home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Lélek és szabadság tesz csuda dolgokat
Szilágyi Edit
2024.03.15.
LXXIX. évf. 11. szám
Lélek és szabadság tesz csuda dolgokat

A fenti címet viselő műsorral Petőfi Sándor szobránál emlékeztek meg Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a Petőfi Sándor Általános Iskola és az Óbecsei Népkönyvtár szervezésében az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról.

A nagy költő szobra üzenet, hogy törekedni a jobb jövő érdekében érdemes, és hit, hogy ez nem lehetetlen. A biztonság és a bizalom érzetét keltette, amit csak a felcsendülő himnusz tudott felülmúlni.

— Tizenkét évvel ezelőtt, 2012-ben Vajdaságban, Óbecsén állítottuk fel az első egész alakos Petőfi-szobrot. Itt tisztelgünk most a ’48-as forradalom és Petőfi Sándor emléke előtt, aki tollal és karddal védte népe szabadságát, és máig vitatott, melyik fegyvere volt hatékonyabb. Az, hogy ércbe öntve, közterületen is közöttünk él Petőfi, azt jelzi, hogy ma már büszkesége és tartása is van ennek a vajdasági magyar közösségnek, hogy vállaljuk és hirdetjük történelmünket, eszményképeinket, kultúránkat és értékeinket — mondta köszöntőbeszédében Fenyvesi Szilvia az Óbecsei Népkönyvtár nevében.

— A nemzetet ünnepeljük. A nemzetet, amely azonban nem értelmezhető az emberek nélkül, a mi magyar közösségünk nélkül. Ez viszont mindenekelőtt egymás tiszteletét és szeretetét jelenti. Amikor feltűzzük a kokárdát, akkor ezt büszkeséggel tesszük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel, akkor és ott, abban a reménytelennek tűnő helyzetben. Mert ha tudatosítjuk, hogy mi vagyunk a nemzet, mi vagyunk a város, akkor kovácsolódunk igazi közösséggé, akkor nyílnak meg a jövő nagy tetteit lehetővé tévő, kemény kihívásait leküzdeni képes közös akarat forrásai. Márpedig nagy tettekre szükség van és szükség lesz — hangsúlyozta dr. Molnár Viktor, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör alelnöke köszöntőbeszédében.

Az ünnepi műsort Szűcs Budai Engelbert, a Petőfi Sándor Általános Iskola magyartanára szerkesztette. A Szelence, a Dúdoló és a Botra énekegyütteseket Kisimre Szerda Anna és Szerda András készítette fel, míg a Kisbekecs és a Kiscimbora néptánccsoport művészeti vezetői Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs volt. A zenét, dalt, táncot a magyar történelemből vett mozaikkockák tették igazán ünnepélyessé.

A megemlékezésen a szervezők nevében az iskola, a népkönyvtár és a kultúrkör, a Magyar Nemzeti Tanács, az önkormányzat, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Magyar Egységpárt, a VMSZ óbecsei fórumai, a civil szervezetek, valamint az iskola diákjai helyezték el a kegyelet koszorúit Petőfi Sándor szobra előtt.

A rendezvényt a Szózattal zárták.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..