home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Elvtársak, vége?
Talpai Lóránt
2022.12.12.
LXXVII. évf. 49. szám
Elvtársak, vége?

Egy plakát, mely a megfelelő időpontban és helyen született

Nemcsak térségünkben, hanem a világ szinte minden pontján ismerik azt az ikonikus plakátot, amely a rendszerváltás hajnalán készült. A Tovariscsi, konyec! című alkotás szerzője Orosz István Kossuth- és Nemzet Művésze díjjal kitüntetett grafikus, aki Utisz művésznevét az Odüsszeiából kölcsönözte. Mint ismeretes, ezt a nevet Odüsszeusz ugyancsak álnévként használta a küklopsz elleni csata alkalmával, mely a szörny szeme világába került. A jelképes és ironikus név értelmében Orosz István művészete egyfajta támadás vagy lázadás mindaz ellen, amit látunk és érzékelünk.

* Mint oly sok képzőművész és grafikus, ön is a Pannónia Filmstúdióban kezdte pályafutását. Az animációs filmekkel indult a munkássága?

— Grafikusként végeztem az iparművészeti főiskolán, és valójában egy véletlen folytán kerültem a Pannónia Filmstúdióba, mely térben elég közel volt a főiskolához. Bár fakultatív módon tanultam animációt, nem készültem rajzfilmesnek. 1975-ben indult Dargay Attila Lúdas Matyi című alkotása, mely film grafikai háttérvilágáért Gyulai Líviusz grafikusművész felelt. Líviusz pedig munkatársakat keresett maga mellé, mivel mindez egy többemberes feladat volt. Így kerültem a filmstúdióba, és ragadtam ott hosszú ideig. És elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam ott.

* Alkotásainak többségét körüllengi egyfajta különleges logika, elvontság, optikai illúzió és geometriai paradoxon. Művei szinte egytől egyig elgondolkodtatóak, és megdolgoztatják a befogadók szürkeállományát. Hogyan definiálná ezt a stílust, és mi a lényege?

— Mindennek a lényege talán az, hogy világéletemben bosszantott, amikor egy galériában vagy egy kiállításon az emberek odamennek egy képhez, és egy pillanat múlva továbblépnek. Ezért azt gondoltam, hogy ha egy kissé bonyolultabb, kettős jelentésű vagy filozófiai tartalmakat is feldolgozok munkáimban, akkor az érdeklődők talán egy pillanatnál tovább fognak majd állni az alkotásaim előtt. A pusztán képzőművészeti megközelítésen kívül mindig szerettem, ha valami más is megjelenik a munkákban, például valamilyen természettudományos, matematikai vagy irodalmi vetületük is van a képeknek. Szóval kerültem azt az általános nézetet, hogy a képzőművészet legyen csakis képzőművészet, és ne keveredjen más dolgokkal. Én ugyanis mindig ösztönösen érdeklődtem a vegyes műfajok iránt.


Árnyékrajzoló (tükörhengeres anamorfózis)

* Mely művészek hatottak önre leginkább? Meglepődnék, ha Maurits Cornelis Eschert nem említené meg.

— Valóban gyakran szoktak kapcsolatba hozni Escherrel, viszont hasonló stílusú művészek, akik számára a matematikai, illetve geometriai paradoxonok fontosak voltak, korábban is léteztek. De mindig jó érzés volt, hogy Escherrel kapcsolatba hoztak. Meghívtak például Hágába, hogy az Escher-múzeumban legyen kiállításom, vagy Rómába egy konferenciára, melyet Escher születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek. Szóval igaz, hogy időnként úgy kezeltek, mint egy Escher-fiókát, viszont ettől függetlenül mindig is voltak olyan munkáim, amelyek csak rám jellemzőek. Például az anamorfózisok vagy a tükrös, perspektivikus játékok. További művészekre kitérve, írtam például egy könyvet Hans Holbeinről, aki valójában az első anamorfózist készítette, de írtam tanulmányt Leonardóról is. Egyes grafikáim pedig Albrecht Dürer művészetéhez is köthetőek. Több parafrázist is alkottam Dürerhez kapcsolhatóan.


Forrás: utisz.blogspot.com

* Kétségtelen, hogy a számtalan műve közül a rendszerváltás időszakában született legendás Tovariscsi, konyec! című plakátja a legismertebb. Lehet még valami újat mondani erről a zseniális alkotásról? Van még valamilyen háttértörténeti elem, mely kevésbé ismert?

— Valószínűleg elég kevés újdonságot lehetne erről a plakátról elmondani, mivel ez az a munkám, amelyről a legtöbbet kérdeztek az utóbbi évtizedekben. Nyilvánvalóan nem ez a legjobb, de minden bizonnyal a legismertebb alkotásom, mely a megfelelő időben és helyen született. Ha három évvel később vagy korábban készült volna, akkor biztosan nem lett volna olyan nagy hatása. Viszont eszembe jut még, hogy valamikor a ’90-es évek legelején a plakát kapcsán ismerkedtem meg Tolnai Ottó íróval. Ottó ugyanis akkor e miatt a plakát miatt keresett meg, mivel publikálni szeretett volna róla valamit. Mindez nagyon meghatott engem, mivel nagyszerű irodalmárnak tartottam őt.

* A felesége is grafikusművész és animációsfilm-rendező, sőt ha jól tudom, gyermekei is művészettel foglalkoznak. Feltételezem, hogy a művészet iránti elkötelezettség szinte napi 24 órában meghatározza a család mindennapjait.

— Kívülről talán úgy tűnhet, hogy a családom kizárólag művészettel foglalkozik, de ez valójában nem így van. Amíg a gyermekeink velünk voltak, addig is egy normális családi életet éltünk, szóval a kerékpárpumpálástól az ebédkészítésig sok-sok dolog megelőzte a képzőművészetet. Természetesen időnként a művészetről is elmélkedtünk, de a gyerekek egyáltalán nem voltak presszionálva arra, hogy kizárólag ezzel kell foglalkozniuk a jövőben. Végül azonban úgy alakult, hogy a fiunk művészettörténész lett, a lányunk pedig filmelmélettel foglalkozik. Viszont egyikük sem igazán gyakorló művész, hanem inkább az elmélet területén tevékenykednek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..