home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Fogaink épsége - szervezetünk egészsége
Szilágyi Edit
2006.04.04.
LXI. évf. 14. szám
Fogaink épsége - szervezetünk egészsége

Dr. Vandjel Milán a rendelőjébenÍnséges világban élünk. Állandó elfoglaltságaink közepette önmagunkért csak annyit teszünk meg, amennyit feltétlenül muszáj. Ha az egészségünkről van szó, vagyis ha valami panaszunk van, csak legyintünk: majd elmúlik! Hiszen bármilyen ,,egészségkutató-javító...

Dr. Vandjel Milán a rendelőjében

Ínséges világban élünk. Állandó elfoglaltságaink közepette önmagunkért csak annyit teszünk meg, amennyit feltétlenül muszáj. Ha az egészségünkről van szó, vagyis ha valami panaszunk van, csak legyintünk: majd elmúlik! Hiszen bármilyen ,,egészségkutató-javító munkába” kezdenénk is bele, egyáltalán nem biztos, hogy az a zsebünkhöz illik.
A fogainkkal pedig - tisztelet a kivételnek - végképp nem foglalkozunk eleget. Egyszerűen csak vannak (kinek mennyi, embere válogatja), nem kell bántani és vizsgálgatni őket. Egyébként is: minden beavatkozás fájdalmas...
Igaz, a rossz fog is kínokat okozhat, de arra ott a csodapirula: a fájdalomcsillapító. A fogak szerepe igen nagy, a beteg fogak viszont károsan hatnak nemcsak az adott pontban, hanem az egész szervezetre. Nem beszélve arról, hogy az egészséges fogsor kellemes esztétikai látvány.
Vajon lezserségünkben és furcsa logikánkkal igazunk van-e, de ha még sincs, akkor mennyire segíthetnek egészségünk megőrzésében a rendben tartott fogak? - Erre kértünk választ Vandjel Milán óbecsei fogorvostól és szájsebésztől.
* Sokan állítják, hogy sohasem jártak fogorvosnál, és nem is törődnek fogaik higiéniájával, mégis minden foguk ép. Vajon a fogaink minősége genetikailag determinált-e?
- Fontos, hogy elődeinktől mit örököltünk, de nem ez az egyetlen tényező, amely befolyásolja fogaink minőségét, épségét. A rendszeres szájápolás, az egészséges táplálkozás is legalább ilyen mértékben felelős fogaink állapotáért.
* Ha a fogak valóban felelősek bizonyos betegségek kialakulásáért, akkor vajon mikor kezdjünk el épségükkel törődni?
- Egy várandós kismamának még a szülés ideje előtt gondolnia kell magzata leendő fogainak épségére. A fogápolást tehát nem lehet elég korán kezdeni, ápolni kell őket egész életünkben.
* Volt olyan idő, amikor sok orvos azon a véleményen volt, hogy a terhes nő számára nem javasolt a fogak tömése vagy húzása. Megállja-e a helyét ez a szemlélet?
- A terhes nők fontos feladata a helyes táplálkozás, és azon belül az, hogy elegendő kalciumot és egyéb vitamint vigyenek a szervezetükbe. Tanácsadáson vehetnek részt, az ott kapott útmutatásokat pedig ajánlatos betartaniuk. Emellett természetesen legalább félévenként el kell járni ellenőrző fogászati vizsgálatra még akkor is, ha éppen semmilyen panaszunk nincs.
* Manapság rádióban, televízióban, újságokban szinte lépten-nyomon számtalan különféle fogkrémekről, ,,intelligens fogkefékről szóló reklámokkal találkozunk... Vajon mindez csak üzleti fogás, vagy valóban fontos, mivel és hogyan mosunk fogat?
- Természetesen nagyon fontos. A fogkefe ne legyen túl kemény és éles, mert megsértheti a fogtövet. A fogakat alaposan, legalább három percig kell mosni minden étkezés után. Először a felső, majd az alsó fogsort tisztítsuk meg jó alaposan. Fogkrém és fogselyem minden gyógyszertárban kapható.
