home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Kié az enyém?
DÉVAVÁRI D. Zoltán és TOMEK Viktor
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám
Kié az enyém?

Vajon tényleg a végnapjait éli a Suplyák City Disco?Tulajdonjogi vita a ludasi művelődési ház kérdésében - Egy évtizede folyik a per - A privatizált szövetkezettel együtt eladták a ludasiak épületét is - Az új tulajdonosok erről nem tudtak(?) - A ludasi helyi közösség nem ismeri el az új tu...

Vajon tényleg a végnapjait éli a Suplyák City Disco?

Tulajdonjogi vita a ludasi művelődési ház kérdésében - Egy évtizede folyik a per - A privatizált szövetkezettel együtt eladták a ludasiak épületét is - Az új tulajdonosok erről nem tudtak(?) - A ludasi helyi közösség nem ismeri el az új tulajdonos igényét - Végletekig feszült indulatok mindkét oldalon - Végóráit éli a Suplyák City diszkó?
Áram és víz nélkül
A végletekig kiéleződött a ludasi helyi közösség épületével kapcsolatos vita. A volt társadalmi birtok tulajdonába még valamikor a hatvanas években került a ludasi polgárok által emelt épület. A helyi közösségen kívül az elmúlt időszakban itt működött a posta, a helyi Ludas Matyi Művelődési Egyesület és a Suplyák City diszkó is. A helyi közösség, illetve a szabadkai önkormányzat még 1996-ban pert indított a gazdasági bíróságnál, hogy az épületet vegyék ki az azóta tönkrement társadalmi tulajdonban levő mezőgazdasági birtok tulajdonából, de mindeddig nem járt sikerrel. Az épület tulajdonjogi állóvize nem véletlenül most kavarodott fel: a csődbe ment birtokot ugyanis tavaly privatizálták, s az új tulajdonosok - Gyulai Miklós és Domonkos Rudolf - maguknak követelik az épületet. A helyi közösség nem ismeri el a tulajdonjogukat. Odáig fajult a helyzet, hogy az elmúlt hetekben áram nélkül maradt az ház. Nemcsak a művelődési egyesület, a diszkó és a helyi posta került lehetetlen helyzetbe, hanem a tőszomszédságban levő tejátvevő állomás is, ahol sok ludasi család adja le az egyetlen bevételi forrását jelentő friss tejet a Tejgyár alkalmazottainak.
Kovács Gábor, a diszkó tulajdonosa és Engi Péter, a helyi közösség elnöke szerint a létesítmény villanyáram-tartozását átutalták az új tulajdonos számlájára. Az új tulajdonosok viszont - mert nem voltak hajlandók elismerni őket gazdának - visszautalták a pénzt, így a tartozás nem lett törlesztve, és az Elektrovojvodina végül kikapcsolta az áramot az egész épületben.
- A szükségszerű megoldás az volt, hogy a mellettünk lévő helyi közösségi épületből - amit a falu boltjának nevezünk - áthúztuk az áramot. Hosszú távon azonban biztos, hogy ez nem fog működni, mert árammal is fűtünk, és ha beköszönt a tél, összeomlik a rendszer. Nemcsak áramunk, vizünk sincsen. A jelenlegi tulajdonosok, akik a DP Šupljak állami vállalatot megvették, szükség szerint bekapcsolják az aggregátorukat, amikor pedig nem használják, egyszerűen kikapcsolják, nem törődve semmivel sem. Így nemcsak mi maradunk víz nélkül, hanem a nyilvános WC is. A helyi közösségi alkalmazottak, illetve mindazok az emberek, nyugdíjasok, akik igénylik a postaszolgálatot, ha elmennek WC-re, egyszerűen nem tudják maguk után lehúzni a vizet. Az új tulajdonosok próbálják ellehetetleníteni a helyi közösség életét, az épületben működő különböző szervezetek munkáját, hiszen nemcsak a diszkóról van szó, hanem a művelődési egyesületről, a tejházról is - mondta Kovács Gábor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke, a diszkó tulajdonosa. - A ludasi diszkó idestova 20 éve működik, és könnyen előfordulhat, hogy a hagyomány megszakad - teszi hozzá a szórakozóhely társtulajdonosa.
- Ezek az emberek azt ajánlották, hogy működjünk tovább, de cserében ismerjük el őket új tulajdonosnak. Itt nem az a kérdés, hogy ki vette meg a DP Šupljakot, hanem az, hogyan kerülhetett egyáltalán sor erre, hiszen egy olyan objektumról van szó, amit a falu polgárai építettek. Mi továbbra is a helyi közösségtől béreljük a helyiséget. A helyi közösség és a diszkó is azoknak az embereknek az érdekét képviseli, akik ezt az épületet építették: a ludasi polgárokét. Én és még sokan mások is úgy érezzük, hogy az új tulajdonosok ránk akarnak telepedni - sorolja Kovács Gábor.
Mint már az előbbiekben is említettük, a területen egy tejház is működik, ahova mindennap hordják a tejet a ludasi polgárok. Mivel nincs áram, a több ezer literes tartályok kongnak az ürességtől, mert nem lehet hűteni a helyiséget. A tejszállítást úgy oldották meg, hogy mindennap kétszer érkezik a szabadkai tejüzemből a tartálykocsi, ami átmeneti megoldásnak egyelőre bevált.
