home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Kultúrák színes kavalkádja
2007.08.29.
LXII. évf. 35. szám
Kultúrák színes kavalkádja

A szabadkai Népkör Róna táncegyüttese vezeti fel a fellépőket - Szabó Attila felvételeAz Ex libris-kiállítás megnyitójával, illetve a tízéves szabadkai Juhász zenekar fergeteges lemezbemutató koncertjével vette kezdetét az Interetno Fesztivál szombaton, augusztus 21-én este, Szabadka közpon...

A szabadkai Népkör Róna táncegyüttese vezeti fel a fellépőket - Szabó Attila felvétele

Az Ex libris-kiállítás megnyitójával, illetve a tízéves szabadkai Juhász zenekar fergeteges lemezbemutató koncertjével vette kezdetét az Interetno Fesztivál szombaton, augusztus 21-én este, Szabadka központjában. Az emelvény előtt több százan énekeltek együtt az ismert együttessel és annak fellépő vendégeivel. Másnap, augusztus 22-én a Városi Ajándékboltban megnyílt a szabadkai Pannónia Fotóklub kiállítása, majd sor került a rendezvény hivatalos megnyitójára. A Városháza díszbejárata előtt felállított emelvényhez sorra érkeztek meg a világ egyes országait - Olaszországot, Paraguayt, Koreát, Kanadát, Columbiát, Dél-Koreát és Szerbiát - képviselő néptáncosok, színes kavalkádjuk végigvonult szinte az egész városon. Igazi látványosság, fesztiváli, sőt karneváli hangulat, a kézművesek tarka vására és ínyencségek illata fogadta a nagyszámú közönséget.
Köszöntő beszédet Saša Vučinić szabadkai polgármester mondott, hangsúlyozva: a fesztiválnak köszönhetően Szabadka a következő napokban a mosoly és a barátkozás, az egymás megbecsülésének a helyszíne lesz. Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szavait mindenekelőtt a Szabadkát szívükben hordozókhoz intézte:
- Büszke vagyok a szülővárosomra, Szabadkára, ahol - habár mi, magyarok vagyunk a legtöbben - három népcsoport él együtt immár háromszáz éve. Európában nincs még egy ilyen etnikai összetételű város. Az itt élők - magyarok, szerbek, horvátok, illetve bunyevácok - nyelve, kultúrája és vallása fennmaradt a történelem viharai közepette is. Nekünk ebből a sokszínűségből előnyt kell kovácsolnunk, és reméljük, hogy eltűnnek közülünk azok, akik ezt ellenzik. Valódi interkulturalizmusnak és multikulturalizmusnak lehetünk részesei e fesztivál jóvoltából. Köszönet jár ezért a szervezőnek, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központnak, melynek tagjai pénzt, erőt és időt nem sajnálva évről évre elhozzák a világot Szabadkára.
A nyitóceremónián rövid műsorszámmal fellépett minden részvevő táncegyüttes, az estet pedig a zsidó népi muzsikát játszó Sheket együttes koncertje zárta. A ceremónia házigazdája Kovács Nemes Andor, a szabadkai Népszínház színművésze volt.
A IX. Interetno Fesztivál augusztus 26-án este ér véget, amikor a város záróceremónia után színpompás tűzijátékkal búcsúzik a részvevőktől és a népművészetet kedvelő közönségtől. (re)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..