home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ettem szőlőt, most érik
Bacsik Lőrinc Natália
2022.08.15.
LXXVII. évf. 32. szám
Ettem szőlőt, most érik

A XXII. Kisoroszi Hagyományőrző Népművészeti Tábort július utolsó hetében rendezte meg a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ. Az eseményen 80 gyermek és 20 felnőtt (szervező, oktató, kisegítő) vett részt.

A kisoroszi csemetéken kívül sokan érkeztek Magyarcsernyéről, Tordáról, valamint olyan gyerkőcök is voltak, akik Bácskában vagy külföldön (Németország, Svájc, Ausztria, Skócia) élnek, de hazalátogattak a nagyszülőkhöz, rokonokhoz.

A foglalkozás népdalok éneklésével kezdődött Talpai Ildikó tanítónő vezetésével. Az Érik a szőlő és az Ettem szőlőt, most érik című dalokat péntekre már mindenki fejből fújta. Az idén a jelenlévők bepillanthattak a gyöngyfűzés, a gölöncsérezés, a fafaragás, a hímzés és az újrahasznosítás rejtelmeibe, emellett mézeskalácsokat díszítettek, festményeket készítettek akvarellel. Gyöngyből Talpai Ildikó tanítónővel karkötőket, nyakláncokat fűztek, agyagból Kormányos Erzsébet és Balázs Katalin irányításával dísztárgyakat, vázákat gyúrtak, formáztak, és a mézeskalácsokat is az ő segítségükkel díszítették ki. Balázs József fafaragóval a fiúk a vőfélybotokra véstek apró mintákat, illetve egy közös kopjafába is belekezdtek, melyet jövőre fejeznek be. A vőfélybotokat Gogolák Mariann ékesítette fel színes szalagokkal, és a játékokban a zsűrizést is vállalta. Mariann 2017-ben volt Petőfi-programos Kisoroszon, és azóta szinte minden évben ellátogatott a táborba is. Tévhit, hogy tű csak a lányok kezébe való, Korom Tímea és Berta Tímea, a Torontál kézimunkacsoport két tagja ugyanis mindenkit megtanított az alapöltésekre, sőt még a szövőszék használatára is. Berta Piroska tanítónő azt szokta mondogatni, hogy semmit sem szabad eldobni, mert mindenből lehet valami újat alkotni. Ő és Csernák Éva remek ötletei alapján igazi egyediségek születtek (madáretető, vázák, faldíszek stb.). Kovács Szilvia, Gacska Valéria, Ugrešić Krisztina, Beszédes Anna az ovisokkal foglalkoztak. Nemcsak kézműveskedtek, hanem gyermekjátékokat, dalokat is tanultak. Az óbecsei festőművészek, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő Szivárvány Festőcsoport tagjai Tót Kása Piroska vezetésével érkeztek, hogy a gyerekekkel az ecset használatát, a színek keverését, az árnyék jelölését gyakorolják.

A heti téma a szőlő volt, ezzel kapcsolatos feladatokat kellett megoldania a hat csapatnak, melyek igen találó neveket adtak maguknak: Borászok, 11 + 1 szőlőszemecske, Szőlőszemek, 14 Szőlőfürt, Vörösborosok, Bácsszőlős. A hét folyamán a Borászok nevű csoportnak lett a legtöbb pontszáma, a csapatkapitány Hódi Bernadett és Csányi Bálint volt.

A tábor egyik napján a régi, hagyományos lakodalmak szokásai elevenedtek fel. Voltak menyasszonynak, vőlegénynek beöltözött lányok és fiúk, esküvői szertartást mutattak be, csárdást jártak, minden fiú kapott egy vőfélybotot, és beköszöntő szövegeket tanultak. Mindezt a zentai vőfély, Lehócki Vilmos útmutatásával tették. A Ki mit tud?-on a fellépők megmutathatták, milyen ügyesen tudnak verset, vicceket mondani, énekelni, hangszeren játszani. A Ketchupcsöppek nevű tánckar a tábor alatt állt össze, ebédszünetekben gyakorolt. A koreográfiát két középiskolás, Hódi Bernadett és Mészáros Emese állította össze.

