home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Lakodalmi mulatság a tánctáborban
A beszélgetéseket Margit Nikoletta, Kiss Bjanka és Szenes Márk készítette
2012.07.18.
LXVII. évf. 29. szám
Lakodalmi mulatság a tánctáborban

Kanizsamonostoron az idén is megtartották a gyermek-néptánctábort, amely a hétvégén fergeteg gálaműsorral ért véget. A XIV. számú rendezvénynek 130 résztvevője volt, de az oktatókkal, csoportvezetőkkel, zenészekkel együtt a megjelentek száma elérte a 160-at. A legfiatalabb táborlakó három hó...

Kanizsamonostoron az idén is megtartották a gyermek-néptánctábort, amely a hétvégén fergeteg gálaműsorral ért véget. A XIV. számú rendezvénynek 130 résztvevője volt, de az oktatókkal, csoportvezetőkkel, zenészekkel együtt a megjelentek száma elérte a 160-at. A legfiatalabb táborlakó három hónapos volt, de ő még természetesen nem táncolt. A táborban körülnéztek a Bánáti Újság nyári újságíró-iskolájának diákjai is. Látogatásuk alkalmával Vas Brezovszki Tímea szervező és oktató elmondta, a munka három csoportban folyik.
- A legkisebbek Gazsó Tibortól és párjától, Varga Violától sárközi táncokat tanulnak, a haladó alsósokkal, valamint az ötödik és hatodik osztályosokkal Brezovszki Roland és Tamara foglalkozik, a haladó felsősök és középiskolások Vörös Árpádhoz és Gabriellához tartoznak. Az utóbbi két csoport a dél-alföldi, illetve a bukovinai táncokat igyekszik elsajátítani. Ezenkívül délután kettő és négy óra között kézműveskedhetnek is az érdeklődők: van nemezelés, gyöngyfűzés, szövés és üvegfestés.
" Ennyi gyermeknek bizonyára igyekeznek érdekes játékokat is kitalálni?
- Valóban vannak szabadtéri játékok, ahol a gyerekek csoportokat alakítanak. Feladatokat kapnak, melyek sikeres elvégzésével monostori pengőket gyűjthetnek. Az idei programunk témája egyébként a lakodalom. A délutáni filmvetítés során is egy lakodalmas filmet bontottunk szét több részre. Ez azért fontos, mert az utolsó napon, a gálaműsoron, igazi lakodalmi mulatságot szeretnénk bemutatni.
" A csoportoknak népzenészek muzsikálnak, de feltételezem, hogy a diákok között is van olyan, aki hangszeren játszik...
- Igen, vannak ifjú zenészeink, akik hegedűt és citerát hoztak magukkal. Ők itt is tanulnak, képzett oktatók foglalkoznak velük.
" Mi a gyerekek kedvenc étele?
- Mivel a szakács nénik is visszajárók, azt tapasztalják, hogy a kedvenc étel a sajtos tészta.
Brezovszki Roland tanulóként, táborlakóként is járt Kanizsmonostoron, de most már hatodik alkalommal vállalta az oktató szerepét a párjával, Brezovszki Tamarával együtt. Arra kértük, értékelje a rendezvényt.
- Ezt az eseményt én inkább csapatösszerázó edzőtábornak nevezném. Itt nem az van, hogy jövök, táncot tanulok, és ezzel kész. Rengeteg játékot találunk ki a gyermekek részére, hogy máskor is örömmel jelentkezzenek. A vezetők arra törekednek, hogy minél jobban megszerettessék velük a tábort. Kint vagyunk egész nap a szabad ég alatt, sátorban alszunk, közösen étkezünk, együtt dolgozunk, tanulunk, ami nagy élmény mindenkinek.
" Hogyan telik a gyerekek egy napja?
- Minden nap a felkeléssel kezdődik, de általában még a lefekvés sem sikerül, főleg az első napon. Reggeli, frissítő torna, majd kezdődnek a foglalkozások. Délig táncolnak, délután kézművesórák várják őket. Ebéd után sziesztázunk, mert ebben a hőségben kell a pihenő.
Kiss Tóth Máté Csókáról érkezett, hetedik alkalommal vesz részt a néptánctábor munkájában.
" Mikor és hol kezdtél el táncolni?
- Én még az óvodában, 6-7 éves koromban kezdtem táncolni a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben. Az akkori tanáraim Vas Endre és Vas Brezovszki Tímea voltak, de miután ők elköltöztek Csókáról, Vágó Tamás lett az oktatóm.
" Neked miről szól ez a tábor?
- Nekem a tánc és a foglalkozások mellett a barátkozásról és a szórakozásról szól. Én már nagyon vártam ezt a tábort, jól szórakozunk, kikapcsolódunk, jut időnk mindenre. Engem leginkább a tánc érdekel, de más programokban is részt veszek.
" Hallottam, hogy az esti táncház után, 23 órakor van a takarodó. Ezt mindenki betartja?
- Bevallom, a takarodót nem mindig tartjuk be, sokszor átmegyünk mások sátrába beszélgetni, kártyázni, de másnap idejében fel kell kelni, ami elég húzós, ha fél éjszakát nem alszunk.
A XIV. Kanizsamonostori Gyermek-néptánctábort a budapesti Nemzeti Kulturális Alap igazgatósága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a csókai helyi közösség, a Művelődési és Oktatási Központ, a Vöröskereszt, Stjepan Bagavac bevásárlóközpont, a Margit húsfeldolgozó üzem, a Molprevoz, a Szarvák pékség, a zentai Trifke Soft támogatta, de nem szabad megfeledkezni a szülők segítségéről sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..