home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Homokból és üvegből
(o. i.)
2006.11.29.
LXI. évf. 48. szám
Homokból és üvegből

Petrik Pál: Önarckép,,Fura egy anyagból állnak össze Petrik Pál egyes képei: homokból és üvegből. Az észak-bácskai homokon élnek, és Petrik Pál mintha sejtette volna, hogy az ízzé-porrá tört üveg, a bezúzott ajtók, ablakok és kirakatok jellemzik majd az ezredvégi szegénység mindennapjait...

Petrik Pál: Önarckép

,,Fura egy anyagból állnak össze Petrik Pál egyes képei: homokból és üvegből. Az észak-bácskai homokon élnek, és Petrik Pál mintha sejtette volna, hogy az ízzé-porrá tört üveg, a bezúzott ajtók, ablakok és kirakatok jellemzik majd az ezredvégi szegénység mindennapjait -- olvasható a bácskossuthfalvi a 9+1 Művésztelep honlapján a tíz éve elhunyt festőművészről, a moravicai alkotói társaság megbecsült tagjáról.
Petrik Pál 1916-ban született. Képzőművészeti pályafutását húszévesen, amatőr festőként kezdte. A háború utáni első években Hangya András műhelyébe járt tanulni, majd 1947-ben beiratkozott a Belgrádi Képzőművészeti Akadémiára. 1951-ben Nedeljko Gvozdenović tanár tagozatán diplomázott. Több mint 25 évet töltött a Szabadkai Népszínházban díszlettervezőként. Első önálló tárlatát 1955-ben rendezték meg Szabadkán. Azt követően tucatnyi önálló kiállítása volt. 1979-ben 35 éves munkásságát felölelő retrospektív kiállítását rendezte meg az újvidéki Modern Képzőművészeti Képtár és a szabadkai Városi Múzeum Képtára.
Képzőművészeti munkásságáért számtalan elismerésben és díjban részesült (1965-ben az újvidéki Fórum Képzőművészeti Díja; 1966-ban a Vajdasági Színházak Találkozójának díja a Bánk Bán díszlettervéért; 1969-ben Szabadka Októberi Díja; 1973-ban a belgrádi Duga festék és lakkgyár díja a Jób díszlettervében alkalmazott színkompozícióért, amelyet a Sterija Játékokon mutattak be; 1975-ben Ezüstkoszorús Munkaérdemrenddel tüntették ki; 1976-ban újból megkapta a Vajdasági Színházak Találkozójának díját, ezúttal a Kurázsi mama díszlettervéért).
Néhány idézet Tripolsky Géza írásából: ,,Különféle létkérdések érdekelték, és ezeket bátran, határozottan mondta ki, harcolt az igazáért, és kereste a számára legmegfelelőbb kifejezési stílust. A gondosan megmunkált képekről így jutott el az éles üvegcserép felhasználásáig... Nyomot hagyott benne a színházi díszlettervezés néhány évtizede. Képein álarcok jelentek meg. Petrik soha nem öltött álarcot... Ez év (1996) augusztusában megnyílt Petrik Pál gyűjteményes kiállítása a Zentai Galériában, de a megnyitón a művész már nem tudott személyesen megjelenni... Petrik Pál különleges helyet kap Vajdaság művészetében. Képei éltetik tovább.'
A 80 esztendős korában elhunyt művésztől 1996 novemberében, a Bajai úti temetőben, a festőművész kollégák nevében Gyurkovics Hunor búcsúzott. Az ő szavait idézzük: ,,Művészetében meghatározó, jelentős korszakok: a posztimpresszionista kifejezés, a homok technikával készült alkotások, az Oho ragasztóval készült művek, az Összetört illúziók című üvegcserép kollázssorozat, a Balladák sorozata stb. Festészetét, szinte élete végéig, mindinkább a kísérletezés, a fiatalos lendület, kreatív vonás, eredetiség, újító szándék, kísérletező kedv jellemezte.
A magam, a kollégáim, a képző- és iparművészek nevében búcsúzom a szerény magatartású, de markáns egyéniségtől, a kiváló művésztől, a követlen embertől, a jólelkű baráttól, aki nevével rangot ad a vajdasági képzőművészetnek. Valamennyiünk számára példakép lehet mint ember és művész egyaránt. Képei éltetik tovább.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..