home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Méltó helyére, Ludasra került egy 170 éves síremlék
Farkas Zsuzsa
2005.08.31.
LX. évf. 35. szám
Méltó helyére, Ludasra került egy 170 éves síremlék

,,Ezennel szentté avatom ezt a keresztet' - mondta Füleki József ludasi plébános Megyeri Pál fotójaLudas 670 éves fönnállásának ünnepségsorozata alkalmából többek között egy nemes gesztusnak is tanúi lehettek az egybegyűltek. Egy olyan önzetlen, példamutató, a közösség érdekét szolgáló tet...

,,Ezennel szentté avatom ezt a keresztet' - mondta Füleki József ludasi plébános Megyeri Pál fotója

Ludas 670 éves fönnállásának ünnepségsorozata alkalmából többek között egy nemes gesztusnak is tanúi lehettek az egybegyűltek. Egy olyan önzetlen, példamutató, a közösség érdekét szolgáló tettnek állítottak méltó emléket, amilyen napjainkban ritkán akad. Nemes emberek nemes érzésű egyenes ági leszármazottainak, az egyháznak és a Műemlékvédelmi Intézet munkatársának, Beszédes Valériának a jóvoltából Füleki plébános megszentelte Piukovits Katalin földbirtokosnak a Bajai úti temetőből átszállított és a templom déli falába beépített sírkövét. Azét a nemesasszonyét, akinek férje, Varga János földbirtokos annak idején, 1817-ben telket adományozott a templom és létesítményei számára, hogy aztán 1821-ben fölépülhessen. Piukovits Katalin pedig 1932-ben, a templom fölszentelésekor egy Szent Katalint ábrázoló oltárképpel ajándékozta meg a plébániát.
A kecses vonalú, szív alakú, barokk stílusú márvány sírkő a következő feliratot viseli: ,,Itt nyugszik Istenben boldogult nemes Piukovits Katalin asszony néhai Varga János özvegye meghalt julius 1 napján 1835. Piukovits Márkus kiszitette. Igen értékes műemlékről van szó - mondja Beszédes Valéria, amilyenből kevés van ezen a tájon. Hogy a pusztulástól (és a tolvajoktól) megőrizzék, az örökösök, Martinné Mirnics Irén középiskolai történelemtanár és férje, Martin Borislav, a Közgazdasági Kar docense 1980-ban betemették a sírhant alá, s mindaddig ott rejtőzött, amíg a tanárnő idei elhunyta után meg nem született a régen dédelgetett elhatározás, hogy az egyenes ági leszármazottak: Mirnics Károly szociológus családjának, valamint a már említett Martin családnak a nevében felkérjék az illetékeseket a sírkőnek a ludasi Szent Katalin-templom falába való elhelyezésére. Az ezzel járó költségeket Martin tanár úr vállalta. A véletlen úgy hozta, hogy az adományozó nemesasszony halálának pontosan a 170. évfordulóján történt az áthelyezés.
Az ünnepség után Martin Borislav a következő információkat közölte lapunkkal:
- Piukovits Katalin, akinek megboldogult feleségem az ükunokája, és férje, Varga János a Ludaspuszta egyik leggazdagabb és legtekintélyesebb földbirtokosai voltak. Hogy mennyire fontosnak tartották a vallást mint megtartó erőt, bizonyítja ez a tettük is. A templom mellett kiépült a temető, a pap- és a kántorlak, valamint az iskola. Az akkori emberek a földön, a földért és a földből éltek, szoros rokoni szálak fűzték őket egymáshoz, erőteljes volt a szolidaritás közöttük, minden családtag tudta a kötelességét, mikor milyen munkában kell segítenie, de a termésből is arányosan részesült mindenki. Igyekeztek egészben tartani a földet, hiszen tudták, hogy ha a birtok nagy, túl lehet élni a válságos helyzeteket. Piukovits Katalin bunyevác származású volt, bunyevác anyanyelvű, a férjével azonban mindig magyarul beszélt, ő pedig kiválóan tudott bunyevácul. Az volt a szokás, hogy társaságban, ha a bunyevácok egymás között voltak, bunyevácul beszéltek, ám ha csak egy magyar is volt közöttük, már átváltottak magyarra. Az adományozók Szabadkán, a Mayer fivérek utcában laktak, a tanyájuk pedig, amelyet mi örököltünk, kint volt a Ludasi-soron, ott áll még ma is a falu közepében, a legmagasabb helyen, a templomtól mintegy 100 méterre. Tizenöt méter hosszú, hat méter széles, kelet-nyugati irányban húzódó, nádfedeles, sárgaföldből vert falú épület, két nagy (6x4,5 m-es) szobája és konyhája van és négy apró ablaka minden oldalról, a falak kúp alakúak, lent 60, fönt 45 cm vastagok, és még ma is kitartóan ellenállnak a belvizeknek. Udvara kb. egy hold, s még jól kivehetőek rajta az egyszobás cselédlakások és az istállók nyomai.
A sárgaföld ásása közben Boro bácsi több réges-régi mezítlábas gyermeknyomra talált, amiből - meg a nagymama meséiből - arra következtet, hogy az apróságok munkára való neveléséről is példát vehetnénk mi mostaniak, hiszen akkortájt a kicsinyek többnyire a felnőttekkel együtt részt vettek minden könnyebb munkában: hordták a szárat a jószágnak, tartották a sajtárt, segédkeztek a tej szűrésében, morzsolták a kukoricát...
Beszédes Valéria néprajzkutató az alábbiakat tartotta fontosnak elmondani a ludasiak és templomuk történetéről, erről egyébként lapunkban, 1999-ben már írt, Az első tanyai templom címmel:
A falu lakói Szegedről rajzottak ide több hullámban, többek között erre vall az ö-ző nyelvjárásuk. Szegények, főleg árendások voltak, bérelték a földeket, sokuknak háza sem volt. 1817-ben született meg a határozat a templom megépítéséről. Varga János kihasítva a magáéból odaadományozza ugyan a földet, 21-ben fel is épül az Isten háza, a város azonban évekig vonakodik attól, hogy az annak járó 40 láncot megadja, ami a pap megélhetéséhez elengedhetetlenül szükséges volt. Végül is a kalocsai érsek ,,veszekedte ki, hogy a Szent György-templom papja rendszeresen kijárjon a faluba misét tartani. Harminckettőben aztán rendbe tették, felszentelték a templomot, megépült a hírneves Skultéty tervezte szép paplak, s akkor adományozta Piukovits Katalin az oltárképet. Nemes emléke mindenesetre megérdemelte az utókor részéről ezt a hálát és elismerést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..