home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Muzslyaiak a Körös-völgyi Sokadalomban
k-ko
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám
Muzslyaiak a Körös-völgyi Sokadalomban

A XIII. Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű rendezvénnyel kezdődött meg az idén a Gyulai Várszínház 49. évadja. A helyszín ezúttal is a Sokadalmi téren, a vár előtti színpadon és környékén volt kialakítva. A háromnapos népművészeti fesztiválon és kézműves vásáron a Dél-Alföld legszebb kézműves...

A XIII. Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű rendezvénnyel kezdődött meg az idén a Gyulai Várszínház 49. évadja. A helyszín ezúttal is a Sokadalmi téren, a vár előtti színpadon és környékén volt kialakítva. A háromnapos népművészeti fesztiválon és kézműves vásáron a Dél-Alföld legszebb kézműves termékeit, néptáncait, népzenéjét, népmeséit ismerhették meg az odalátogatók. Volt kosárfonó, fazekas- és kovácsmester, citerakészítő, csipkeverő, nemezkészítő, könyvkötő, fafaragó, bőrdíszműves, tojás- és mézeskalács-díszítő is. A kézművesektől nemcsak vásárolni lehetett, hanem megismerni a műhelytitkaikat is.
A Körös-völgyi Sokadalom keretében rendezték meg a VI. Határ Menti Összművészeti Fesztivált, amelynek keretében a helyi, környékbeli, valamint a határon túli, romániai és vajdasági fellépők mutatkoztak be: mesemondók, népdalénekesek, népzenészek és táncosok. Bevezetőként Gyula utcáin a művelődési otthontól a gyulai várig felvonultak a néptáncosok, majd hivatalosan is megnyitották a Körös-völgyi Sokadalmat, illetve a Gyulai Várszínház idei évadát. Ünnepi beszédet mondott Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója és Varga István, országgyűlési képviselő. A népművészeti fesztivált a Körös-völgyi Sokadalom főszervezői, Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnök asszonya és Dombi Ildikó, a Békés Megyei Ibsen Kft. Kulturális Iroda vezetője nyitották meg.
Pál Miklósné köszöntőjében kiemelte: nagy összetartás áll e rendezvény mögött, nemcsak a szervezők és az intézmények, hanem a néptáncosok, a kézművesek, a népzenészek és a mesemondók is összefogtak. A programban mintegy kétezren vettek részt, és a család minden tagjához szól egy-egy produkció. Dombi Ildikó elmondta: Békés megyében a népművészeti hagyományok ápolásának, értékeink megőrzésének, valamint az ilyen jellegű rendezvényeknek mély gyökerei vannak. Szinte csak ebben a sokadalomban látható ez a ''színkavalkád”, ahol az élő népművészet, a néptánc, a népzene, a kézművesség több válfaja, a vásári komédia, a bábozás együtt élvezhető.
A Körös-völgyi Sokadalom keretében, a Tószínpadon rendezték meg a Békés megyei néptáncgálát, amelynek keretében 24 együttes mintegy 800 táncosa ropta a táncot.
A Sokadalmi téren tartották meg az V. Dél-alföldi Fazekasversenyt meg a IV. Dél-alföldi Fafaragó Versenyt, és sor került a Békés Megyei Gyermek- és Kisegyüttesek I. Néptáncversenyére, továbbá a XVI. Békés Megyei Táncosok Találkozójára is. Volt főzőverseny, s kihirdették a Viharsarok legfinomabb pogácsáját, lezajlott a IV. Dél-alföldi Mézeskalács-díszítő verseny is. Mindennap volt íjászbemutató, valamint különleges játszóház, ahol a gyermekek régimódi ügyességi és népi játékokkal múlathatták az idejüket.
A rendezvényen Vajdaságot ezúttal a muzslyaiak képviselték, mindhárom napon fellépett Muhi Dániel népdalénekes, Kónya Leon és Kónya-Kovács Otília népmesemondók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..