home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Negyed évszázad a népi kultúra szolgálatában
BÚCSÚ Ottó
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám
Negyed évszázad a népi kultúra szolgálatában

Kódé KárolyA Magyar Kultúra napja idei zentai ünnepségén a péterrévei Kódé Károly is Magyar Életfa-díjában részesült, a Tisza Népi Együttes két és fél évtizedes sikeres vezetéséért. Ennek kapcsán mutatjuk be őt és munkásságát olvasóinknak. Az eltelt negyed évszázad alatt a péterrévei Tisza...

Kódé Károly

A Magyar Kultúra napja idei zentai ünnepségén a péterrévei Kódé Károly is Magyar Életfa-díjában részesült, a Tisza Népi Együttes két és fél évtizedes sikeres vezetéséért. Ennek kapcsán mutatjuk be őt és munkásságát olvasóinknak.
Az eltelt negyed évszázad alatt a péterrévei Tisza Népi Együttes számos kiemelkedő sikert ért el nemcsak szűkebb környezetében, hanem vajdasági szinten, sőt külföldön is. Ebben döntő szerepe volt Kódé Károlynak, az együttes művészeti vezetőjének, aki alapító tagja is. Életrajzát olvasva megtudjuk róla, hogy már gyermekkorában föllépett az óbecsei belvárosi Kultúrkör színházi előadásaiban, majd pedig a népi tánccsoportban, és számos szemlén, versenyen is részt vett. Miután hazatért a németországi munkavállalásról, péterrévei lakosként, 1980-ban részese volt a népitánc-együttes megalakításának. Addig ugyanis csak a helybeli általános iskolában működött ilyen csoport, Szorcsik Mária tanítónő vezetésével alkalmi ünnepségeken lépett fel.
- A falu fiatalsága körében is igény mutatkozott ilyen együttes megalakítására, s az elgondolást tett követte. A falunak és környékének azonban nincs igazi népitánc-hagyománya, koreográfus után kellett hát nézni. Terzin Róbertet kértem fel, hogy foglalkozzon a fiatalokkal - emlékezik vissza a kezdetekre Kódé Károly. - Induláskor dél-alföldi táncokat tanítottunk be, persze akkor még igen kezdetleges színvonalon. Hiányzott az autentikus népviselet és a pénz is. Azután az igények növekedésével jómagam is tanultam koreográfiát. Munka közben rájöttünk, hogy a népi táncokat csak eredetiben szabad előadni. Olyan oktató után kellett néznünk, aki identikusan tud tanítani, meg tudja választani a megfelelő zenét és viseletet is. Még etnológussal is tanácskoztunk, aki megmondta, hogy milyen szempontok szerint kell elkészíteni a népviseletet... Az első hat évben bizony még nem álltunk a helyzet magaslatán, sok mindent nem tudtunk még...
- A Gyöngyösbokrétára kezdettől fogva eljárunk, a két és fél évtized alatt huszonhárom alkalommal vettünk részt rajta, 1998-ban pedig vállaltuk a házigazda szerepét. Ezeken a rendezvényeken mindig sokat tanultunk, habár eleinte azt éreztük, hogy a szakértők a bírálatukkal ,,bántanak' bennünket. Aztán rádöbbentünk, hogy nekik van igazuk, tehát egy bizonyos tájegység táncaihoz megfelelő zenét és viseletet is alkalmaznunk kell. A cél érdekében egy-egy tájegység táncainak betanításával más-más koreográfust bíztunk meg. A rábaközi táncokat Brezovszki Roland, a mezőségieket a budapesti Lévai Péter, az erdélyieket az arról a tájról érkezett Kádár Elemér tanította be. Ezeket már mind bemutattuk az országos minősítő versenyen, Újvidéken, a Martin György országos színpadi bemutatón, amelyen három ízben is elnyertük a minősített együttes címet. A Gyöngyösbokrétán fellépők körében pedig ott vagyunk a legjobb tíz között, akiket a zsűri besorol a gálaműsor fellépői közé.
- Ezzel már el is jutottunk az eredmények felsorolásához. Milyen elismerésekben részesült a népi együttes?
