home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Nem szabad félni
Bíró Tímea
2023.09.17.
LXXVIII. évf. 37. szám
Nem szabad félni

Ez a mondat többször is elhangzik a Valahol Európában című előadásban, ám ez nem olyan egyszerű, ha az égből bombák hullanak, folyamatosak a fegyverropogások, és nincs már szülői kéz, mely eltakarja a szemünk elől a borzalmakat, vagy magához öleljen. A háborúban felcserélődnek a szerepek, a gyerekekből felnőttet csinál, a háborúzó felnőttek pedig versengő és kezelhetetlen gyerekekké válnak.

Az immár kilenc éve működő Palicsi Színjátszó Grund márciusban mutatta be a kétfelvonásos musicalt, mely a II. világháború végén a holnapot és otthont kereső gyerekek félelmeit, összetartozását és mindennapos küzdelmét mutatja be. Az állami gondozott és a háborúban a szüleit elveszítő gyerek ugyanazt a magányt éli át, és semmi más célja nincs, mint valahogy életben maradni, menedékre lelni.

Radványi Géza Valahol Európában című filmjét 1948-ban mutatták be, a musicalváltozata 1995-ben került a nézők elé Horváth Péter rendezésében. A Palicsi Színjátszó Grund előadását Mezei Zoltán rendezte, és a darab hatalmas népszerűségnek örvend. A huszonnégy tehetséges fiatalból álló vegyes korosztályú csapat hiteles játéka mellett külön kiemelendőek a gyönyörű énekhangok, melyek Dés László dalait közvetítik. Az előadást elindító háborús videóbejátszás már egy kisebb megrázkódtatás, mely szükséges ahhoz, hogy a nézőt ráhangolja a történetre. A megszürkült, poros, lerombolt világban a közönség az elárvult gyerekekkel együtt keresi az életet, Istent, a békét, az igazságot és a félelem nélküli perceket. Az előadásban elhangzik, hogy a foglalkozásuk gyerek, mégis annyi szerepet és feladatot kell magukra vállalniuk a túlélés érdekében. Hernyák György ezúttal is kiemelkedő alakítása az egykori karmester és zeneszerző, Simon Péter szerepében, ő a fény, a remény a gyerekek számára, a zene, melyet újra kell hangolni a szívekben és a lelkekben.

A korhű jelmezek Pesitz Mónika munkáját dicsérik, az előadás koreográfusa Magyar Zsófia, a ritmuskoreográfiát pedig Hajdú Tamás dolgozta ki. A zenei munkatárs ifj. Kucsera Géza, a videókat pedig Baráth Attila készítette. A Grund vezetője Kalmár Zsuzsa, ezúttal a fénypult kezelője is volt, Arnold Ildikó pedig rendezőasszisztensként, súgóként és hangtechnikusként vállalt szerepet a darab elkészítésében. A plakátot az előadás egyik szereplője, Süge Réka alkotta. A Valahol Európában szereplőgárdája a következő: Hernyák György, Virovkity Iván, Mezei Sára Csenge, Bajári Roland, Pandurov Lola, Mezei Gergő, Kéri Sándor Botond, Mihók Olivér, Kuktin Roland, Süge Réka, Sörös Jázmin, Arnold Zsófia, Nagy Farkas Erik, Arnold Adél, Szalma Aliszia, Urbán Barbara, Brezovszki Anna, Kis Stangl Hanna, Kis Hanna, Rind Ádám, Misinszki Szonya, Lavró Léda Luca, Vida Luca, Pletikoszity Péter, Kőszegi Attila, Mezei Ádám.

A Valahol Európában című darabot legközelebb szeptember 30-án 19 órakor láthatják a Palicsi Magyar Művelődési Központban.

Baráth Attila (AmigohVisuals) felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..