home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Fiatalok a munkanélküliség leküzdéséről
CSIPAK Levente
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám
Fiatalok a munkanélküliség leküzdéséről

Nemzetközi képzést tartottak Csókán

A múlt héten gyakran lehetett angol szót hallani a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Székházában, mivelhogy az Active Független Ifjúsági Szervezet ott rendezte meg a legújabb nemzetközi képzését. A tanfolyam neve Youth + Skills = Brighter Future volt, ezzel is utalva arra, hogy a jobb, fényesebb jövőt mi magunknak teremthetjük meg azáltal, hogy fejlesztjük képességeinket és bővítjük tudásunkat. A kurzust anyagilag az Európai Bizottság Fiatalok lendületben nevű programja támogatta.
— A szerbiai fiatalok a korlátozott anyagi lehetőségeik miatt nagyon nehezen tudnak az Európai Unió országaiba utazni, ezért döntöttünk a képzés megpályázása mellett. A jelenlévők nemcsak tanulnak, hanem más kultúrákkal is ismerkednek, tapasztalatokat cserélnek, és életre szóló barátságokat köthetnek — tudtuk meg Márki Tamástól, az Active Független Ifjúsági Szervezet képviselőjétől.
A nyolc napig tartó rendezvényre Macedóniából, Bulgáriából, Spanyolországból, Lettországból és hazánkból érkeztek résztvevők, akik az országukban uralkodó helyzeten belül a fiatalok munkanélküliségére tértek ki, majd közösen próbáltak megoldásokat találni a felmerült problémákra.
— Azért jelentkeztem, mert érdekel a feldolgozott témakör, a közelmúltig azonban nem voltak ilyen tanfolyamok a környékünkön. Tavasszal már részt vettem egy hasonló képzésen. Az nagyon tetszett, ezért úgy döntöttem, ezt is megpróbálom — mondta az egyik hazai résztvevője, Borza Ági.
Az egybegyűltek önéletrajzíró, illetve motivációs- és kísérőlevél-író műhelymunkákban is megméretkeztek, és általa olyan gyakorlati tudást szereztek, melyet a későbbiekben a munkavállalás során hasznosítani tudnak. A kommunikációs készségeiket érdekes játékokkal fejlesztették, beszéltek a saját vállalkozások indításáról, betekintést nyerhettek a menedzsment legalapvetőbb szabályaiba, valamint felmérést végeztek Csóka község gazdasági helyzetéről.
— Nagyon tetszett a kurzus menete, a tanítási módszerek, ezért vagyok itt. Még vonzóbbá tette a képzést, hogy Szerbiában, egy számomra ismeretlen országban rendezték meg, ami új kalandokkal kecsegtetett — nyilatkozta Filipe Gaspar, a portugáliai delegáció egyik tagja.
— Régebben már voltam egy hasonló nemzetközi képzésen. Remekül telt, ezért azonnal kaptam az alkalmon, és erre is jelentkeztem. Nagyon tetszik Szerbia, kedvesek az emberek, és sok érdekes dolgot megismertem — mondta a lett Baiba Trifane.
A tanfolyam oktatói a szabadkai Nina Mamužić-Lazić és Nataša Marić voltak, akik már sokéves tapasztalattal rendelkeznek a hasonló projektumok szervezésében.
— A fiatalok gyorsan egy csapattá kovácsolódtak, és remekül tudtak együtt dolgozni. Én úgy gondolom, sok új készséget sajátítottak el, melyet a való életben is hasznosítani tudnak — fejtette ki a véleményétl Nina Mamužić-Lazić.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..