home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Mert a férfiaknak sem könnyű
Szerda Zsófi
2021.01.24.
LXXVI. évf. 3. szám
Mert a férfiaknak sem könnyű

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata új bemutatóval kedveskedett közönségének, Andrzej Saramonowicz kortárs lengyel drámaíró Tesztoszteron című darabjával. Bizony, nem volt egy könnyű szülés, de nem azért, mert a főszereplő hét férfi, hanem mert a tavaly márciusra tervezett premierbe beleszólt koronás barátunk. Az előadást Kovács Dániel Ambrus rendezte.

A darabban tíz férfi színész jelenik meg. Csernik Árpád az oltárnál hagyott fiú édesapját, Stavrost alakítja, Hajdú Tamás pedig Kornélt játssza, akit csúnyán átvert leendő felesége, s látványos módon hagyta ott a templomban. Az ő féltestvére Janis (bizonyos esetekben Janus), akit Nyári Ákos alakít, egy szegény, kis papucsférj, akit felesége dróton rángat, ő pedig ezt mosolyogva és bólogatva tűri. A férfiakat Titusz, a pincér fogadja, aki az esküvői buli helyszínén várakozik a násznépre. Titusz szerepében Pálfi Ervin látható. Aztán érkeznek a többiek is. Rókus Zoltán, azaz Tretén, véres orral, őt gyanúsítja a férjjelölt, amiért a kis feleség lelépett, persze az esküvői videó megnézése után lassan kiderül, hogy semmi köze hozzá, még csak nem is ismerte korábbról, ráadásul feleségének hűséges párja. Nem úgy a feleség, aki a lagzis zenészek egyikével, Dióval lépett félre a közelmúltban. A félrelépés természetesen véletlenül derül ki, amikor Dió, akit Kovács Nemes Andor alakít, éppen egyik kalandját meséli. Kukac, azaz Ralbovszki Csaba egy picit frusztrált, félénk férfi szerepében tetszeleg, a férj munkatársa, madarász, amiről aztán később hosszan értekeznek. Dió mellett van még egy zenészünk, ő Kojak, ifj. Kucsera Géza, akit ismét színészi szerepben is láthatunk. És hogy honnan van a násznép férfiasabb felének azonnali hozzáférése a videókhoz? Hát onnan, hogy a kamerás, „becsületes nevén” Fókusz is ott van a helyszínen, gépével követi az eseményeket. Őt Baráth Attila alakítja, s ő a második színész az előadásban Kucsera mellett, aki civilben is foglalkozik a szerepben megformált szakmával, hiszen többször látni kezében kamerával. Az előadásban Ambrus Richárdot is újra láthattuk színészi körben, a zenészek roadjaként.

A fentebb említett esküvői videóban Kornél feleségeként Fülöp Tímeát látjuk, s a papot, azaz Szilágyi Nándort. Az előadás jelmezeit Pesitz Mónika tervezte, a díszlettervet a rendező, Kovács Dániel Ambrus készítette, a fénytervek Majoros Róbert szeme és keze munkái, a videót Baráth Attila készítette. A súgó/ügyelő Kulhanek Edina, a rendezőasszisztens Kocsis Valéria, az előadás dramaturgja pedig Brestyánszki B. Rozi.

Férfielőadás. Nem csak férfiaknak. S a férfiak nem másról beszélgetnek, mint a nőkről. Nagyobbik részük nem a legszebb fényben tüntetve fel a gyengébbik nemet, de természetesen ellenpéldaként a saját nemüket is kibeszélik, röpködnek a poénok egymás rovására. Önirónia és hímsovinizmus. Az utóbbit sokan tartják viccesnek, jómagam másféle humorban utazom, de a történet néhány valóban mókás pontjának s a már megszokott, kiváló színészi alakításoknak köszönhetően azért én is többször kuncogtam a hangosan nevetgélő nézőtér soraiban. Egyik kedvenc poénomban egy sün is szerepel. De ennél többet nem mondhatok, inkább nézzék meg az előadást önök is. 

Fényképezte: Kovács Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..