home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Izgalmas idényen túl
Tóth Tibor
2023.12.01.
LXXVIII. évf. 48. szám
Izgalmas idényen túl

Nemrégiben Perčić Dejannal, a Spartacus Kerékpárklub edzőjével a hazai idényt elemeztük, de kihasználtam az alkalmat, és a nemzetközi kerékpársport idei történéseit is áttekintettük a szakemberrel.

* A legnagyobb jelentőségű körversenyeket, mint amilyen a Giro d’Italia, a Tour de France és a Vuelta, más-más versenyző nyerte, hiszen az olasz körversenyen a szlovén Primož Roglič, a francián a dán Jonas Vingegaard, a spanyolon pedig az amerikai Sepp Kuss diadalmaskodott. Napjaink talán legjobb kerékpározója, a szlovén Tadej Pogačar az idén nem nyerte meg a három nagy körverseny egyikét sem.

— A szlovén klasszisnak szurkoltam, hiszen nemcsak őt, hanem a szüleit és az edzőjét is személyesen ismerem. Nagyon reménykedtem, hogy megnyeri a francia körversenyt, néhány hónappal a rajt előtt azonban bukott, és eltörte a csuklóját, ami megzavarta az év egyik legfontosabb háromhetes versenyére való felkészülésben. Nem tudom, mi lett volna, ha egészségesen áll rajthoz, a dán Vingegaard ugyanis elképesztő formában versenyzett. Valahol olvastam, hogy a dán kerékpározó a szervezetébe jutó oxigénmennyiség 97%-át felhasználja és energiává alakítja. Mindhárom nagy körversenyt a Jumbo-Visma kerékpározói nyerték meg. Kuss győzelme a Vueltán a meglepetés kategóriába sorolható, de ezen a versenyen annyira jól ment a csapat, hogy mindhárom dobogós a Jumbo együtteséből került ki. Elképzelhető, hogy a következő idényben valamelyest enyhül a csapat fölénye, Roglič ugyanis kilenc év után átszerződött a Bora csapatához. Az egykori síugró olyan csapatnál szeretné folytatni profi pályafutását, ahol ő az első számú versenyző, ahol a csapattársak az ő győzelméért dolgoznak. Nem ez lesz az egyetlen változás a sportágban 2024-ben. A szlovák sprinter, Peter Sagan befejezte profi kerékpáros-pályafutását. Zsinórban háromszor nyerte meg a világbajnokságot, ami eddig senkinek sem sikerült, és tette mindezt kiemelkedőbb csapat nélkül, Szlovákiának ugyanis sohasem volt olyan erős gárdája, amely hozzásegítette volna őt ezekhez az eredményekhez. Első helyei, titulusai kizárólag saját érdemei. A profi országúti kerékpározásnak búcsút intett ugyan, de magának a sportágnak nem teljesen, célja ugyanis, hogy hegyi kerékpározásban képviselje országát a 2024. évi párizsi olimpián. Kevesen tudják róla, hogy hegyi kerékpárosként kezdte pályafutását, Európa-bajnoki címet is szerzett, az országúti kerékpározásra később tért át. Nem feledkezhetünk meg a francia Thibaut Pinot-ról sem, aki valóban leteszi a kerékpárt. A szurkolók és a szakemberek kérdezték tőle, mit csinál majd kerékpár nélkül. Annyit mondott, hogy élvezte a versenyzés minden pillanatát, de szeretne visszaköltözni a tanyájára, ahol a természetben az állataival foglalkozhat.


A Spartacus versenyzőivel (Perčić Dejan jobbról az első) Fotó: Spartacus Kerékpárklub

* Visszatérve Pogačarra, való igaz, hogy nagy körversenyt nem nyert, viszont több egynapos, klasszikus futamon is elsőként ért célba.