Néhány iskolás el is mondta, mi tetszett neki a táborban, miért szeret ide járni, s mi mindent alkotott az idén.

Hegyközi Ádám (Magyarcsernye): — A táborban harmadik alkalommal voltam, mindig nagyon várom. Az idén ismét találkoztam ismerősökkel, és új barátokat is szereztem. Szőttem egy székpárnát, gyöngyből karkötőt és kis díszfát készítettem, faragtam vőfélybotot, agyagból meg szélcsengőt és madáretetőt csináltam, mely már ki is van akasztva a madárkáknak.



Fodor Mirella (Királyhalom): — Már hét éve járok ide a testvéreimmel együtt. Amíg a tábor tart, a rokonoknál tartózkodunk. Mi a testvéreimmel egy csapatban voltunk, és az utolsó helyet értük el, de jövőre talán jobban sikerül. Nagyon szeretek ide visszajárni, mivel itt az emberek nyitottak és kedvesek.

Fodor Alex (Királyhalom): — Nekem nagy élmény volt, hogy középiskolásként segíthettem a kisebbeknek, és kisegítő meg csapatkapitány is lehettem. Szeretek ismerkedni és új barátokkal gazdagodni, jövőre is itt leszek.

Csányi Alex (Magyarcsernye): — Nekem nagyon érdekes a kisoroszi tábor, ez volt a negyedik alkalom, hogy itt lehettem. Jó volt találkozni azokkal a barátokkal, akiket már az előző évben megismertem. Mindegyik foglalkozást szeretem, de a kedvencem a fafaragás és az agyagozás. A szünetekben fociztunk, játszottunk, finom uzsonnákat meg ebédeket ettünk. Jövőre is jönni fogok.



Papdi Daniella (Kisorosz): — Ebben a táborban sok alkotást csináltam. Gyöngyből karkötőt, agyagból szélcsengőt, újrahasznosításnál virágcserepet régi, színes harisnyából készült virággal.

Fejes Lara és Flóra (Torda): — Két éve járunk ebbe a táborba. Nagyon szeretjük, mert sokféle kézművességet sajátítottunk el. Sok barátot szereztünk, akivel tartjuk a kapcsolatot. Megtanultunk gyöngyöt fűzni, korongozni, szőni, hímezni, faragni. Például befőttesüvegből kis kunyhót csináltunk, melyet kartonnal, tojáshéjjal díszítettünk. Színes székpárnát szőttünk. Apró gyöngyből és kagylóból színes gyöngyfát alkottunk.



Hódi Bernadett (Svájc): — Az idei táborban azért is szerettem volna részt venni, illetve újra egy csapatot vezetni, hogy továbbadhassam a gyerekeknek azt a tudást és élményt, amelyet én is tapasztaltam és gyűjtöttem régebben. Mivel a barátaimmal már középiskolások vagyunk, nekünk legfőképpen az volt a feladatunk, hogy segítsünk a kisebb gyerekeknek, de közben mi is alkothattunk. A Ki mit tud?-ra Mészáros Emesével egy olyan táncot tanítottunk a kicsiknek, amelyet pontosan tíz évvel ezelőtt tanultunk itt a kisoroszi táborban. Emese Németországban él, és most találkozhattunk. Nagyon büszke voltam, amikor a Bálinttal közösen vezetett csapatunk, a Borászok, megnyerte a csapatjátékok versenyét!

Talpai Sándor fő szervező háláját fejezte ki mindazoknak a támogatóknak, akik nélkül a tábor nem lehetett volna ilyen tartalmas, színes. Köszönet a következő intézményeknek, szervezeteknek és személyeknek: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyar Nemzeti Tanács, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Nagykikinda Város Önkormányzata, Talpai Béla, Nyári Géza, Máté Vera és Antal, Csúszó Ottó és Tamara, Virág Piroska, Ördög Tibor, Ördög Róbert, Csóti Zoltán és Ildikó, Korom Sándor, Lőrinc Ede és Rozália, Csíkos József és Zsófia.

Fényképezte: Bacsik Lőrinc Natália

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..