home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Fejek a porban
(T. T.)
2008.02.13.
LXIII. évf. 7. szám
Fejek a porban

Szalai Attila karikatúrájaMár régóta sejthető volt, hogy a szerbiai futballban - akárcsak a társadalom nagy részében - a korrupció az úr. De amíg az élet más területein letartóztatásokról szinte alig hallhatunk, a labdarúgásban annál nagyobb tisztogatási folyamat kezdődött el, és a fejek már...

Szalai Attila karikatúrája

Már régóta sejthető volt, hogy a szerbiai futballban - akárcsak a társadalom nagy részében - a korrupció az úr. De amíg az élet más területein letartóztatásokról szinte alig hallhatunk, a labdarúgásban annál nagyobb tisztogatási folyamat kezdődött el, és a fejek máris hullnak a porba. Január végén a szerbiai belügyminisztérium illetékesei őrizetbe vették Ratko Butorovićot, az újvidéki Vojvodina Labdarúgóklub nikšići születésű elnökét, Milan Čabrićot, a Vujadin Boškov Sportközpont igazgatóját, valamint Mihajlo Jeknić, Borislav Kašanski és Goran Kovačić játékvezetőket. Azzal gyanúsítják a Bata Kankan becenevű elnököt, a sportközpont igazgatóját és a három játékvezetőt, hogy a lučani Mladost és az újvidéki Vojvodina (0:1) mérkőzés előtt megbeszélték a végeredményt. Butorović a vallomásában mindent tagadott, s azt állította, hogy ezt a történetet a belgrádi klubok találták ki, hiszen ő soha senkinek nem adott kenőpénzt. Butorović a bíróknak 4000 eurót kellett hogy kifizessen: 2000 eurót a főbírónak, 1000-1000-et pedig a partjelzőknek. A kedélyek még jóformán le sem csillapodtak, amikor újabb, az eddiginél sokkal nagyobb bomba robbant a szerbiai labdarúgás igencsak fertőzött talaján. Butorović letartóztatása után néhány nappal vizsgálat indult a Crvena Zvezda Labdarúgóklub három volt magas rangú tisztségviselője: Dragan Džajić, a Crvena Zvezda Labdarúgóklub korábbi elnöke, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség alelnöke, a szerb labdarúgóválogatott igazgatója, Vladimir Cvetković, a belgrádi csapat egykori főtitkára és Miloš Marinković, a Zvezda egykori titkára ellen. A rendőrség pénzügyi visszaéléssel (értéke ötmillió euró) vádolja őket. A vád szerint erre a pénzre Goran Drulićnak, a Zvezda egykori labdarúgójának a spanyol Zaragoza klubnak való eladása során tettek szert.
Džajić, Cvetković és Miloš Marinković kihallgatásuk során tagadták, hogy közük lenne ehhez a bűntényhez.
A rendőrség értesülései szerint ők hárman Drulić tudta nélkül a Kommerciális Bankban a nevére számlát nyitottak, és arról pénzt vettek fel. Ilyen módon tettek szert a több mint ötmillió eurós haszonra, melyet személyesen Ljubomir Mihajlović, a bank akkori elnöke hagyott számukra jóvá.
A Szerbiai Labdarúgó-szövetség (SZLSZ) elnöke, Zvezdan Terzić hivatalos közleményt adott ki a szerb labdarúgás aktuális történéseivel kapcsolatban:
,,Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) zágrábi kongresszusa előtt jeleztem, hogy a következő időszakban, a korábbi döntésemmel összhangban, továbbképzésen veszek majd részt a phoenixi egyetemen. Mint ahogyan terveztem is, ez év február 27-én érkezem vissza Szerbiába. Ha majd Belgrádban leszek, több megbeszélést folytatunk, melyeken elemezzük a kialakult helyzetet s végleges álláspontra helyezkedünk. Dragan Džajićnak a labdarúgó-válogatott sportigazgatói posztjára való kinevezésével új irányvonalat próbáltunk kialakítani a szerb labdarúgásban. Az ő letartóztatásával a szerb labdarúgás nagyon sokat veszített. Hangsúlyozom, hogy semmiképpen sem szeretnénk zavarni a nyomozás folyamatát, csak szeretném kifejezni meggyőződésemet, hogy Dragan Džajić túléli ezt a most zajló legádázabb csatáját. Biztos vagyok benne, hogy van elég ereje, s megőrzi majd a győztesek dicsőségét. Ne feledjük el, hogy a szerb labdarúgás és a teljes térdég sporttörténelmében nála jobb játékos nem volt. Európa és a világ csodálja Dragan Džajić nagyságát, s kötelezettségem erre most mindenkit emlékeztetni.”
Biztosak lehetünk benne, hogy a letartóztatásoknak még koránt sincs vége, s a jéghegy csúcsostul, mindenestül szép lassan elsüllyed. A kérdés mindössze annyi, hogy melyik nagy hal mikor kerül majd horogra, azaz mikor kattan a bilincs azoknak a kezén, akik megérdemlik. Kivárjuk...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..