home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Macska a múzeumok forró bádogtetőjén
KREKITY Olga
2011.05.18.
LXVI. évf. 20. szám
Macska a múzeumok forró bádogtetőjén

- Pár éve ,,jött divatba” a Vajdaságban is a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat. Honnan ered ez a kezdeményezés?- Ez egy európai rendezvény, melyet eredetileg Múzeumok hosszú éjszakája elnevezéssel Berlinben tartottak meg először 1997-ben. Innen terjedt szét futótűzként s...

- Pár éve ,,jött divatba” a Vajdaságban is a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat. Honnan ered ez a kezdeményezés?
- Ez egy európai rendezvény, melyet eredetileg Múzeumok hosszú éjszakája elnevezéssel Berlinben tartottak meg először 1997-ben. Innen terjedt szét futótűzként szerte a világban. 2004-ben Franciaországban került sor erre a manifesztációra. Szerbia csaknem tízévnyi késéssel, francia segítséggel, 2007-ben csatlakozott ehhez az európai mozgalomhoz 9 város részvételével, éspedig úgy, hogy a belgrádi francia nagykövetségen megalakult egy civil társaság, amely magánvállalkozásban évenként meghirdeti e rendezvény programját meg a nevezési feltételeit, megtervezi és közzéteszi a szlogenjét, valamint a jelképét. (Az idén egy fekete macska a jelkép, a mottó pedig: Macska a múzeumok forró bádogtetőjén.) A társaság egységesen elosztja a belépőjegyeket a települések között, majd a rendezvény lebonyolítása után a bevételt a látogatottság arányában szétosztja. Tehát a szórakozáson kívül némiképp anyagi vetülete is van a dolognak, de ez nem olyannyira jelentős, mint az eszmeisége.
- Mi ennek a rendezvénynek a célja?
- Az európai összetartozás. A nemzeti érdekeket felülmúló egyetemes kulturális értékek népszerűsítése, prezentálása és közkinccsé tétele közérthető, egyszerű módon az ún. alacsonyabb műveltségű (vagy szociális státusú) széles néprétegek részére. Megtörténik, hogy ez egyetlenegy közszemlére bocsátott tárgy: ókori római sisak vagy görög edény... Először csak nagyvárosi múzeumok jelentkeztek a felhívásra, de az évek során egyre szélesedik a körük, s az idén már olyan kis települések is részt vettek a fesztiválon, amelyekben még csak tájházak vagy hagyományápoló műhelyek működnek. Pl. az alsó-tavankúti szalmaképkészítő asszonyok is szerveztek műsort, és bemutatták a környék slingelési szokásait is. Titelen a híres titeli születésű emberek ,,bőrébe bújtak'' a szervezők, vagyis korhű öltözékekben vonultak fel a köztéren és az utcákon. Topolyán különféle gyermekfoglalkozásokat tartottak. Temerinben rádiókiállításra invitáltak... Újvidéken 84 esemény zajlott 47 helyszínen. A többi között a polgármesteri hivatal is bekapcsolódott a rendezvénysorozatba bemutatván a városháza történetét egy képeslap-kiállítással, melyet jómagam állítottam össze és írtam hozzá egy történelmi bevezetőt.
- Történészként is hasznosnak látja tehát e nemzetközi mozgalmat?
