home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Hatalomvágy és szeretetigény
BARTUC Bettina
2011.03.09.
LXVI. évf. 10. szám
Hatalomvágy és szeretetigény

Dr. Sági Zoltán és dr. Hódi SándorNem mindennapi élményben volt részük azoknak, akik február 10-én az adai könyvtárban végighallgatták két jeles szakember, dr. Sági Zoltán pszichiáter és dr. Hódi Sándor pszichológus beszélgetését lelki bajaink természetéről. A beszélgetés apropójául dr. Sá...

Dr. Sági Zoltán és dr. Hódi Sándor

Nem mindennapi élményben volt részük azoknak, akik február 10-én az adai könyvtárban végighallgatták két jeles szakember, dr. Sági Zoltán pszichiáter és dr. Hódi Sándor pszichológus beszélgetését lelki bajaink természetéről. A beszélgetés apropójául dr. Sági Zoltán Így leszünk, így vagyunk című új könyve szolgált, amely kisebbrendűségi érzéseinkkel foglalkozik.
A szakemberek egyetértettek abban, hogy habár az emberek általában a rossz társadalmi körülményeikre, elsősorban nehéz pénzügyi helyzetükre szoktak panaszkodni, a sikeres életvitelben, elképzeléseink megvalósításában nem a körülmények a legnagyobb akadály, hanem saját érzelmi éretlenségünk, többek között kisebbrendűségi érzéseink.
A neves pszichoanalitikus, Adler szerint az ember legalapvetőbb ösztöne, hogy megbecsüli önmagát és megpróbálja kivívni mások elismerését. Ezt nevezi ő ''érvényesülési vágy”-nak. A gyermekkorban elszenvedett kudarcok, csalódások, a megerősítés hiánya lelki traumákat okozhatnak, amelyek miatt az ember felnőtt korában kisebbrendűnek, csökkent értékűnek tartja magát. A kisebbrendűség oka lehet az alacsony társadalmi rétegből való származás, valamilyen testi fogyatékosság, a túlsúly, az előnytelen külső stb. A két szakember kitért arra, hogy hátrányos helyzetben levő népcsoportok tagjainál gyakran megfigyelhető a többségi néppel szembeni kisebbrendűségi érzés. Sokan azért folytatják tanulmányaikat a többségi nép nyelvén, és azért választják az asszimiláció útját, mert ezáltal értékesebbnek vélik magukat. Az efféle késztetések mögött tehát kisebbrendűségi érzés munkál.
Dr. Sági Zoltán könyvén végigvonul a szorongás és a félelem témaköre, és a szorongással szembeni védekezés különféle formáinak a taglalása. Ennek jobb megértésére a rendezvényen szemelvények hangzottak el a könyvből. (E sorok írója is felolvasott néhányat közülük.) Engem elsősorban a szeretetigénnyel kapcsolatos eszmecsere ragadott meg, amelyből kiderült, hogy bár a szeretetigény az egyik alapszükségletünk, mindnyájan szeretnénk, ha mások szeretnének bennünket, arra viszont nem nagyon gondolunk, hogy vajon mi magunk szeretetreméltóak vagyunk-e. Az egészséges lelkületű, érzelmileg felnőtt ember előbb-utóbb megtanulja, hogy a szeretet nem magától értetődő érzés, amivel mások tartoznak neki, hanem a jó emberi kapcsolatoknak az eredménye.
A neurotikus ember másként van ezzel -- fejtegette Sági doktor -- különböző praktikákkal próbálja felhívni magára mások figyelmét, érzelmi zsarolással, szánalomkeltéssel, az igazságérzetre való hivatkozással vagy fenyegetőzéssel próbálja elérni, megszerezni mások törődését, szeretetét.
Dr. Hódi Sándor szerint a hatalomvágy és a pénzhajsza is a szeretethiány kompenzálásának egyik formája. Nem véletlen, hogy a modern tömegtársadalmakban, amelyekben a támaszt nyújtó, jó érzelmi kapcsolatok hiányoznak, a hatalomvágy, a pénz, a státusszimbólumként szolgáló javak megszerzése az egyik legfontosabb motivációs tényező. Az emberek azt gondolják, hogy a javakkal, hatalommal arányosan csökken a másoktól való függőségük. A biztonságot nem az emberi kapcsolataiktól, hanem a pénztől remélik.
Ezzel dr. Sági Zoltán is egyetértett, sőt, szerinte a hatalomvágy és a javak hajszolása kifejezetten neurotikus tünet, amellyel valamilyen személyi hiányosságunkat, kisebbrendűségi érzésünket próbáljuk meg kompenzálni.
A beszélgetés során szó esett a konfliktusokról is mint belső szenvedéseink forrásáról. Konfliktusoknak mindannyian, folyamatosan ki vagyunk téve. Az egészséges lelkületű ember megpróbálja megoldani a konfliktusokat, újra és újra nekigyürkőzik a feladatnak. Nem így a neurotikus személy, aki másoktól vár áldozatot, ezért emberi kapcsolataiban afféle ''kizsákmányoló”. A kizsákmányolás lehet anyagi, érzelmi és szexuális természetű. A kizsákmányoló természetű ember legfőbb árulkodó jele az irigység.
A tanulságos beszélgetés végén dr. Hódi Sándor arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy többet és jobban szenvedünk, mint amennyit a valóság igazol. Érzelmi éretlenségünkkel, túlzott becsvágyunkkal, felkészületlenségünkkel, a kitartás hiányával mi magunk nehezítjük meg saját helyzetünket. Az ember fogadja el saját magát olyannak, amilyen. A korlátjait is. Azt, hogy nem tökéletes lény. Próbálja meg fejleszteni a tehetségét, képességeit, de ne akarjon mindenáron emberfölötti lény lenni. Dr. Sági Zoltán üzenete pedig az, hogy fordítsunk nagyobb figyelmet érzelmi életünkre. A szülők ne csak arra legyenek büszkék, hogy gyermekük már óvodáskorában mi mindent tud, arra is figyeljenek oda, hogy másokkal hogyan viselkedik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..