home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Igen vagy nem?
(T.T.tv.)
2006.10.25.
LXI. évf. 43. szám
Igen vagy nem?

Szalai Attila karikatúrájaOktóber 28-án és 29-én népszavazáson dönthetünk az alkotmány sorsáról. A napokban több elemző, politikai szakértő, alkotmányjogász és publicista is elmondta az alkotmánytervezetről való észrevételeit. A kormánypártiak vagy a kormányhoz közel álló szervezetek tulajd...

Szalai Attila karikatúrája

Október 28-án és 29-én népszavazáson dönthetünk az alkotmány sorsáról. A napokban több elemző, politikai szakértő, alkotmányjogász és publicista is elmondta az alkotmánytervezetről való észrevételeit. A kormánypártiak vagy a kormányhoz közel álló szervezetek tulajdonképpen mind magasztalják az alkotmányt, és a referendumon való részvételre szólítja fel a polgárokat, a másik oldal pedig épp az ellenkezőjéről próbálja meggyőzni őket. De vajon az egyszerű halandó erről hogyan vélekedik?
Igen vagy nem? - kérdeztük a héten.
KOVÁCS János királyhalmi termelő:
- Tudnunk kell, hogy az alkotmány nagy része még a miloševići időkből származik, ezt az alkotmányt a régi rendszer örök életre bebetonozta. Ahhoz, hogy megváltoztassák, kétharmados többség kellene a képviselőházban, de a mi parlamentünkben tapasztalható hozzáállással ez lehetetlen. Az új alkotmánytervezet egy rövid idő alatt összecsapott valami. Kis pozitívum talán van benne, de hogy abból mikor érzünk valamit, azt nem lehet tudni.
A Vajdaságba visszajuttatandó pénzt az alkotmánytervezet szerint annyival növelnék csak, amennyi az infláció mértéke, hajszálnyival se többel. Sajnos, Vajdaság még mindig nem kapja meg a régóta ígért hárompilléres autonómiát, ehelyett ezt az összedobott alkotmányt akarják a népre erőltetni. Véleményem szerint minden polgárnak ki kell mennie szavazni, s mindenki a saját belátása szerint mondjon rá igent vagy nemet. Üresen semmiképpen se hagyjuk a lapot - ha nem tudunk dönteni, akkor semmisítsük meg a szavazócédulát -, ahogy eddig is voltak hamisítások, csalások, szavazatrablások, úgy most is elég nagy rá az esély. Két napig tartanak nyitva a szavazóhelyek. Nem tudom, Szerbián kívül előfordul-e még valahol ilyesmi. Nálunk azonban mindent lehet, az itt uralkodó káosz nagyon sokaknak megfelel, nyilván mondanom se kell, kik azok: hát nem az egyszerű állampolgárok. Nem látom semmi esélyét annak, hogy itt valaha is változás történjék, mert mint mondtam, ez az állapot sokaknak jó. A fiataloknak nincs munkahelyük, de ezzel a politikusok mit sem törődnek, csak az új alkotmánnyal foglalkoznak, kizárólag az érdekli őket, nehogy Kosovo és Vajdaság elszakadjon, bár kérdés, hogy Vajdaság el akar-e egyáltalán szakadni Szerbiától. Közeledik a népszavazás időpontja, én pedig nem hiszem, hogy az új alkotmány - ha ugyan elfogadják - előrehaladást hozna a kisembernek.
NÉMETH János, a Szabadkai Rádió hírszerkesztője:
- Egyértelmű véleményem van a témával kapcsolatban, amelyet már több kommentárban is elmondtam a Szabadkai Rádió hullámhosszán. Amely alkotmánytervezet jó a radikálisoknak, valamint a magukat demokratikusnak nevező szerbiai pártoknak, az nekünk kisebbségieknek semmiképpen sem lehet elfogadható okmány, alapokmányként pedig még kevésbé az. Számomra nem jelent semmilyen garanciát az, hogy néhány dolgot majd utólag törvényben rendeznek. Kétféle mércével mérnek az alkotmány megalkotói: Kosovót valamilyen nemzeti nekibuzdulásból - annak ellenére, hogy tudják, már régen nem tartozik Szerbiához - beépítik az alkotmányba, Vajdaságnak pedig nem adják vissza azokat a jogait, amelyek szerzett jogokként járnának neki. Tudjuk, melyik három jogról van szó, tehát a törvényalkotási jogról, a saját vagyonnal való rendelkezésről, a kisebbségekről már nem is beszélve, amelyeket teljesen elhanyagol ez az alkotmány. Éppen ezért, ha ki is megyek szavazni, azért teszem, nehogy szavazzon valaki helyettem. Példátlan eset, hogy két napig tart a voksolás, így a választási jegyzékektől kezdve a szavazóurnákba dobott szavazólapokon keresztül éjszaka manipulálható minden, tehát a végeredmény is. Attól félek, hogy újra 104 százalékos igen szavazat születik, mint egykor Milošević választásakor.
