home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„Maradéki csillagok”
Stanyó Tóth Gizella
2015.09.13.
LXX. évf. 36. szám
„Maradéki csillagok”

Az Anyanyelvápoló Táborban csaknem nyolcvan különböző korosztályú gyermek és fiatal vett részt, az óvodástól a középiskolásig, Maradékról és a környező településekről: Ürögről, Szávaszentdemeterről (Sremska Mitrovicáról), Nyékincáról, Herkócáról és Muzslyáról.

„Maradéki csillagok
Folyton ragyognak,
Mindig boldogok,
És sosem hátrálnak…”

Maradékon, az Anyanyelvápoló Táborban közösen írták meg a diákok oktatóikkal a verset, melyből idéztem, és még néhányat, melyet elő is adtak a zárórendezvényen. Az idén is egy újabb felejthetetlen hetet tölthettek el együtt a szerémségi szórványban élő gyermekek Maradékon a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a református gyülekezet szervezésében, a helybeliek támogatásával megtartott táborban. Hogy évről évre szinte szemmel láthatóan nő az érdeklődés mind a gyermekek, mind a szüleik részéről, az azt is jelzi, hogy van értelme a nem kis kihívást nyújtó anyanyelvápolásnak, sok esetben a nyelv újratanulásának.

Az augusztus utolsó hetében megtartott táborban csaknem nyolcvan különböző korosztályú gyermek és fiatal vett részt, az óvodástól a középiskolásig, Maradékról és a környező településekről: Ürögről, Szávaszentdemeterről (Sremska Mitrovicáról), Nyékincáról, Herkócáról és Muzslyáról. 

A táborzáró gálaműsor kellemes meglepetést tartogatott valamennyiünk számára, akik ott voltunk. Láthattuk, hogy mi mindent el lehet érni mindössze néhány nap alatt, ha szívvel-lélekkel, csapatmunkával, összehangoltan, mégis játékosan egy húron pendül — a legnemesebb értelemben — az ovis, a kis- és a nagydiák az oktatókkal. Az előadott versekből, olykor nyelvtörő mondókákból, népdalokból szinte nem is lehetett sejteni, hogy a gyerekek közül sokan alig beszélnek magyarul. Az oktatók szerbül és magyarul is elmondták a gyerekeknek, mit és hogyan csináljanak. A közös cél érdekében tették, hogy minél jobban felhívják a gyermekek és a szüleik figyelmét az anyanyelv megtanulásának fontosságára. Biztató, hogy a református parókián működő óvodán kívül ebben a tanévben a helyi általános iskolában is ismét megnyílik a magyar, egyelőre összevont tagozat az I—IV. osztályig.

A különféle foglalkozásokat Lukács Gabriella magyartanárnő, Túri Izabella óvónő, Halász Dániel lelkipásztor, Molnár Róbert anyanyelvápoló-drámaoktató, Varga Viola és ifj. Gazsó Tibor királyhalmi folklóroktatók, Volas Cibula Eleonóra kézművesség-oktató és Lukács Attila természetfotós vezették, illetve részt vett még a munkában Gudelyevity Annuska, a nyékincai Petőfi Sándor ME elnöke is.

A rendszeresen megszervezett táborok, az év közben (amióta a fiatal Halász házaspár a faluban szolgál) megtartott anyanyelvápoló órák jelentősége valójában most, az iskolában megnyíló magyar tagozattal mérhető, mondta Nagy Margit, a VMPE elnöke, köszöntve a tábor minden részvevőjét és a szép számban megjelenteket.

Halász Béla, a SZRKE püspöke a szórványban teljesített küldetés fontosságáról beszélt. A nemzet határait a szórványban az anyanyelv megtanulásával kell megvédeni, s ezért mindent meg kell tenni. Ahogy mondta, Maradékon hasonló a helyzet, mint Dél-Bánátban, például ott, ahol ő szolgál, azaz Hertelendyfalván. Isten áldását kérte a maradékiakra, a szerémségiekre s mindazokra, akik e nemes cél érdekében munkálkodnak.

A maradéki Anyanyelvápoló Tábor — immár hagyományosan — tábortűzzel, szalonnasütéssel ért véget a gyermekek legnagyobb örömére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..