— Tizenhét győzelmet aratott az idén, ennyi versenyt egyetlen kerékpározó sem nyert meg ebben az évben. Ezek között vannak egynapos klasszikusok, mint például a lombardiai verseny, melyen egyedüliként sorozatban harmadszor diadalmaskodott, de szakaszt nyert a francia körversenyen is. Óriási versenyző, és még csak 25 éves. Négyszer vett részt a Touron, és mind a négyszer az övé lett a legfiatalabb kerékpározónak járó fehér trikó, kétszer érdemelte ki a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös és az összesített győztesnek járó sárga trikót. Profi győzelmeinek száma hetven körül mozog. Kijelentette, hogy a Tourt jövőre, pályafutása során harmadszor, szeretné megnyerni. Kerékpárosberkekben azt rebesgetik, hogy rajthoz állna a Girón is, de ez még nem biztos, hiszen időben a két körverseny meglehetősen közel van egymáshoz.

* Egyre több a kerékpáros-körverseny a környező országokban. Egyre népszerűbb a szlovén, a horvát és a magyar körverseny, azaz a Tour de Hongrie, a bolgár körversenyt pedig az idén 70. alkalommal rendezték meg. A magyar körverseny színvonalával a magyar versenyzők is arányosan fejlődnek?

— E kettő csakis együtt mehet. A magyar kerékpársport megkérdőjelezhetetlenül fejlődik, nem véletlen, hogy a Giro tavaly Budapestről rajtolt. A magyar körversenyen 2020-ban diadalmaskodó, az olasz körversenyen 2021-ben három szakasz után is élen álló Valter Attila a holland Jumbo-Visma színeiben versenyezve segítette Rogličot, Vingegaardot és Kusst a végső sikerhez. Fetter Erik, Dina Márton, Peák Barnabás mind kiváló versenyzők, és meg kell említenünk Vas Kata Blankát is, aki a világbajnokságon 21 évesen megnyerte a mezőnyversenyt a 23 éven aluliak mezőnyében, a felnőttek között pedig a 10. helyen végzett. Ő az első magyar világbajnok országúti kerékpározásban. Korábban terep- és hegyi-kerékpározásban szerzett érmeket ifjúsági olimpián, világ- és Európa-bajnokságon egyaránt. Néhány hete egy cyclo-cross edzésen sajnos bukott, eltörte a kulcscsontját, és hosszabb kihagyás vár rá. Feltételezem, hogy az elkövetkező években a kerékpározás Magyarországon a sportágak rangsorában a legfelső osztályba kerül, tehát a labdarúgás és a vízilabda mellé. Egyre több pálya létesül az országban, Budapesten megépült az ország első fedett kerékpárospályája, Debrecenben pedig 5 kilométer hosszú és 4 méter széles pályát létesítettek, melyet csak a kerékpározók használhatnak. A versenyek számában is fejlődés tapasztalható északi szomszédjainknál. A tíz futamból álló Tolna Megyei Kupán mi is rendszeresen részt veszünk, a junior-világkupának minden évben Miskolc ad otthont, de nagyon jól szervezett a visegrádi verseny, és Szekszárdon felújították a Gemenc Kupát, mely a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség 2.2-es besorolású versenyévé vált. Egyre több a versenyző, illetve népesebb az utánpótlás.

* Jövőre Párizsban rendezik meg a nyári olimpiát. A profi kerékpározók számára mennyire fontosak az ötkarikás játékok?

— Kerékpározásban nem annyira fontos az olimpia, mert nehéz összeegyeztetni a nagy körversenyekkel. A profiknál inkább a Giro, a Tour vagy a világbajnokság élvez elsőbbséget, de azért minden versenyző fejében ott motoszkál, hogy legalább egyszer jó lenne részt venni az olimpián is. Az ötkarikás játékokon 144 versenyző indul, a legnagyobb kerékpárosországok, mint például Belgium, Franciaország vagy Olaszország hat versenyzőt nevezhetnek, majd vannak államok, amelyek ötöt, és így tovább. Mindig nagy versenyzők nyerik az olimpiát. Pogačar a francia körversenyen való győzelme után utazott Japánba, és a mezőnyversenyben bronzérmet nyert, Roglič pedig az időfutamon olimpiai bajnoki címet szerzett. Természetesen boldogak, ha olimpiát nyernek, de az ötkarikás játékokon elért eredményt nem tartják annyira értékesnek, mint ha vb-t, Girót vagy Tourt nyernének.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..