home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Meg kell változtatni a nyugdíjtörvényt!
B. J.
2008.02.13.
LXIII. évf. 7. szám

Egyre több és egyre magasabb fórumokban hangzik el fogadkozás a nyugdíjtörvény megváltoztatásának szükségességéről. Ha ugyanis megmarad a mai rendszer, néhány év múlva elértéktelenedik azon idős emberek járadéka is, akiknek ma, viszonylag ,,szép” nyugdíjuk van. Ide jutunk ugyanis, ha a kiszámí...

Egyre több és egyre magasabb fórumokban hangzik el fogadkozás a nyugdíjtörvény megváltoztatásának szükségességéről. Ha ugyanis megmarad a mai rendszer, néhány év múlva elértéktelenedik azon idős emberek járadéka is, akiknek ma, viszonylag ,,szép” nyugdíjuk van. Ide jutunk ugyanis, ha a kiszámítás rendjében egyre nagyobb szerepet játszanak a létfenntartási költségek és egyre kisebbet a kereseti átlag. Erről és a lehetőségekről kérdeztük a nyugdíjbiztosító és a nyugdíjas-szervezetek vezetőit:
Milan Nenadić, a Nyugdíjasok Vajdasági Szövetségének elnöke: - A mai rendszer szerint a járadékot úgy számítják ki, hogy abban a dolgozók kereseti átlaga 25, a létfenntartási költségek növekedése pedig 75 százalékkal szerepel. Vissza kell állítani azt a rendszert, amelyben ez a két tényező fele-fele arányban jutott kifejezésre. Ezt pedig alkotmány erejű törvénnyel kell garantálni, mint egykor. A dolgozók keresetéhez képest a nyugdíjak nem csökkenthetnek 60 százalék alá.
Đura Šerić, a belgrádi nyugdíjasok elnöke: - Az úgynevezett reformrendszernek köszönhetően a múlt év végéig 47,8 százalékra csökkent a nyugdíjak átlaga a munkaviszonyban levők keresetéhez képest. Ezt javítja valamelyest az a 11,06 százalékos növelés, amit a januári nyugdíjakkal, tehát februárban fizetnek ki. Mi a fővárosban azt szeretnénk, hogy a nyugdíjak részaránya 70 százalékra nőjön. Ha nem születik ennek megfelelő törvény, aláírások gyűjtésébe kezdünk, s ha 30 000 aláírásunk lesz, az erről szóló törvényt köteles lesz megvitatni és talán el is fogadni a Köztársasági Képviselőház.
Milan Đurić, Szerbia Nyugdíjasai Demokratikus Szakszervezetének elnöke: - Mi legalább azért a minimumért szállunk síkra, hogy a nyugdíjak kiszámításakor fele-fele arányban vegyék figyelembe a dolgozók keresetének átlagát és a létfenntartási költségek alakulását. Csatlakozunk minden olyan akcióhoz, amely idős embereink számára ennél többet hozhat, sőt javasolunk is ilyen megoldásokat.
Dr. Zoran Popov, a nyugdíjbiztosító igazgatóbizottságának elnöke: - Attól tartok, hiábavalók a nyugdíjak növelésével kapcsolatos erőfeszítések, mert igazi javulásra csak akkor számíthatunk, ha ezt a termelés mennyiségének és minőségének javulása, tehát a munkaviszonyban levők számának növekedése lehetővé teszi.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..