DROBINA Róbert palicsi közgazdász:
- Nem igazán vagyok képben az alkotmányról szóló népszavazással kapcsolatban, mivel a tömegtájékoztatási eszközök nem adnak teljes képet arról, hogy valójában mit is tartalmaz a leendő új alkotmány. A két tábort hallgatva úgy tűnik, mindkettőnek igaza van. Érdekesmód mindkét fél azt hangoztatja, hogy mi a jó az új alkotmányban, arról azonban szót sem ejtenek, mi nem jó benne. Eddig minden szavazáson részt vettem, most azonban azon gondolkodom, hogy otthon maradok, hiszen nem vagyunk elég jól tájékozottak a témában, azazhogy valójában miről is szavazunk. Még megpróbálok egy kicsit tájékozódni ezzel kapcsolatban, és majd meggondolom, mit is tegyek.
BAJTAI Kornél, a Magyar Szó belpolitikai szerkesztője:
- Az új alkotmányt a szerbiai parlamenti partok hozták meg, a nyilvánosság teljes kizárásával, különböző alkuk árán született meg a végleges szöveg. Magáról az okirat tartalmáról már szinte mindenki elmondta a véleményét. Ami a kisebbségekre vonatkozó részt illeti, az valóban széleskörű jogokat irányoz elő, de hogy végül ezek milyenek is lesznek, majd csak akkor derül ki, ha a konkrét törvények is megszületnek.
Jó, ha új alkotmány születik, mert legalább megszabadulunk Milošević alaptörvényétől.
Ami engem illet, még nem döntöttem el, hogy szavazok-e, de úgy gondolom, hogy ez teljesen mindegy. Kétnapos lesz a referendum, ott lesz a szombat éjszaka, az áldott sötétség, amikor minden lemaradás behozható, és a szerbiai választási hagyományok ismeretében biztos vagyok benne, hogy a kormányfő, mint annyi mindent, ezt is kiügyeskedi majd valahogy...
SZ.R. műsorvezető:
- Nem. Az alkotmány első fejezetében benne van, hogy Szerbia a szerb népé, és a benne élő állampolgároké, én ezt úgy értelmezem, hogy a nem szerb nemzetiségűek másodrangú polgárai ennek az államnak. De van még néhány dolog, ami miatt nem értek egyet az alkotmányban foglaltakkal - és a bojkott mellett szavazok -, például az, hogy a hivatalos írásmód a cirill. Ennek értelmében akkor én írástudatlannak számítok? Vajdaság nem kapja meg az autonómiát, de a végtelenségig lehetne sorolni azokat az érveket, amelyek miatt ellenzem a népszavazáson való részvételt, és ezekből az érvekből az is kitűnik, hogy néhány állampolgára ennek az országnak kitüntetett helyzetben van. Nem értek egyet azokkal az elgondolásokkal sem, hogy az alkotmányt meg kell szavazni, mert majd utána lehet még azt alakítgatni. Azon a véleményen vagyok, hogy az ellenzőknek ki sem kell menniük a referendumra, mert az igenek bizonyára többségben lesznek, és akkor megszavazzák ezt a rossz alkotmányt. Az egyetlen megoldás az, ha a többség otthon marad, és így formál véleményt a leendő alkotmányról.
KISS Rudolf emberjogi aktivista:
- A bojkottra szavazok. Az alkotmánytervezet kidolgozásába nem vonták be a széles nyilvánosságot. A szöveget néhány párt dolgozta ki a saját szája íze szerint, és ezért érthető, miért ellenzi jó néhány érdekképviseleti szervezet. Nekem az a véleményem, hogy noha két napig tart, mégsem kell részt venni a népszavazáson.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..