home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Harag György életmű-kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban
MTVA
2020.11.10.
LXXV. évf. 45. szám
Harag György életmű-kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban

Születésének kilencvenötödik, halálának harmincötödik évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Harag György-emlékévet hirdetett.

Harag György (Margitta, 1925. június 4. – Marosvásárhely, 1985. július 10.) erdélyi színházrendező és színész. 1975-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház főrendezője volt, aki egyaránt dolgozott magyar és román társulatokkal. Románia-szerte rendezett, emellett külföldi felkéréseknek is eleget tett. Az anyaországban a Gyulai Várszínházban, a Győri Kisfaludy Színházban, illetve Budapesten a Vígszínházban és a Nemzetiben, a Délvidéken pedig az Újvidéki Színházban és a Szabadkai Népszínházban.


Harag György, a Marosvásárhelyi Állami Színház főrendezője a Gyulai Várszínházban rendezi Székely János: Caligula helytartója című drámáját. (Gyula 1978. június 27.) MTI Fotó: Ilovszky Béla.

November 9-én, a könyvbemutatóval egybekötött kiállítást Nagy Viktor színházi rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, az MMA rendes tagja nyitotta meg a Pesti Vigadóban. A program következő részében Kovács Örs Levente, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének munkatársa méltatta a bemutató napján megjelent „Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza” című, fényképeket és visszaemlékezéseket tartalmazó, igényes albumot.

A Pesti Vigadóban látható tablókiállítás, amely a Gyulai Várszínház és a Győri Nemzeti Színház után érkezett Budapestre, Harag György termékeny pályafutásának legfontosabb állomásait villantja fel színházi bemutatókon és próbákon készült fényképeken keresztül. A bemutatott anyag nagyrésze a rendező özvegyétől, Harag Ilonától származik, aki több évtizeden át gondosan gyűjtötte és katalogizálta a férje rendezéseiről megjelent kritikákat, újságcikkeket, a vele készült televíziós felvételeket és rádióinterjúkat. A szóban forgó gyűjtemény egy részét korábban már kiállították először 1992-ben, majd 1995-ben került a nagyközönség elé. A mostani, szerkezetében és tartalmában megújult, és kibővített tárlat Harag Ilona és MMA Kiadó közel két éven át folytatott együttműködésének az eredménye.

A „mesterrel” egykor együtt alkotó társulatok máig méltóképpen őrzik emlékezetét. A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház örökös tagjává avatta. Ez utóbbi magyar társulata 1993 óta Harag György nevét viseli. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkárának korábbi nyilatkozatát megerősítve Kovács Örs Levente elmondta, e vándorkiállításként elképzelt tárlat a jövő évben Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben, és Szabadkán is megtekinthető lesz.

A korszakalkotó, erdélyi rendező színházművészetének legfontosabb állomásait bemutató életmű-kiállítás előreláthatóan december végéig várja látogatóit a Pesti Vigadó földszinti kiállítótermében.

A Kossuth Rádió Egyszer volt… című műsorának októberi adásában archív felvételről hallható volt egy Harag Györggyel készült beszélgetés, amely meghallgatható a Médiaklikk oldalán:

Egyszer volt… – Emlékek Harag Györgyről 1. rész

Egyszer volt… – Emlékek Harag Györgyről 2. rész

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..