home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Játékos helyzetjelentés és ajánló
Dudás Viktor
2022.11.28.
LXXVII. évf. 47. szám
Játékos helyzetjelentés és ajánló

Tudom, hogy a videokártyák témaköre már lerágott csont, viszont a múltkori írásomra csupán annyival szeretnék reflektálni, hogy sikeresen beszereztem egy GPU-t.

Nos, igen, ez egy egykori bányászkártya volt, és igen, ez egy hatéves számítógépes komponens, de szerintem még mindig nagyszerű vételnek mondható, annak ellenére is, hogy az újak ára lassan-lassan leereszkedik egy szerbiai halandó számára is elérhető szintre, de még mindig csak akkor éri meg, ha az illető valóban szeret játszani, vagy a gyermekét imádja annyira, hogy áldozzon arra, hogy a csemete éjt nappallá téve vonuljon el egy digitális világba.

Ajánlatként még annyit szeretnék hozzátenni, hogy egy akár hat-hét évvel ezelőtti és akkor a felső kategóriát képviselő ilyen komponens még ma is jól végzi a dolgát, nem mellesleg a folyamatosan ereszkedő árak mellett még akár jó vételnek is számíthat, ami a grafikai képességeit illeti, viszont az energiatakarékosság már más tészta.

Játékok az idén és az a bizonyos AAA (tripla A)

De most térjünk át egy másik témára, 2022-re és a videójátékokra. Ez az év nem volt túl erős a felhozatal tekintetében. Alig érkezett néhány AAA-s cím a platformokra, azok is a legtöbbször konzolexkluzívak voltak, mint a Horizon Forbidden West vagy a még nagyon, de nagyon friss God of War Ragnarök. Mind a kettő a Sony platformját erősíti, a japán cég azonban végre-valahára felismerte, hogy csakis úgy csábíthatja el a valódi PC-fanatikusokat a saját konzoljára, hogyha Windows operációs rendszeren is elérhetővé teszi egy-egy sikerjátékát. Így jelent meg a többi közt a Persona 4 Golden, a Detroit: Become Human, a Beyond: Two Souls, a Days Gone vagy éppen a Death Stranding, melyek ma már mind-mind a Microsoft operációs rendszerét futtató személyi számítógépeken is játszhatóak. Ez a trend nagyjából 2018-ban indulhatott. 2022-ben a Sony valóban kitett magáért ezen a területen is, valószínűleg ugyanis a legsikeresebb és valóban a legnépszerűbb címeit is portolta a Nemesis vasaira, mégpedig a God of Wart, a Marvel’s Spider-Mant, illetve az Uncharted: Legacy of Thieves Collectiont (mely utóbbi, mondjuk így, másfél játékot tartalmaz). Ezek a címek a játékostársadalom számára olyan ékkövek, hogy magam is ismerek olyan személyeket, akik csak a felsoroltak egyike miatt vásároltak PlayStation 4-es játékkonzolt, hogy kipróbálhassák a különleges és egyáltalán nem mindennapi élményeket ígérő szórakoztató szoftvereket. Valóban toronymagasan kitűnnek ezek a játékszoftverek a tömegből, és ha retrospektív tekintünk vissza az előző konzolgenerációra, egyáltalán nem meglepő, hogy a PS4 győzedelmeskedett az Xbox One konzolcsalád felett.


God of War (fotó forrása: gamespot.com)

Az imént felsorolt játékok közül én magam kettőt is játszottam, mégpedig a God of War első epizódját, valamint az Uncharted: Legacy of Thieves kollekció egyik tagját, az Uncharted 4: A Thief's Endet. Mind a kettő olyan mértékben használta ki az én kis használt PS4 Slimemet, hogy szinte füstölt a kis konzol, viszont azoknál pofásabb játékokat addig még sohasem láttam a nappali tévéjén. Kratos, a háború istene, a God of War című játékprogramok főszereplője a továbbgondolt PS4-es játék (ma már PS5-ön és PC-n is játszható) első jelenetében fát vág a felesége máglyájához. Csakis szuperlatívuszokban beszélhetek a szoftver történetéről és a mai napig elképesztő grafikájáról, a játékmechanikáról, mely majdnem minden alkalommal hozta azt a bizonyos flow-élményt, mellesleg az Uncharted 4-ről is hasonlóan vélekedek. Itt meg kell említenem, hogy bár ezekre a játékokra „last-gen”-ként tekintünk, tökéletesen megállják a helyüket a 2022-beli játékok mellett, mivel olyan törődéssel készíti el a Sony a saját játékprogramjait, amilyennel másik stúdiók és kiadók nemigen büszkélkedhetnek. Na jó, talán a Rockstar Games, és persze még számos másik, de most éppen egy brand melletti elvakultságom mértékét próbálom kifejezni.