- A szomszédból kapjuk a vizet, csak így tudjuk tisztán tartani a helyiséget. Körülbelül 80-90 embert érint a tejház körül kialakult állapot, teljes a közfelháborodás. Mindennap 7-8 óra körül érkezik meg a tartálykocsi - mondta Szabó Batancs Vilmos, aki rendszeresen szállít tejet.
,,Ökényesen bitorolják az épületet'
Gyulai Miklóst, az egyik tulajdonost telefonon sikerült elérni. Gyulai szerint a helyi közösségnek és a diszkónak azonos az érdeke: a két dolog szoros kapcsolatban van egymással. Mint mondta, amikor megvásárolta a csődbe ment állami vállalatot, nem tudott róla, hogy az épület bírósági per alatt van, most pedig, miután kifizette az összeget - állítása szerint 30 millió dinárral túl lett becsülve, 107 millió dinárt fizetett -, követeli a saját jussát.
- A diszkósok önkényesen bitorolják az épületet, hiszen nem hajlandóak minket elismerni tulajdonosnak, és nem fizetik a bérleti díjat. Amíg nem változik e téren semmi, nincs miről beszélnünk. A villanyáramot is emiatt kapcsolták ki. A szó szoros értelmében lopják az áramot - állítja Gyulai Miklós. Az új tulajdonosok számára a helyzet viszonylag egyszerű, hiszen ők megvásárolták a csődbe ment vállalatot, és a diszkó, a helyi közösség jogtalanul bitorolja az épületet mindaddig, amíg nem hajlandók elismerni az új tulajdonjogot és bérleti díjat fizetni. Gyulai elmondta, hogy ha rendeződik is a helyzet, nem biztos, hogy a diszkót tovább engedi működni.
Meg kell állapodni
A múlt kedden a helyi közösség épülete kérdésének rendezése végett összehívták a helyi közösség vezetőségét és a VMSZ helyi szervezetét. A megbeszéléseken jelen volt Kucsera Géza szabadkai polgármester, Kasza József, a VMSZ elnöke, Dudás Károly, a VMSZ alelnöke, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, valamint a helyi közösség jogásza is.
Engi Péter vázolta a jelenlegi állapotot, s kijelentette: ha rövidesen nem oldódik meg a helyzet, ő személy szerint lemond tisztségéről, mert a jelenlegi állapotok közepette képtelen ellátni a feladatát. A három órán át elhúzódó megbeszélésen Kasza József felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a jelenlegi helyzetet csakis a két fél közötti újabb, személyes megbeszélés során lehet rendezni. Kasza szerint mindaddig, amíg az immáron tíz éve húzódó - az épület tulajdonjogával kapcsolatos - per végérvényesen nem zárul le, addig a két szemben álló félnek kell megállapodnia egymással. Kasza elmondta azt is, hogy személyesen beszélt a tulajdonosokkal, s hogy időközben az épület-komplexumban rendeződött az áramszolgáltatás. A jövőben is így marad, ígérték meg neki.
- Amíg mindkét fél a dacpolitika oldaláról közelíti meg a dolgot, addig előrelépés nem várható. Önöknek kell tárgyalásokkal megoldaniuk az előállt problémákat, a polgármester és én már közvetítettünk a két fél között, úgy látszik, sikertelenül - összegezte álláspontját a VMSZ elnöke.
Kucsera Géza, Szabadka polgármestere is ehhez hasonló álláspontot képviselt, s rámutatott arra: a jelenlegi állapot közvetlenül azután következett be, hogy a diszkót üzemeltetők nem voltak hajlandóak a bérleti díj felét az új tulajdonos számára átutalni.
- Nem kívánok beleszólni az itteni vitába, de megítélésem szerint ez a kulcsa az egész helyzetnek. Amíg a szövetkezet társadalmi tulajdonban volt, addig a bérleti díj felét annak, a másik felét pedig a helyi közösségnek fizették. Számomra érthetetlen, hogy az új tulajdonosok esetében miért nem lehet ilyen megoldást alkalmazni a per végleges lezárulásáig - mondta a polgármester.
Kucsera arra is rámutatott, hogy a helyi közösség számára a többletbevétel nem jelent nagyobb összeget, mivel az önkormányzat a központi költségvetésből a törvénnyel összhangban ennyivel kevesebbet tud az itteni polgárok számára kiutalni.
- A törvény világosan fogalmaz: mivel a helyi közösség bevétele gyarapodott, így mi ennyivel kevesebbet utalhatunk ki Önöknek. Magyarán mondva: amit nyernek a réven, azt elveszítik a vámon - mondta a polgármester.
Dudás Károly emlékeztetett arra, hogy a helyi közösség épületét annak idején a ludasi emberek önkéntes munkával építették, hogy legyen végre saját otthonuk, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az övéké maradjon.
A helyi közösség vezetői végül úgy döntöttek, hogy újabb tárgyaláson (tárgyalásokon) próbálnak dűlőre jutni az új tulajdonosokkal. Ott jártunkkor az épületben volt áram. Elméletileg zavartalanul működhet mind a diszkó, mind a művelődési egyesület, a posta és a tejátvevő állomás. Hogy a két szemben álló fél képes-e egymással a közeljövőben (vélhetőleg) sorra kerülő találkozón az épület tulajdonjogát lezáró per idejére áthidaló megoldást találni, egyelőre kérdéses. Minderről az új információk birtokában fogjuk tájékoztatni olvasóinkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..