home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Krúdy, a Régi ablakok alatt sétáló
Szerda Zsófi
2021.05.18.
LXXVI. évf. 19. szám
Krúdy, a Régi ablakok alatt sétáló

Krúdy Gyula író, újságíró, a magyar modern próza kiemelkedő alakja. Nyolcvannyolc évvel ezelőtt — egy talán éppen a maihoz hasonló napon — hunyt el. Olyan regényeket köszönhetünk neki, mint A vörös postakocsi vagy a Szindbád ifjúsága és utazásai, mely utóbbit Huszárik Zoltán filmrendező filmje s a benne főszerepet játszó Latinovits Zoltán tett még legendásabbá 1971-ben.

Krúdy Nyíregyházán született, s az elemi iskolát is itt végezte el. Ezután gimnáziumba iratkozott, és gimnáziumi éveit Szatmárnémetin (1887—1888), Podolinban (1888—1891), majd Nyíregyházán (1891—1895) végezte. 1892-ben a Nyíregyházi Sajtóiroda alapító tagja volt, s ugyanebben ez évben jelent meg nyomtatásban első novellája is. Újságíróként kezdett dolgozni Debrecenben, majd Nagyváradon, 1896-ban Budapestre költözött, és a Fővárosi Lapok meg az Egyetértés című lapnak dolgozott. 1897-ben havi rendszerességgel öt-nyolc novelláját is publikálták. Már húszéves kora előtt megjelent első saját könyve, az Üres a fészek című novelláskötet. A Nyugat mellett több folyóirat munkatársa volt. Az országos sikert az 1913-ban megjelent A vörös postakocsi című regény hozta meg számára a Szindbád-sorozat mellett. 1899 telén házasodott meg először, elvette Spiegler Bellát, később elváltak, és 1919 nyarán ismét megházasodott, ekkor Rózsa Zsuzsannával. Az őszirózsás forradalom aktív résztvevője volt, s emiatt később mellőzték művei kiadását. 1926—1927-ben évek óta lappangó betegsége miatt szanatóriumba került nehézlégzés, máj-, gyomor-, tüdőproblémák, szervi szívbaj betegségekkel, kezelése átmenetileg javított egészségi állapotán. Szegénységben, eladósodva élt, alkoholproblémái is visszatértek, kiújuló betegsége azonban 1933. május 12-én halálához vezetett.

Sokszor álnéven írt, íme néhány ezek közül: Ábrándi, Alföldi remete, Balatoni remete, Fráter Julius, Gyula bácsi, Jó barát, Kuruc levente, Mélacsai, Mézes­kalácsi, Nők öreg híve, Óbudai remete, Pletykási, Régi ablakok alatt sétáló, Rezeda úr, Rezeda Marcell, Szigeti harkály, Szigeti remete, Szigeti sétáló, Szindbád, Templárius, Török Gedeon.

Fontosabb művei: Szindbád ifjúsága és utazásai (1911), A vörös postakocsi (1913), Aranykéz utcai szép napok (1916), Őszi utazások a vörös postakocsin (1917), Napraforgó (1918), Asszonyságok díja (1919), Mit látott Vak Béla szerelemben és bánatban (1921), Hét bagoly (1922), Az útitárs (1922), Álmoskönyv (1925), Boldogult úrfikoromban (1930), A tiszaeszlári Solymosi Eszter (1931), Rezeda Kázmér szép élete (1933).

Emlékezzünk most rá a Szindbád egy idézetével:

„Mégis, mit szeretett Szindbád? Szerette a nők lábát s a hófúvásos időjárást. A vidéki tánciskolát és a kis vendégfogadót, ahol ismeretlenül üldögélt, és a fogadósnénak szöktetést ígért. Az őszi liget vérfoltos faleveleit és az elhagyott szélmalmokat, ahol majd egyszer meggyilkolja azt a nőt, kit legjobban szeretett. A melankolikus kocsiutat, hegyek között, és a vándorcirkusz-társaság lovarművésznőjének mosolyát, amelyet az elküldött virágcsokrokért kapott. Szerette a harisnyát kötő idős asszonyok sírvirágszagú meséit régi szerelmeikről és a hazugságokat, amelyeket egy zárdanövendéknek mondhat el a vasúti kocsi folyosóján. […] Szeretett kezeket, hajakat, női neveket, asszonyhangokat és simogatásokat. Szeretett alvó fiatal leányok álmában előjönni, és az álarcosbálon a tévedt nőt hercegasszony módjára körüludvarolta, a finomtalan kézhez verset mondott.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..