home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Magyarkanizsai Vendégváró
(o. i.)
2008.03.05.
LXIII. évf. 10. szám

Két éve, 2006 óta hivatalosan bejegyzett civil szervezetként működik az Újságírók Magyarkanizsai Egyesülete (ÚMKE). Az érdekszervezet - melynek elnöke a Szabadkai Rádió kanizsai munkatársa, Röhrig Ottó - az időszerű problémák megvitatásán kívül évente díjazza a legjobb teljesítményt nyújtó kollégáka...

Két éve, 2006 óta hivatalosan bejegyzett civil szervezetként működik az Újságírók Magyarkanizsai Egyesülete (ÚMKE). Az érdekszervezet - melynek elnöke a Szabadkai Rádió kanizsai munkatársa, Röhrig Ottó - az időszerű problémák megvitatásán kívül évente díjazza a legjobb teljesítményt nyújtó kollégákat, szakmai kirándulásokat szervez s tehetségkutató (fogalmazási) versenyeket hirdet a diákoknak. Az egyesület legújabb vállalása a Vendégváró sorozat elindítása. Az ÚMKE által szervezett és a magyarkanizsai önkormányzat által is támogatott Vendégváró találkozók célja: a demokratikus folyamatok serkentése a magyarkanizsai községben azáltal, hogy a nyilvánosság betekintést nyer az intézmények munkájába. A magyarkanizsai Vendégváró első találkozójának két vendége volt: Berényi Ernő, a községi bíróság ügyvezető elnöke, és Orosz Vass Márta, a bíróság szóvivője. Nem véletlenül esett rájuk a választás, hiszen a községi bíróság nevezett képviselői tették meg az első lépést a közeledésre. åk nyitottak a nyilvánosság felé: nemrég sajtótájékoztatóra hívták a média képviselőit, beszámoltak az intézmény tavalyi munkájáról és készségesen válaszoltak az újságírók kérdéseire. Ez a szerbiai bírósági gyakorlatban nem megszokott dolog, így az ÚMKE viszonozta a vendéglátást azzal a szándékkal, hogy segítsen emberközelbe hozni a bíróság felelősségteljes munkáját. A szervező az első Vendégváró találkozóra meghívta a civil szervezetek, a pártok, az önkormányzat képviselőit, a községi képviselő-testület tanácsnokait és minden érdeklődőt. Első nekifutásra, sajnos, nem sikerült népes közönséget toborozni -- újságírók ültek az első széksorokban. Az a tény viszont, hogy az esti beszélgetésen megjelent Tácsi Béla tartományi képviselő és dr. Bimbó Mihály, a községi képviselő-testület elnöke, azt bizonyítja: jó az elképzelés, a Vendégváró lehet az a beszélgetős műsor, ahol számos közérdekű téma körüljárható, ahol szemtől szemben kérdezni lehet, és jól ,,ki lehet beszélni a felmerülő gondokat.
Berényi Ernő, a magyarkanizsai községi bíróság ügyvezető elnöke elmondta, hogy az intézményben hét bírónak lenne munkahelye - a peres tárgyak száma alapján munkája is, hiszen a tárgyak száma évről évre növekszik. Ezzel szemben az intézményben csak négy bíró dolgozik, akik túlterheltek, erejükön felül kell teljesíteniük. Ettől függetlenül a bíróság igyekszik eleget tenni a polgárok elvárásainak és hatékonyabbá tenni a munkáját. Ebben segíti őket a korszerű felszereltség: minden bíró és minden gépírónő előtt számítógép van, amit nem minden bíróság mondhat el magáról. ,,Prioritásnak tartjuk a régi peres tárgyakat, folyamatosan csökkenteni igyekszünk a számukat. Az a célunk, hogy sikerüljön befejeznünk az eljárást a 10 legrégebbi keltezésű tárgyban. Reméljük, sikerül -- mondta Berényi Ernő. Dr. Bimbó Mihály megkérdezte: mi az oka annak, hogy a bíróságon a szükséges 7 helyett mindössze 4 bíró dolgozik. A válasz: anyagi okok miatt a kilencvenes években a bírók tömegesen hagyták ott a pályát, s mentek el ügyvédnek. (Nemcsak a kanizsai községben alakult így a helyzet, hanem mindenütt.) A 2002-ben kiírt pályázat után a bíróság 2004-ig 6 bíróval dolgozott, azután megint bekövetkezett a káderelvándorlás: alig van bíró, a szerbiai parlament hosszú idő óta egyet sem nevezett ki. Társadalmi valóságunk tükörképe ez is. Az intézmény a kádergondok ellenére is igyekszik megtenni mindent a polgárok érdekében: a bíróság ügyvezető elnöke minden csütörtökön fogadónapot tart 7.30-tól 15 óráig. Az intézmény nyitni szeretne a lakosság felé, jogsegélyt azonban nem tud nyújtani, mert ilyesmivel a bíróság elnökének tilos foglalkoznia, hiszen minden bíró a saját tárgyában önálló, független, s ezt a függetlenséget tiszteletben kell tartani. A bírósági híreket megfogalmazó újságíróknak Berényi úr egyetlen tanácsot adhatott: a közölt információnak pontosnak kell lennie. Az ártatlanság védelme mindenkinek jár, amire az uniós jog nagyon érzékeny, ezt nem szabad megsérteni.
A községi bíróság szóvivője, a ,,bíróság arca Orosz Vass Márta az ügyek megoszlását taglalta. A büntetőeljárásokban első helyen (36%) a közbizalom ellen elkövetett bűncselekmények állnak - amin közokirat-hamisításokat kell érteni, amilyen például vízumhamisítás is. Második helyen (16%) a vagyon ellen elkövetett bűncselekmények, a harmadikon a közlekedési bűncselekmények (12%) állnak. A peres tárgyak típusa szerinti megoszlás: kártérítések (20%), családjog (18%), kifizetéssel kapcsolatos perek (12%), munkajog (10%)... A sajtószóvivő a 2007-re vonatkozó adatok mellett elmondta: az intézmény rendszeresíteni kívánja a sajtótájékoztatókat, de a tervek között szerepel a bíróság honlapjának az elkészítése is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..