home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Jubilált a Batyutábor
(T. T.)
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Jubilált a Batyutábor

A zentagunarasi Október 18. Általános Iskola egy héten át fülbemászó dallamoktól és cipőkopogástól volt hangos, a topolyai Kodály Zoltán MMK szervezésében ugyanis huszadik alkalommal került sor a Batyutáborra. Először Óbecse, később Drea és Pacsér volt a házigazda, Zentagunaras pedig tizenharmadik alkalommal adott otthont a rendezvénynek.

A környékbeli településekről és a külföldről érkezőkkel (Franciaországot és Svédországot egy-egy fiatal, Magyarországot pedig Nagybaracska, valamint Győr képviselte) három csoportban foglalkoztak. A harmincnégy ovis, illetve alsós kisgyermek a topolyai Savelin László és Savelin Zellei Zsuzsanna vezetésével sárközi táncokat tanult az iskola tornatermében, az ötven elsős a tűzoltóotthonban a kishegyesi Kovács Hanna és Patyerek Csaba irányításával felcsíki néptáncokat sajátíthatott el, a moziteremben pedig szintén ötven középiskolás, illetve felnőtt leshette el Fundák Kristóf és Kádár Kata magyarországi oktatóktól a magyarpalatkai táncok csínját-bínját. A napi kétszeri, három-három órás próbán kívül az érdeklődők kézműves-foglalkozásokat (hímzést, gyöngyfűzést, bútorfestést) is kipróbálhattak, este pedig táncházban gyakorolták a napközben elsajátítottakat. Savelin László néptáncoktató elmondta: a legtöbb gyermek előtudással érkezett, úgyhogy az új motívumokat a meglévő alapra építették, ezáltal jól haladt a munka. Kisimre Szerda Anna, a tábor egyik szervezője kiemelte, hogy az idén is kiváló hangulatban teltek a tábornapok.

— Az esti táncházat nagy érdeklődés övezte. Ez a fajta szórakozás, melyet a fiatalok itt megismertek, a színpadon is hasznukra válik. Megtanultak összekapaszkodva, jóízűen énekelni a zenekar előtt, elengedni magukat. A részvevők legalább fele visszajáró táborlakó. A helyszín ideális, az iskola egy kicsit távolabb van a falutól, a környéken nincsenek lakóházak, úgyhogy senkit sem zavartunk a zenéléssel, mulatozással.

A Magyarországról érkezett, harmadik osztályba induló Kovács Nemes Kata nagyon jól érezte magát.

— Mindennap 9 órától sárközi táncokat tanultunk. A próbák fárasztóak voltak ugyan, de nem nehezek. A kézműves-foglalkozások közül a gyöngyfűzés nyerte el leginkább a tetszésemet. A nyári programom egyébként nagyon sűrű, szinte állandóan valamilyen táborban tartózkodom — mondta Kata.

A topolyai Vituska Gyöngyvér az ősszel indul ötödik osztályba, a Batyutáborban negyedik alkalommal vett részt.

— A napi hat óra népi tánc eléggé fárasztó, de minden pillanatát élveztük. Nekem a kézműves-foglalkozások — azon belül is a bútorfestés — és az esti táncház tetszett a legjobban. A táborban sok régi ismerős köszöntött, és sikerült újakat is szereznem. Jövőre is eljövök — ígérte meg Gyöngyvér.

Az egyhetes munka szombaton gálaműsorral zárult. A részvevők előbb elénekelték a tábor himnuszát és egy al-dunai székely népdalt, majd bemutatták a közönségnek a tanultakat.

A Batyutábort a Kodály Zoltán MMK, a Tartományi Jogalkotási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság, a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület, a helyi Október 18. Általános Iskola és a tűzoltóotthon, valamint több magánvállalkozó támogatta.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..