* Visszatérve a legkisebbekre: okos ötlet-e, ha magunkkal visszük őket a fogorvoshoz pusztán azért, hogy megszokja a fogászati rendelő hangulatát, és nem utolsósorban hogy lássa: a szülő sem fél, hiszen nincs mitől?
- Jó lenne, ha a szülő felkészítené a gyermekét az első valódi fogorvosi vizsgálatra, ezért helyes, ha előbb csak az adott helyzettel ismertetjük meg a kicsit. Az orvos esetleg megnézi a fogait, de nem ér hozzá. Így nyeri el a bizalmát, és biztosítja számára a lehetőséget, hogy ha majd egyszer valóban szüksége lesz rá, szorongás nélkül üljön be választott orvosa székébe.
* Az Ön rendelője korszerűen fel van szerelve, és hangulatos. A számítógépen halkan duruzsol a zene. Nyugodtan, kimérten magyarázza el, mi vár a betegre a kezelés során. A legtöbb páciens azonban ideges és fél. Mégsem kap minden esetben fájdalomcsillapító injekciót. Vajon miért?
- A gyógykezelés alkalmával nem kell mindig injekciót adni, el lehet végezni a beavatkozást lassan, fájdalommentesen, külön érzéstelenítés nélkül is, ezzel is bizalmat öntve a betegbe. Ez azért is nagyon fontos, mert a fogak kezelése igen aprólékos munka, amely odafigyelést és kiegyensúlyozottságot követel. Ebben tud a páciens partner lenni, természetesen a saját érdekében.
* Kellemes látvány, ha valakinek szabályos, szép fogai vannak. Ha azonban nem születtünk ilyen szerencsésnek, akkor mikor ajánlatos elkezdeni a fogszabályozást?
- A fogak szabályozása nemcsak a gyerekek kiváltsága. Ma már felnőttek is viselnek fogszabályzót. A fogsorunk szinte életünk végéig szabályozható, természetesen a megfelelő fogszabályzóval és egyéb rendszeres fogápolási eljárással.
* Az emberek fogaik javítása helyett sokszor inkább a foghúzást választják. Igazuk lehet?
- Minden fogra szükség van, ezért nem kell kihúzni őket egészen addig, amíg javítható, vagyis problémamentessé tehető. Ha azonban már oly mértékben károsodott, esetleg eltört a fog, hogy fennáll a felülfertőzés veszélye, akkor ennek elkerülése végett célszerűbb eltávolítani. Egy beteg fog vagy foggyökér számos betegség gócpontja lehet.
* Régen divat volt az aranyfog. Ma ékszerrel díszítik, és a sötét színű töméseket fehérre cserélik. Ez utóbbinak a minősége valóbban jóval gyengébb a szürkéénél?
- Ez csupán esztétikai kérdés. A fehér fogtömés nem kevésbé tartós, mint az amalgámos, vagyis a szürke színű. Hogy valaki kicserélteti-e a fogtömését a kevésbé feltűnő fehér színűre, az csak azon múlik, hogy mennyire fontos neki a külseje, a megjelenése.
* Mind többet hallani a rettegett fogínysorvadásról. Megállítható-e ez a folyamat?
- Az utóbbi időben a sztomatológia külön ága foglalkozik ezzel a problematikával, és mondhatni, igen sikeresen. A gondot tulajdonképpen a fog és a foghús között található rés jelenti, amelynek következtében szabaddá válik a fognyak. Ez pedig a fog kilazulását idézi elő, és bizony kellemetlen érzéssel, sokszor erős fájdalommal párosul. A korszerű gyógykezelés lehetővé teszi a fogínysorvadás hatékony megelőzését, a már kialakult betegséget pedig enyhíteni tudjuk ugyan, de az eredeti állapotot visszaállítani egyelőre még nem.
* Ha foghúzásra kényszerülünk, kell-e pótolnunk a hiányzó fogat, vagy nincs értelme egy fogért két másikat feláldozni?
- Foghúzás után ajánlatos az üresen maradt helyre pótfogat beépíteni, már csak azért is, mert ezzel kiküszöbölhetjük a szomszédos, egyébként egészséges fogak kilazulását. Természetesen esztétikai szempontból is ajánlatos fogpótlást végeztetni fogászunkkal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..