home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kijutottunk!
Tóth Tibor
2023.11.22.
LXXVIII. évf. 47. szám
Kijutottunk!

Másnap matekfelmérőt írtunk, korán kellett volna nyugovóra térnem, de nyolcévesen kiharcoltam, hogy tovább fennmaradhassak, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott 1985. április 17-én Bécsben sorsdöntő világbajnoki selejtezőt játszott. Álmaimban Kiprich duplája és Détári pazar gólja jelent meg a szorzótábla helyett, de akkor nem gondoltam volna, hogy harmincnyolc évet kell várnunk arra, hogy válogatottunk újra pótselejtező nélkül jusson ki egy nagy világversenyre.

A szerbek elleni győzelem után egyszerűnek tűnt a képlet: a litvánok, a bolgárok és a montenegróiak ellen elegendő összesen 2 pontot szerezni ahhoz, hogy a jövő évi németországi Európa-bajnokságon szurkolhassunk a válogatottnak. Összességében ötödször, zsinórban harmadik alkalommal. Vilniusban a szükséges 2 pont felét már begyűjtötték a fiúk, és joggal bizakodott minden magyar szurkoló, hogy a csoport utolsó helyén mindössze 2 ponttal szerénykedő Bulgária ellen meglesz a másik szükséges pont is. Az összecsapás előtt azonban baljós jelek gyülekeztek: egyrészt kulcsembereink sérülés miatt sorban dőltek ki, másrészt a bolgárok nemtörődömsége miatt sokáig nem lehetett tudni, hol lesz a meccs, ha lesz egyáltalán. Tíz nappal a mérkőzés előtt a Bolgár Labdarúgó-szövetség arról tájékoztatta az UEFA-t, hogy a szurkolói csoportok bejelentett tüntetése miatt a rendőrség nem tudja szavatolni a mérkőzés zavartalan lebonyolítását, és csak nézők nélkül, Szófián kívül rendezhetik meg a meccset.

Az UEFA ahelyett, hogy a magyarok javára ítélte volna az összecsapást, beleegyezett abba, hogy a találkozót Plovdivban rendezzék meg. Viszont Bulgária második legnagyobb városának polgármestere a létesítményben zajló felújítási munkálatokra hivatkozva visszapasszolta a labdát a szövetségnek. Végül két nappal a találkozó időpontja előtt vált hivatalossá, mégis Szófia lesz a helyszín. Vajon az Európai Labdarúgó-szövetség hogyan reagált volna, ha a magyar szövetség változtatta volna meg szinte naponta a mérkőzés helyszínét? Hozzászokhattunk már ahhoz, hogy amíg egyeseket még szóbeli feddéssel sem illetnek, addig másokat enyhébb vétségek miatt szektorbezárással büntetnek.

Az előzmények ismeretében is jobb focit vártunk a csapattól, de ezen az estén nem a szépség, hanem az eredményesség számított, melyhez, valljuk be, alapos bolgár segítség is kellett. Reménykedünk, hogy a szép játékot, a varázslatot az Európa-bajnokságra tartogatja a csapat. Hiszen a kontinens legjobb válogatottjainak seregszemléje ma már elképzelhetetlen a magyarok nélkül!


(Szalai Attila rajza)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..