- Ha tudományos érdeklődése van az embernek, azt a múzeumi munkájában is kamatoztathatja - sőt, mellette is végezhet kutatásokat. Újvidéki születésűként 2007-ben, az első Múzeumok éjszakáján pl. épp egy helytörténeti mesével - Grossinger Lily piros kabátja fantáziacímmel keltettem hatalmas érdeklődést. A Grossinger család egy gazdag és sokgyermekes gyógyszerészdinasztia volt a 19. században. Gyermekeikről, így Grossinger Lilyről is számtalan kép fennmaradt Vajda Dezső kiváló fotóművésznek köszönhetően. Lilynek volt egy piros kabátkája, melyet szüleitől kapott, de csak ünnepnapokon vehette fel. Egyszer, amikor végre magára ölthette, végighúzta a porban, hogy viseltesnek látszódjék, és mindig hordhassa. Utolsó fényképe menyasszonyként ábrázolja. Saját gyermekei nem voltak, de barátnője gyermekeit körülrajongta. Egyik leszármazottól tudtam meg ezt a ,,lányregény''-t, melyet magnóra rögzítettem magyarul, szerbül és németül. A kabátkát egy szabóval megvarrattattam, kiállítottuk. A róla készült óriási plakátba pedig belekollázsoltuk Lily arcképét. A plakátokkal Újvidék főterét szórtuk be. Az ócskapiacon piros csomagolású, málnaízű cukorkákat vásároltam, s azzal kínáltam a múzeumlátogatókat... Nemrégen Topolyán Virtuális barátság néven újraélesztettük Lily történetét, azaz személyét behelyettesítettük az azonos korban élő híres Hadzsi orvoscsalád leányával, Leónával. Gazsó Hargita múzeumpedagógus eközben a topolyai gyerekek életéről rengeteg tárgyi anyagot gyűjtött be, és megrendeztük belőle a Topolyán nőttem fel című kiállítást. Talán nincs is olyan gyerek Topolyán, aki ne látta volna ezt a gyönyörű, helyi értékeket és múltat megörökítő anyagot. Ez szolgált most is ,,hátteréül'' a május 14-ei rendezvénynek.
- A Múzeumok (hosszú) éjszakája kapcsolódik a május 18-ára eső múzeumi világnaphoz?
- Nem. A május 18-ára eső Múzeumok nemzetközi napját az UNESCO hirdette meg 1977-ben. A véletlen folytán nálunk mindkét esemény májusban zajlik, ám a Múzeumok éjszakája Európa más régióiban más-más időpontra esik, gyakran egy-egy helyi jellegű jubileumhoz kapcsolódva. Legfeljebb célkitűzéseikben találhatunk közös vonást, hiszen a múzeumi világnap is azért jött létre, hogy az ún. civilizációs, illetve kulturális csúcsteljesítményeket közelebb hozza az emberekhez. A mindennapokban ugyanis egy négytagú családnak szinte fényűzés ellátogatnia egy múzeumba, mert drága a belépőjegy. A világnapon azonban mindenki ingyen látogathatja meg akár a párizsi Louvre-t is.
- Vajdaság mely múzeumaiban találhatunk jelenleg magyar nemzeti kulturális értékeket bemutató állandó vagy időszakos jellegű kiállítást?
- Valamennyi vajdasági múzeumban, így a nagybecskereki vagy a zombori múzeumban is találhatók az itt élő népek és nemzetiségek kultúráját bemutató tárgyi értékek, de külön magyar, német vagy szlovák stb. kultúrát bemutató állandó részlege egyiknek sincs - az időszakos, célirányos projektumok előkészítése pedig mindig az anyagiaktól függ -, hisz ezt a hatályban lévő törvényeink nem teszik lehetővé. (A törvényeink szerint a múzeumban elraktározott minden szellemi vagy tárgyi dokumentum állami tulajdon, s nem nemzeti kulturális örökség.) Egyszóval nincs magyar nemzeti múzeumunk. Amikor az MNT tagja lettem, tettem javaslatot egy virtuális magyar nemzeti múzeum létrehozására, de ezt nem fogadták el. Digitális úton szerettem volna lajstromba venni az összes magyar vonatkozású, a különféle hazai múzeumokban tárolt értékeket, s ezt CD-n kiadni, közkinccsé tenni. Egyes vélemények szerint a Szabadkai Városi Múzeumot kellene nemzeti jellegűvé emelni, mivel tárházának a kétharmad része magyar vonatkozású. Én ebben nem vagyok biztos, hiszen a Vajdasági Múzeumban is nagyon sok értékes magyar kulturális és történelmi jellegű anyag van, és azt, mint hangsúlyoztam már, nem lehet onnan kiemelni, máshová átmenteni. Ugyanakkor értesültem arról, hogy a Szlovák Nemzeti Tanács szorgalmazza egy szlovák nemzeti múzeum megalakítását Bácspetrőcön, ami szerintem hosszadalmas és nagyon bonyolult folyamat lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..