home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kampányon kívüli témák
(Tha)
2008.05.15.
LXIII. évf. 20. szám

Amióta a katonaság szinte teljes egészében kivonult Zentáról, a Tisza-parti város lakossága aggodalommal kíséri figyelemmel a kaszárnya sorsát. A valamikor jól karbantartott, rendezett épületek ugyanis lassan romosodnak, tönkremennek. A helyzet a következő: az önkormányzat kéri vissza az objektumot,...

Amióta a katonaság szinte teljes egészében kivonult Zentáról, a Tisza-parti város lakossága aggodalommal kíséri figyelemmel a kaszárnya sorsát. A valamikor jól karbantartott, rendezett épületek ugyanis lassan romosodnak, tönkremennek. A helyzet a következő: az önkormányzat kéri vissza az objektumot, a hadsereg viszont nem adja, illetve lakásokat (nem is keveset!) követel cserébe.
A zentai laktanya építésének az ötlete 1930-ban merült fel, s a közgyűlés még abban az évben megszavazta. Annak érdekében, hogy fizetni tudják a költségeket, a város több földterületet is eladott. A kaszárnya összesen tizenhét hektár, hatvanöt ár és harminckilenc négyzetméter területen fekszik. Átadásakor ajándékozási szerződést kötöttek, amelynek hetedik pontja kimondja: ha a katonaság elhagyja Zentát, az odaajándékozott telek az összes fölemelt épülettel térítésmentesen és kártérítés nélkül visszaszármazik Zenta város tulajdonába. Ennek ellenére a hadügyminisztérium benyújtotta az igénylését.
Az ügy hosszú időn át nem mozdult el a holtpontról, mert az önkormányzatnak nem volt birtokában a már említett szerződés. Juhász Attila polgármester a szokásos heti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hiányzó dokumentum a bíróságnak köszönhetően megkerült. A fontos okmányt már el is juttatták a köztársasági vagyonügynökségnek, és kérték, gyorsítsák fel az eljárást, vagyis a kaszárnya használati jogát a lehető legrövidebb időn belül ruházzák át az önkormányzatra. A visszaszármaztatott objektumban, amely jó helyen, a kórház közelében található, középiskolai kollégium vagy idősek otthona létesülhetne, de a rendőrség és a tűzoltóság szükségleteire is megfelel.
Az ezredik baba
Zentán már ötödik éve működik a családtervezéssel és népesedéssel foglalkozó Napraforgó Civil Szervezet. Tagjai azt a nemes feladatot vállalták magukra, hogy felkeresnek minden olyan családot, amelybe újszülött érkezik. A látogatás alkalmával a babának hasznos csomagot visznek, s ha van testvére, ő sem marad ajándék nélkül. A szülőkkel viszont elbeszélgetnek és megpróbálják őket arra ösztönözni, vállaljanak több gyermeket. Elmondják, a községben folyamatosan csökken a lakosság száma és megpróbálják tudatosítani a fiatal párban, hogy az ő döntésüktől is függ az itt élők jövője.
A zentai önkormányzat családbarát politikát folytat, a csomagokra a költségvetésből biztosítanak pénzt. Az ezredik kisbabát a Városházán köszöntötték. Vatai Zsuzsanna elmondta, hat olyan babáról tudnak, akik az ő tevékenységük hatására jöttek a világra.
- Sajnos, ez még mindig nagyon szerény eredmény, hat gyermek az ezerből, valóban kevésnek tűnhet. Ha viszont azt vesszük figyelembe, hogy egy család életében húsz év az az időszak, amíg gyermeket vállalhatnak, akkor a mi munkánk még csak a kezdetén jár, hiszen 2003 januárja óta létezünk. Reméljük, ezután jobb idők jönnek. Igyekszünk segíteni is ahol csak tudunk. Segélyakciót indítottunk, hogy azok a gyermekek se nélkülözzenek, akik nehéz körülmények közé születnek. Szeretnénk, ha nem nincstelenségben nőnének fel.
Az ezredik babának, Mirković Aleksának, Juhász Attila polgármester adta át az ajándékot. A csomagot az édesanya vette át, miközben a kis ünnepelt mit sem észlelt abból, hogy néhány percig körülötte forgott a világ: elmerülten táplálkozott.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..