home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Medvehagyma: a természet gyógyszere a magas koleszterinre
Ivanics Elizabetta
2024.03.24.
LXXIX.. évf. 12. szám
Medvehagyma: a természet gyógyszere a magas koleszterinre

Hogy a tavasz valóban megérkezett, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már zöldell a medvehagyma, mely a néphagyomány szerint azért kapta ezt az elnevezést, mert amikor a medve kibújik a barlangjából, főleg ezt a növényt kutatja. Nem véletlenül.

A Tarcal-hegységben fordul elő nagyobb mennyiségben, jellemzően gyertyán-, tölgy- és bükkerdők aljnövényzeteként. Főként az árnyékos ligetekben, források közelében, hegyvidéki területeken kell keresni. Áprilistól május közepéig virágzik, a levelét ekkor érdemes szedni, a hagymáját szeptemberben és októberben gyűjtik. A gyakorlatlan gyűjtő első látásra könnyen összetévesztheti a májusi gyöngyvirággal, ennek elfogyasztása pedig halálos szívproblémát okoz. Ha alaposan megfigyeljük, látható és érezhető, hogy a medvehagyma levelei és virágzata erősen fokhagymaillatú, míg a gyöngyvirág levelei rövidebbek, jóval szélesebbek, tojásdad alakúak és szagtalanok, virágai a tő közelében erednek, és jellegzetes, édes illatúak. Legkönnyebben a virágzatuk alapján különíthetőek el: a medvehagyma hófehér, csillag alakú virágai jól megkülönböztethetőek a gyöngyvirág illatos, harang formájú virágaitól.

A medvehagymát elsősorban az íze miatt fogyasztjuk, sokoldalúan felhasználható ételekben, italokban egyaránt. Ami viszont a legfontosabb, hogy nagyon sok gyógyhatása van. A népi orvoslás a medvehagymát elsősorban a hurutos megbetegedések megelőzésére, enyhítésére és emésztési panaszok kezelésére alkalmazta. Vagyis a tél végén, tavasz elején gyakran kialakuló felső légúti betegségekre bátran használhatjuk. Ilyenkor az is jó, hogy természetes antibiotikum, tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat is. A tudományos megfigyelések viszont kimutatták, hogy ennél sokrétűbb a medvehagyma gyógyereje. Vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének, így számos szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzésének a természetes gyógymódja. Véralvadásgátló szerekkel történő együttes használata viszont nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrűek azonban fokozott óvatossággal alkalmazzák, mivel bőrgyulladást, bőrkiütést, bőrpírt okozhat.

Legjobb módja a hosszú távú tárolásának, ha tinktúrát készítünk belőle. Ebben a formában egész évben fogyaszthatjuk. De amíg frissen is elérhető, készítsünk belőle finomságokat.

Medvehagymás bhaji 

Hozzávalók: 100 g csicseriborsóliszt, 2 tk. őrölt koriander, 0,5 tk. kömény, 1 tk. tiszta só, 1 ek. currypor (ki milyen erősen szereti), 4-5 ek. finomra vágott medvehagyma, 1 hagyma felszeletelve, 100–120 ml víz, 1 kis uborka meghámozva és 1 cm-es darabokra vágva, 1 ek. friss mentalevél apróra vágva. (Az indiai ételekhez szezám- vagy mogyoróolajat használunk.)

A bhajik elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a lisztet az őrölt korianderrel, köménnyel, curryporral és sóval. Süssük le egy picit a hagymát. Keverjük össze a lisztet a hozzávalókkal. Közben fokozatosan öntsük hozzá a langyos vizet, amíg szép sima, de nagyon sűrű tésztát nem kapunk — lehet, hogy nem kell az összes folyadék. Öntsük az olajat egy mély serpenyőbe, melegítsük fel — az olajnak forrónak kell lennie, de nem túl forrónak, mert a hagymának és a lisztnek úgy kell átsülnie, hogy a bhajik külseje ne égjen meg. Sorozatban süssük, ne zsúfoljuk túl a serpenyőt. Tegyünk egy nagy kanálnyi tésztát az olajba, és süssük aranyszínűre — körülbelül négy-öt percig, egyszer vagy kétszer megforgatva. Lecsepegtetjük, és forrón tálaljuk bármi mellé, vagy előételnek.

Fűszervaj medvehagymából

Hozzávalók: 100 g vaj, 1 csokor medvehagyma (kb. 50 g), fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, só.

A fűszervajhoz helyezzük aprítógépbe a vajat, a medvehagymát, a citrom levét és a fokhagymát. Sózzuk meg, majd aprítsuk össze a hozzávalókat. Fogyaszthatjuk magában vagy bármilyen tetszőleges feltéttel, zöldséggel.

Medvehagymapesztó

Hozzávalók: 1 nagy csokor medvehagyma (kb. 15-20 dkg), 1-1,5 dl olívaolaj, 1 csapott tk. só, 8-10 dkg dió.

A medvehagymát mossuk, szárítsuk meg. A pesztó hozzávalóit tegyük egy nagyobb, késes aprító tartályába, és turmixoljuk össze. (Ha túl száraznak találjuk, adhatunk még hozzá olívaolajat.) Tésztához, levesekhez, húsokhoz, grillezéshez, zöldséges ételekhez használhatjuk. A maradék pesztót tegyük kis üvegbe, nyomkodjuk le, és öntsünk rá egy kevés olívaolajat, hogy elfedje. Célszerű hűtőben tárolni.

Nagyon sok minden készíthető medvehagymából, például köret rizzsel vagy hajdinával, krémleves, pogácsa. Mégis a legjobban nyersen fejti ki hatását, mert nagyszerű C-vitamin-forrás, ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, a fokhagyma legfontosabb összetevőjének számító alliint (ebből képződik a gyógyhatású allicin) és más antimikrobiális hatóanyagokat, valamint antioxidáns összetevőket, köztük flavonoidokat. Szintén számottevő a növény A- és B3-vitamin-tartalma.

„Nemcsak tudnunk kell, hanem a tudást alkalmazni is. Nemcsak akarnunk kell, hanem cselekednünk is” (Goethe).

 

(Forrás: Erdők, mezők patikája)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..