A Sony és a PC-k kapcsán még annyi elmondható, hogy számos másik kiváló cím megjelentetését is tervezik, úgymint a The Last of Us Part I-ét, vagy egy picit közelebbi időpontban a Marvel’s Spider-Man: Miles Moralesét.

Az utóbbi azért is nagyon aktuális, mivel karácsonykor játszódik, de a következő hasonló gamer-összefoglaló cikkben ezt a témakört bővebben is körbejárhatjuk, mivel, elárulom, karácsonykor mindig valami hasonlót veszek elő szórakozás céljából.

Ami az ajánlót illeti…

Viszont egy másik fontos téma, melyet érinteni szeretnék, és egyúttal kapcsolódni vele a cikkünk elejéhez, az, hogy egy cseppet se aggódjunk amiatt, hogy kevés nagy költségvetésű játék jelent meg az idén. Miért? Mert nem mindig a legújabb a legjobb. Továbbá minél régebbi játékot pörgetünk a vasunkon, annál nagyobb az esélye, hogy az élmény jobb lesz, hiszen egy modernebb számítógépen szebben futhat például a lengyel író, Andrzej Sapkowski regényei alapján és a CD Projekt RED gondozásában készült Witcher-trilógia mindegyik darabja, melyek egytől egyig magyar fordítással jelentek meg, sőt, a 2007-beli első rész teljes anyaországi szinkront is kapott. Most ez nem a reklám helye, de a különféle webes játékáruházakban olykor-olykor már 10 euróért is megvásárolható a három játék, melyek így együttesen 220—250 órányi játékidővel szolgálhatnak.


The Witcher 3: Wild Hunt  (fotó forrása:  wccftech.com)

asonlóan tartalmas élményt nyújthat például a Grand Theft Auto IV vagy V, melyek egyenként 28 és 32 órányi sztorival kecsegtetnek, viszont az élmények száma végtelen is lehet, ha modokat installálunk fel rájuk, melyek alapjaiban változtathatnak a játékon. A különféle modifikációknak köszönhetően újabb pályarészeket is behelyezhetünk a játék vaníliavilágába, valamint a valóságban is létező járműveket, ismertebb filmes hősöket/antihősöket, és ezzel a felsorolással valóban csak a jéghegy csúcsának első centijét érintettem. Továbbá a IV. epizódnak két további kiegészítője is van, melyek az Episodes from Liberty City név alatt találhatóak meg együttesen, illetve az V.-nek elérhető a többjátékos módja is, a GTA Online.

Ismételten rengeteg mókával és szórakozással szolgálhat a Fallout széria 3. és 4. része, melyek a Bethesda Softworks műhelyéből érkeztek 2008-ban és 2015-ben. Erről a sorozatról azt érdemes tudni, hogy a posztapokaliptikus, belső nézetű lövöldözős és egyúttal szerepjátékok koronázatlan és koronázott királyai, néha hihetetlenül vicces, máskor vészesen komoly történetszálakkal, nem mellesleg a 3-as ma már egy konyhai víztisztítón is elfutna, annyira alacsony a gépigénye. Fontos még megemlítenünk a két rész között megjelent Fallout New Vegast, mely az Obsidian Entertainment keze alól került ki. Ez talán a legrövidebb, de a legátgondoltabb és legmélyebb történeteket tartalmazó, nem mellesleg valóban magába szippantó játék. A külleme ma már egy picit elavultnak mondható, viszont ha a szórakozás fokát mértékegységben szeretnénk meghatározni, az ennek a játéknak az esetében csakis a tonna lehet.

Egy hónap múlva újra jelentkezünk, addig is remélem, hogy meghoztam az olvasó kedvét egy kis játékhoz!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..