home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Eredmények és elképzelések
TóthTibor
2024.01.08.
LXXIX. évf. 1. szám
Eredmények és elképzelések

Hajdújárás a nyáron a migránsleszámolások miatt szerepelt napi szinten a címlapokon. A lakosok nappal sem érezhették magukat biztonságban, hiszen a migránsok felfegyverkezve sétáltak az utcákon, másfél-két hónapja azonban a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően nyugalom uralkodik a falu minden egyes részén.

A legújabb népszámlálási adatok szerint a településhez tartozó Noszával együtt 1876 lakost számláló falu polgárai biztonságban élhetnek, már nem kell attól rettegniük, hogy egy eltévedt golyóval találkoznak.


A szeptemberben átadott Noszai Művelődési Ház

Sövény Rudolf, a szabadkai vkt hajdújárási tanácsnoka a megvalósított eredmények taglalása előtt sajnálatát fejezte ki Pásztor István, a VMSZ néhai elnöke halála kapcsán, aki Hajdújárás díszpolgára volt, a településhez tartozó Noszán élt, és rengeteget tett Hajdújárásért, a polgárokért.

— Az idén szeptemberben elkészült a Noszai Művelődési Ház, mely a környék egyik legkorszerűbb épülete. Évekkel ezelőtt, amikor a napközi elindult Hajdújáráson, jelezték a szülők, hogy szükség lenne bölcsődére is. A kéréssel az elnök úrhoz fordultam, aki támogatásáról biztosított, és szeptemberben a Vackor kihelyezett tagozataként megnyitotta kapuit a 15 férőhelyes bölcsőde. A hajdújárási Keresztelő Szent János-templom udvarán Szent István-szobrot avattunk, mely a már ott lévő turulmadárral együtt szintén azt jelképezi, hogy itthon vagyunk. Óriási jelentőséggel bír a Szabadka—Szeged vasútvonalon a személyforgalom elindulása. 84 dinárért korszerű körülmények között utazhatunk Szabadkára, a másik irányba pedig Szegedről könnyedén eljuthatunk Budapestre és Bécsbe is, ezért arra biztatok mindenkit, éljünk a vonatközlekedés nyújtotta lehetőségekkel. A hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklubba több mint száz gyerek jár még Szabadkáról is, és nagyon büszkék vagyunk súlyemelőinkre is, akik a tartományi és az országos szintű versenyekről egyaránt érmekkel térnek haza. A helyi közösség épületéhez edzőtermet építünk, ahol nyugodtan készülhetnek a versenyekre. Kiderült, hogy az épület azon része, ahova az edzőtermet építenénk, nincs legalizálva, így először ezt kellett elvégeznünk, majd elkészültek az építési tervek, és bízom benne, hogy 2024-ben a hozzáépítés is be fog fejeződni. Egy edzőterem építése is rengeteg utánajárással és intéznivalóval jár. Ezért is nagyon jó, hogy a városházán sok VMSZ-es politikus tevékenykedik, akiknek köszönhetően meg tudjuk oldani a felgyülemlett problémákat — mondta Sövény Rudolf.


Sövény Rudolf

Hosszú idő után villanyrendőr került a falu központjába, hamarosan a kamerák is működésbe lépnek, így remélhetőleg az átutazók ezután már nem versenypályaként használják a főutat. A tartományi oktatási titkárság pályázatán sikerrel szerepeltek a hajdújárásiak, és a vasútállomás közelébe hamarosan információs táblát helyeznek ki. A Vanger sort, a Fekete sort és a Vasút utca egy részét felmart aszfalttal próbálják járhatóbbá tenni. Az Iskola utca fennmaradt részének aszfaltozására még érvényes a tervdokumentáció, és az ígéretek szerint az év első felében aszfaltburkolat kerül az útra, melyet főleg azok használnak majd, akik szeretnék elkerülni a falu forgalmas központját. A fiatalok és az idősebbek nagy örömére megnyílt a montázs-korcsolyapálya, mely mindennap ingyenesen használható, és korcsolyát is díjmentesen lehet bérelni.

