home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Magyar állampolgárság és autonómia
d. k.
2007.09.05.
LXII. évf. 36. szám

Párkányban ülésezett a Határon Túli Magyar Szervezetek FórumaHosszabb szünet után a szlovákiai Párkányban találkoztak a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának tagszervezetei. A Máért teljes megbénulása és a Magyarok Világszövetségének betegeskedése idején a HTMSZF a világ magyarságának legátfogób...

Párkányban ülésezett a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma
Hosszabb szünet után a szlovákiai Párkányban találkoztak a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának tagszervezetei. A Máért teljes megbénulása és a Magyarok Világszövetségének betegeskedése idején a HTMSZF a világ magyarságának legátfogóbb fóruma, amelyben a kárpát-medencei magyarság legitim szervezetei mellett a Nyugat-Európában és tengeren túl élő magyarság szervezetei is helyet foglalnak.
A délvidéki magyarságot ezen a jelentős összejövetelen a VMSZ (Pásztor István elnök, Korponai Dorottya ügyvezető alelnök, Dudás Károly elnökségi tag) és a VMDP (Ágoston András elnök, Csorba Béla alelnök) képviselte.
Az értekezlettel párhuzamosan megrendezték a kárpát-medencei információs irodahálózat vezetőinek találkozóját is, amelyen a részvevők az irodák további sorsáról és feladatairól tárgyaltak.
A párkányi összejövetelen a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának tagszervezetei megerősítették a szabadkai, a bécsi és a marosvásárhelyi tanácskozáson elfogadott eddigi határozataikat. Zárónyilatkozatukban kérik a Magyar Köztársaság kormányát, hogy azon magyar közösségek tagjai számára, amelyek egyelőre nem válnak a schengeni övezet részévé, külön megoldásokat foganatosítson a Magyarországgal és egymással való kapcsolattartás megkönnyítése érdekében. Ebbe többek között beletartozik: a letelepedés nélküli magyar állampolgárság megszerzése, a nemzeti vízum megszerzésének jelentős mértékű egyszerűsítése, az EU-tagállamok ide vonatkozó pozitív gyakorlatának felhasználása.
A részvevők kívánatosnak tartják, hogy a magyarság nyugati diaszpórája szerves részévé váljon a nemzetstratégiának.
A Magyar Köztársaság kormánya által a határon túli magyarok számára biztosított támogatási rendszer működtetésével kapcsolatban elvárják a Státustörvény maradéktalan végrehajtását, a rendszer működéséhez szükséges feltételek biztosítását, különös tekintettel a kárpát-medencei információs irodahálózat zökkenőmentes működtetésére. Továbbá elvárják a pedagógusok szakkönyv-támogatásának folytatását, a határon túli magyar iskolák oktatási-nevelési támogatásának megőrzését, valamint ennek kibővítését az iskoláskor előtti korosztály számára, a súlyos és szülőföldjükön nem ellátható határon túli magyar betegek gyógykezelésének a biztosítását a meglevő rendszer keretében.
A Fórum részvevői szorgalmazzák, hogy Magyarország kormánya és a határon túli magyar szervezetek vezetői közösen döntsenek a költségvetésben szereplő, a határon túli magyarokat érintő nemzeti jelentőségű programokra és intézményekre elkülönített teljes összeg felhasználásáról.
A jelenlevők tiltakoznak minden diszkrimináció ellen, Szerbia esetében elfogadhatatlannak tartják, hogy a magyar közösség tagjait etnikai hovatartozásuk miatt fenyegessék és bántalmazzák, valamint hogy az Európához felzárkózni kívánó demokratikus kisebbségi intézményrendszer kiépítését és támogatását teljes mértékben mellőzik.
A Fórum tagszervezetei hangsúlyozni kívánják, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradása szempontjából elengedhetetlenül fontos a kisebbségi önkormányzati rendszerek (autonómiák) minél teljesebb megvalósulása. Az Európai Unió és Európa Tanács számos országában bevált gyakorlat bizonyítja ennek az igazát. A részvevők elvárják azon országok kormányaitól, ahol magyar nemzeti közösségek léteznek, valamint a nemzetközi szervezetektől és a Magyar Köztársaság alkotmányos intézményeitől is az ilyen kezdeményezések támogatását.
A Fórum tagjai ezen az ülésen soraikba fogadták az Amerikai Magyar Koalíciót és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget.
A Párkányban összesereglettek fontosnak tartják a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának rendszeres működtetését; a következő tanácskozást a horvátországi Magyar Demokratikus Közösség szervezésében 2008 első felében Eszéken rendezik meg.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..