home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Közéleti kérdések keresztény szemmel
Szilágyi Edit
2024.04.24.
LXXIX. évf. 17. szám
Közéleti kérdések keresztény szemmel

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt közös országos programsorozatot indított KÉSZ-fórum néven, melynek egyik állomásaként Szabadkát jelölték ki. A rendezvény társszervezője a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) volt.

A városháza dísztermében megtartott panelbeszélgetés vendégei, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés volt elnöke és dr. Zachar Péter Krisztián, a KÉSZ társelnöke aktuális közéleti kérdésekre keresték a keresztény válaszokat Együttműködő nemzet — a határon túli magyarság helyzete és jövője címmel.

A fórumot azért hívták életre, hogy a mindenkit érintő kérdésekről a keresztények szemszögéből beszéljenek. A kisebbségekről szólva a fő feladat az alapfogalmak tisztázása. Ebben a témában ugyanis nem mindegy, hogy a határon túli őshonos kisebbségre vagy bevándorló közösségekre gondolunk. Külön kérdés a nemzeti kisebbség, hiszen köztudomású, hogy az államhatárok nem azonosak a nyelvi és etnikai határokkal.

 

Felelősségvállalás, együtt lélegzés

Az eseményt Borbély Béla, a KÉK elnöke nyitotta meg, ismertetve annak lényegét. Köszöntötte a panelbeszélgetés három résztvevőjét, valamint Msgr. Fazekas Ferencet, a Szabadkai Egyházmegye püspökét, Harangozó Lászlót, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökét, Csallóközi Eszter főkonzul asszonyt, a VMSZ, az MNT, a vajdasági magyar önkormányzatok, a szabadkai és a nagybecskereki egyházmegye, a KÉSZ és a KÉK, a civil szervezetek és a média képviselőit. Bevezetőként elhangzott a Dunántúli táncok című zeneműrészlet Baráth László klarinét- és tárogatóművész előadásában. Ahogyan a művész fogalmazott, a tárogató a magyar lélek hangja, ősi magyar hangszer, kultúránk valódi gyöngyszeme.

A megjelenteket Msgr. Fazekas Ferenc szabadkai megyés püspök is üdvözölte. A keresztény közösségeknek arra kell törekedniük, hogy Krisztus tanítását megéljék a szeretetben, és tanúságot tegyenek az evangéliumról a mai társadalomban is. Erre lelkesítsen a Szentlélek, Jézus kegyelme segítsen, és ebben a lelkületben forduljunk a mi Atyánkhoz üdvözítő imával — hangsúlyozta, majd közös imára hívta az egybegyűlteket.

A fórumsorozatot először hozták el a határon túlra, a moderátora dr. Zachar Péter Krisztián volt. A magyar nemzetpolitika egyedülálló Európában. Ez az a térség, ahol a nemzetek és az államok határai nem esnek egybe. Minden nemzet számára a határon túl élőkről való gondolkodás közös együtt lélegzés, alapfeladat — emelte ki. Gyökerei a rendszerváltás időszakába nyúlnak vissza. Felidézte az 1990-es évek történéseit, amikor megfogalmazódott, hogy Magyarország feladata a magyarság kulturális és nemzeti megmaradásának segítése, a külhoni magyarság önrendelkezési jogáért folytatott küzdelem mindenkori támogatása. Stratégiai cél a szülőföldön való megmaradás elősegítése. A KÉSZ és a KÉK kapcsolata ehhez hozzá tud járulni. A KÉSZ igyekszik az anyaországi keresztény szervezeteket egybekapcsolni a külhoni magyar keresztény civil szervezetekkel, és ebben a közös gondolkodásban az egyik legrégibb partnere a KÉK. Felszólalásában a magyar nemzetpolitika eredményeit az elmúlt tizennégy év távlatából összegezte. Az EU-ban nehezen érvényesíthetőek a nemzetpolitikai érdekek. Az elvándorlás a határon túliakat is érinti, éppen ezért kérdés, milyen jövőkép előtt állunk, a magyarság csökkenésében mit tudunk tenni, hol van ebben a kereszténységnek, az együtt gondolkodásnak a szerepe?

Dr. Szili Katalin arról beszélt, hogy 2010-ben hangsúlyos helyet kapott a nemzeti összetartozás megteremtése. Magyarország alaptörvényébe került, hogy az ország felelősséget vállal a határon kívül élő nemzettársak sorsáért, és ezzel lehetővé vált a nemzetegyesítés.

 

Itthon kell a csatákat megvívni

Dr. Pásztor Bálint emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt a sajtó még a Vajdaságban elkövetett magyarellenes megnyilvánulásokról írt, ezzel szemben manapság a magyar nemzetpolitika jóvoltából és a szerb—magyar megbékélés által már a valódi együttműködés került a középpontba. Az elvándorlásról szólva elmondta, 2011-ben volt az előző, majd 2022-ben a legutóbbi népszámlálás. A kettő között sok magyar távozott külföldre, a fiatalok máshol teremtettek maguknak otthont. A népességfogyás ellenére a magyarság továbbra is életerős maradt. Intézményrendszert, gazdaságfejlesztési és ösztöndíjprogramot működtet. Az itthon maradásban nagy szerepe van a Prosperitati Alapítvány által meghirdetett pályázatok sikerességének, hiszen aki itthon fektet be, az itt marad, de fontos tényezők a kollégiumok is, mert sokan szeretnék, ha gyermekük a szülőföldjén járhatna iskolába.

— Magyarország Kormányának támogatására számítunk, de itthon kell a csatákat megvívnunk annak érdekében, hogy megtanuljunk vágyakozni az után, amink van — mutatott rá a VMSZ elnöke.

Szili Katalin szerint nem gond, ha valaki külföldre távozik, tanul, tapasztalatot szerez, aztán visszajön, és ebben éppen azoknak a körülményeknek jut fontos szerep, amelyek hazavonzzák ezeket az embereket. Kiemelte, bárhová is megy a Kárpát-medencében, mindenhol hangsúlyozza, Vajdaság az egész térség zászlóshajója. Arra is utalt, hogy európai parlamenti választás lesz, melyen ki kell fejezni, hogy számunkra a béke, a biztonság a legfontosabb — szem előtt tartva, hogy belső biztonságunk a hitünkben van. Ezt azok a konzervatív erők tudják szavatolni, amelyek számára fontos a nemzet, a hit és a keresztény Európa megőrzése. A küzdelemnek van értelme, a kérdéseket fenn kell tartani a kudarcok ellenére is, mert van rá eszközünk és lehetőségünk. Amikor Magyarország kerül az EU elnökségi pozíciójába, lesz alkalma foglalkozni a javaslattal, mely szerint elvárás, hogy az unió országainak az alkotmányában kötelező az ott élő nemzeti kisebbséget államalkotó tényezőnek elismerni, ahogy ez Szerbiában is van. Tudatosítani kell, hogy az állampolgárság nem azonos a nemzethez tartozással. El kell ismerni a kollektív jogokat is a személyi jogok mellett. A nemzeti kisebbségek ügye az önazonosság védelme.

— Azt gondolom, ha közéleti kérdésekkel próbálunk foglalkozni, akkor érintenünk kell a politikai kérdéseket is, mert mindannyiunk életét befolyásolják az értékválasztások és a rajtuk alapuló politikai döntéshozatali folyamatokban való részvétel — emelte ki Zachar Péter Krisztián.

A KÉSZ fóruma Baráth László zenéjével ért véget. Az esemény teljes egészében megtekinthető lesz a KÉSZ honlapján.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..