- Számos elismerő oklevél tanúskodik sikereinkről. Egy alkalommal megkaptuk a helyi közösség Októberi díját is. Az együttes fejlődésével kiérdemeltük, hogy immár két ízben is részt vehettünk a Vendégségben Budapesten elnevezésű rendezvényen. Ilyen lehetőséggel rajtunk kívül egyetlen falu sem dicsekedhet ezen a tájon. Ez nagyon nagy élmény volt számunkra, amikor többek között alkalmunk nyílt találkozni magyarországi élvonalbeli politikusokkal. Tavalyelőtt nekünk az is megadatott, hogy parolázott velünk Mádl Ferenc köztársasági elnök, sőt az emlékfát az elnökkel együtt ültettem el. A 25 év alatt az együttes sok helyütt fellépett. Így amikor még lehetőség volt rá, két évben is bejártuk a dalmáciai tengerpartot, voltunk Németországban, a Kárpátalján, Romániában, Szlovákiában.
- Hány csoportja van a népi táncegyüttesnek?
- Négy korcsoport dolgozik, az óvodásoktól kezdve a felnőttekig. A legkisebbekkel Ferencz Katalin és Lukács Krisztián, a nagyobbakkal Tóth Ágnes, a legidősebbekkel, az ún. kivitelező csoporttal pedig immár öt éve Savelin László és Zellei Zsuzsanna foglalkozik.
Táncosaink fellépéseinek zenei kíséretét a topolyai Csalóka és a szabadkai Juhász együttes szolgáltatja.
- A Tisza Népi Együttesnek nemcsak táncosai vannak...
- Igen, vannak énekeseink, énekkarunk is. Három korcsoportban dolgoznak. Ugyanazok a vezetők foglalkoznak velük, akik a táncosokkal is, azzal, hogy időnként, egy-egy verseny előtt felkérünk még más szakembereket is, hogy segítsenek a felkészülésben. Közreműködött már nálunk Bodor Anikó, Szabó Gabriella, Polgár Judit is. A korábbi években jól működött a tamburazenekarunk, két ízben is első helyet szerzett a középiskolások művészeti vetélkedőjén. Az énekeseink pedig sikeresen szerepelnek a Durindó és a Szólj síp, szólj! versenyen, ahonnan rendszerint első vagy második díjjal térnek haza. Évekkel ezelőtt eljutottunk a Ki mit tud? elnevezésű magyarországi vetélkedőre, a táncosokkal meg népi énekesünkkel is. Koncz Éva részt vett a televízió által közvetített középdöntőben. Elmondhatom, hogy igen sikeresen részt vettünk a magyar kultúrával kapcsolatos minden népitánc-, népdal-, népzenei rendezvényen.
- Hány tagot számlál a Tisza Népi Együttes?
-Az elmúlt 25 év alatt mintegy 700-800 fiatal vette ki részét a munkából. Jelenleg 110-120 tagunk van, akik szorgalmasan dolgoznak.
- Milyenek a munkakörülményeik?
- Van egy központi fűtésű színháztermünk, abban tartjuk a próbákat és az előadásokat is. Az épületet közösen használjuk a dr. Kiss Imre Művelődési Körrel és a Karinthy Frigyes Színjátszó Csoporttal.
- A negyed évszázados fennmaradáshoz és a sikeres tevékenységhez anyagiakat is teremteni kellett. Hogyan sikerült ez?
- A szorgalmas gyerekek szülei odaadóan együttműködtek velünk. Sokban hozzájárultak a szükséges anyagiak biztosításához. Ezenkívül a faluban mindig voltak egyének, akik jelentős anyagi támogatásban részesítettek bennünket. Az utóbbi három évben az óbecsei község vezetői is felfigyeltek ránk, megbecsülik munkánkat, s a község jelentős összeggel támogatja az együttest.
- Amikor a huszadik évfordulót ünnepeltétek, azt mondtad, abbahagyod. Aztán mégis a folytatás mellett döntöttél. Miért?
- Akkor átestem egy szívműtéten, és úgy gondoltam, legjobb lesz kímélni magam. Azután mégis úgy döntöttem, hogy a népi tánc és a népdalcsoport irányításával folytatom a munkát.
- Mit mondanál az idei terveitekről?
- Először a mohácsiaktól kaptunk meghívást, a népi táncosokkal felléptünk a Busójárás nevű rendezvényükön. Most jártunk náluk először, de ott is új lehetőségeket ismertünk meg. Mindig tanulunk valamit, és azon igyekszünk ebben az évben is, hogy az együttesünket sokoldalúvá tegyük, munkánkat magasabb szintre emeljük. Ezenkívül szeretnénk megünnepelni a 25. évfordulót, mindazokkal együtt, akik eddig közreműködtek az együttesben. Az idén is elmegyünk a Martin György országos minősítő versenyre, s jó lenne ismét eljutni a Vendégségben Budapesten rendezvényre.
- Hogyan fogadták az Életfa-díjat környezetedben?
- Az együttes virágcsokorral gratulált, és kaptam egy aláírásokkal teli lapot a tagoktól. A falu lakóitól és vidékről is érkeztek gratulációk. Szeretném megköszönni a díjat mindazoknak, akik figyelték, észrevették és elismerik munkánkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..