A település egyik legnépesebb és legsokoldalúbb egyesülete a Lifka Sándor Művelődési Egyesület. A lifkások több pályázaton is sikerrel szerepeltek. Az MNT-től működésre, a tartománytól a Kórustalálkozó megszervezésére és a Szüreti Napok keretében lebonyolított rajzpályázatra kaptak támogatást, valamint eszközöket is beszerezhettek. A várostól nyert támogatásból a Szüreti Napok alkalmából színpadot béreltek, zenekart fogadtak, ajándékokat vásároltak. A napokban derült ki, hogy az egyesület a Csoóri Sándor-pályázaton is sikerrel szerepelt, mely eszközöket az oktatók tiszteletdíjára fordítják. Kénytelenek voltak az eddigi jelképes 100 dinár helyett 500 dináros tagsági díjat gyűjteni, melyből a könyvelőt tudják fizetni, és a karácsonyi csomagokat is ebből az összegből állították össze.

A tavasszal különböző okok miatt több gyerek elhagyta az egyesületet, de az elmúlt időszakban fordulat történt, és amellett, hogy egyre több fiatal csatlakozott a kis és a középső néptánccsoporthoz, a korábbi tagokból is többen visszatértek az egyesületbe. A néptáncosok több mint egy éve Koós Dezső és Székely Zsófia vezetésével dolgoznak.

— A Szüreti Napok után a középiskolásokból és egyetemistákból álló nagycsoport, a Boglya majdnem megszűnt, szerencsére azonban ez mégsem következett be. A fiatalok közül többen jelezték, hogy folytatni szeretnék a néptáncot, és én is azon a véleményen voltam, hogy továbbra is meg kell adni számukra a lehetőséget. Oktatók nélkül táncolnak, a termet a helyi közösség beleegyezésével bármikor használhatják. Jelenleg négy pár alkotja ezt a csoportot, de nem zárkóznak el új tagok fogadásától sem. A koreográfiát videóról sajátítják el, tőlem csak annyit kértek, intézzem el számukra a viseletet. Szeretném, ha beneveznének a Gyöngyösbokrétára, és ott is megmutatnák tudásukat — mondta Szalai Eszter, a Lifka Sándor ME elnöke.


Szalai Eszter

A Rekötye népdalkör munkájába is bekapcsolódtak új tagok, tehát ott is szívesen látják az éneklés iránt érdeklődőket. A népdalkör — melyet Brezovszki Eszter vezet — sikeresen szerepelt a hajdújárási Kórustalálkozón, kiváló kapcsolatot ápol a környék népdalköreivel, és hosszú idő után ismét részt vett a Gazdag Ág nevű hagyományőrző eseményen. A Búzavirág citeracsoportot (Mák Attila vezetésével) heten alkotják, első fellépésükön, a ludasi népzenei vetélkedőn, ezüst minősítésben részesültek. A mesemondó műhellyel és a rajzcsoporttal Szalai Eszter dolgozik. A Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen több arany-, ezüst- és bronzalmát, valamint táborokban való részvételi lehetőséget nyertek a műhely tagjai, a szegedi Százszorszép mesemondó versenyről óvodás és iskolás korosztályban is elhozták az első díjat, illetve különdíjat is nyertek, továbbá Orosházán is első helyet szereztek. A rajzműhelyt 18-an alkotják, és az eredmények itt sem maradtak el. Május elején több rajzot küldtek Japánba, és a nyár folyamán kiderült, hogy az egész világból beérkezett több mint 10 000 rajz közül Vörös Romina alkotása az első helyen végzett. Az elmúlt két évben a műhely tagjai 36 pályázatra küldték be munkáikat, és ebből 30 pályázaton díjazták őket. A Hagyományok Háza karácsonyi pályázatán a 14 beküldött rajzból 9 gyerek munkáját ismerték el.

Röpke pihenő után januárban újraindul az egyesület szakcsoportjaiban a munka, és 2024-ben is számtalan eseményen, pályázaton vesznek majd részt. Az egyesületben minden megvan a zavartalan működéshez, kiváló a hangosítás és a világítás, a jövőben pedig balettpadlóra pályáznának, mely főleg a néptáncosok munkáját könnyítené meg.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..