelemben biztos, hogy többen kimaradtak, az igazi kérdés viszont az, hogy minőség, tehetség, érték és erő tekintetében kimaradt-e valaki. Azt kell mondanom, hogy nem. Az igazolódik be, amit még 2009. augusztus 20-án mondtam, amikor a választói névjegyzék összeállítására készültünk: aki kimarad, az lemarad. Ami azóta történt, az ezt erősítette meg. Aki akkor kimaradt, kifarolt, az kiírta magát a történetből. Jól tennék ezek a kimaradók, ha egyszer a bírálgatások, mocskolódások helyett a saját teljesítményükkel szembesülnének. S nem mindig másra mutogatnának.
* Vannak magukat megkerülhetetlennek, megmondhatónak tartó értelmiségijeink, akik évtizedek óta távol tartják magukat a délvidéki magyarság küszködéseitől, építkezéseitől, ám most a VMSZ-nek is szeretnék megszabni, milyen irányba menjen, hogyan politizáljon. Mi a véleményed róluk?
- Valóban lehet ilyent tapasztalni, s ezek a hangok mindig akkor erősödnek meg, amikor valakik a közösség érdekében elindított folyamatokat politikai megfontolásból próbálják visszarántani, leállítani. Igyekeznek lejáratni bennünket, lekicsinyelni, semmissé tenni eredményeinket. Érdekes, ezek a vélemények nagymértékben összecsengnek Nenad Čanak megnyilvánulásaival, aki az utóbbi időben teljesen kifordult önmagából.
* Lezajlanak majd a választások, kialakulnak az erőviszonyok. Szövetségesek, partnerek nélkül nem lehet hatékonyan politizálni, kisebbségi helyzetben pedig különösképpen nem. A VMSZ kivel, kikkel szándékozik együttműködni közösségünk érdekében?
- A mi számunkra most az a legfontosabb, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Utána azokkal kellene most is szót értenünk, akikkel eddig is megpróbáltunk együttműködni. Azoknak a tapasztalatoknak a tükrében, amelyeket az elmúlt négy évben szereztünk. Megpróbálva úgy koalíciókat kötni, hogy a hibalehetőségeket a minimálisra csökkentsük. De vannak dolgok, amelyek fölött nem lehet átsiklani, afölött például, amit Szabadkán csináltak velünk. Nem készülünk revansizmusra, de azoknak, akik az elmúlt években hátat fordítottak, kárt okoztak nekünk, elárultak minket, nincs keresnivalójuk ebben a koalícióban.
* Jó néhányszor elmondtad már: miért volt szükség arra, hogy a VMSZ elnökeként a köztársasági elnökválasztáson is csatasorba állj. Mit üzensz a választóknak: miért szavazzanak rád?
- Azt üzenem, hogy csak abban az esetben nem dobják el a szavazatukat, ha az első fordulóban rám szavaznak. Aki nem rám szavaz, az gyöngíti a továbblépés, a továbbépítkezés esélyeit. Az alkupozíció szempontjából nagyon fontos, hogy az első fordulóban hány szavazatot kapok. Arról nem is beszélve, hogy ha visszagondolunk az elmúlt négy évre, melyik volt az a párt, amely ennek a közösségnek az érdekeit képviselte. Ki csatározott a parlamentben és másutt is ezért a közösségért?
* A VMSZ soha nem volt ígérgetős fajta. Mégis: mit kínál a vele rokonszenvezőknek, meglehetősen gazdag kínálatából - programjából - s mit fog elsőként megvalósítani közösségünk érdekében?
- Az első mindenképpen az lesz, hogy a választási eredményeket materializáljuk. Olyan megállapodásokat kell kötni, amelyek előbbre viszik a közösséget. Az elkezdett projektumokat - nem kevés van! - tovább kell folytatni, be kell fejezni. Hála istennek, megvannak hozzá az embereink, rengeteg felkészült fiatal van velünk vagy most csatlakozik hozzánk.
Nemzetpolitikailag pedig az a tétje ennek a választásnak, hogy bebizonyítsuk: a határon túli magyar politizálás versenyképes tud lenni. Közösségi és nemzeti ügyeket tud szolgálni. Ez a választás tehát nem csupán rólunk szól, hanem az egész Kárpát-medencei magyarságról. Arról, hogy a saját eredményeink által meg tudjuk-e erősíteni a nemzeti alapon történő politizálást. Tudjuk-e erősíteni az egész nemzetet. Én bízom benne, hogy igen. Nem véletlen, hogy anyaországunkból ennyien érkeztek segíteni nekünk a kampányban, lám, még a legmagasabb szintről is. Egyértelműen jelzi ez, hogy nem vagyunk egyedül.
Hát ennyi mindenről szól ez a választás, ilyen nagy a tétje!
* Mindannyiunk érdekében sok sikert kívánunk, s az egy csónakban evezők cselekvő reménykedésével várjuk a jó híreket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..