home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Egyenlők és egyenlőbbek
(Tha)
2012.06.20.
LXVII. évf. 25. szám

Május 20-án, a tartományi egyéni parlamenti választások második fordulójában Csóka községben szoros küzdelemben, mindössze 4 szavazattal a VMSZ színeiben induló Kormányos László nyert, megelőzve Predrag Mijić (DP) eddigi tartományi képviselőt. A Demokrata Párt helyi szervezete nem tudta elfogad...

Május 20-án, a tartományi egyéni parlamenti választások második fordulójában Csóka községben szoros küzdelemben, mindössze 4 szavazattal a VMSZ színeiben induló Kormányos László nyert, megelőzve Predrag Mijić (DP) eddigi tartományi képviselőt. A Demokrata Párt helyi szervezete nem tudta elfogadni a vereséget, minden követ megmozgatott, hogy Tiszaszentmiklóson megismételjék a szavazást. A közigazgatási bíróság helyt adott az óvásnak, és június 3-án a tiszaszentmiklósi általános iskolában, a 4-es számú szavazóhelyen újra megejtették a voksolást.
Amikor május 20-án éjjel a csókai községházára, a községi választási bizottsághoz minden szavazóhelyről bevitték a jegyzőkönyveket a szavazólapokkal együtt, kiderült, hogy a tiszaszentmiklósi jegyzőkönyv hiányos. Minden szükséges adatot beleírtak, kivéve, hogy melyik jelölt hány szavazatot kapott az érvényes 188 szavazatból. Predrag Mijić ugyanis 100, Kormányos László pedig 88 voksot gyűjtött össze. Érdekes adalék, hogy a hiányos jegyzőkönyvet éppen a Demokrata Pártnak a tagja vitte be a községházára.
A megismételt szavazáson Predrag Mijić a 258 szavazatból 172-t szerzett, Kormányos László viszont 86-ot.
Nyilvánvaló, hogy a Demokrata Párt csókai községi szervezetének aktivistái mindent megtettek azért, hogy éljenek az ölükbe hullott újabb eséllyel. A hírek szerint a rábeszélésen és a meggyőzésen kívül el is szállították azokat a polgárokat a szavazóhelyre, akiknek esetleg nem volt szándékukban eleget tenni a kötelezettségüknek.
A jegyzőkönyvvel azonban ezúttal is gondok adódtak: elírás történt. Az idegen segédlettel (uz tuđu pomoć) szavazó lakosok száma a dokumentum szerint 260 volt, pedig senki sem voksolt ezen a módon, ugyanis erre csak a magatehetetlen, beteg vagy gyöngén látó polgároknak van joguk. A hibát a DP öt bizottsági tagja a községházán javította ki, ezt viszont a VMSZ-es bizottsági tagok nem voltak hajlandóak aláírni. Mindezt jegyzőkönyvbe vette a községi választási bizottság, a VMSZ pedig óvást emelt, és kérte a megismételt szavazás eredményeinek a megsemmisítését.
Az ügy lezárásaként az újvidéki közigazgatási bíróság elvetette Kormányos László fellebbezését, melyben kifogásolta a tiszaszentmiklósi szavazóhelyen a megismételt szavazás után készült jegyzőkönyv törvénytelen és szabálytalan kiegészítését. Mint ismeretes, hasonló utólagos javítást végeztek el május 20-án is, ami miatt a Demokrata Párt kezdeményezésére a közigazgatási bíróság megsemmisítette a szavazás eredményét. Akkor ugyanis a DP jelöltje négy szavazattal lemaradt a VMSZ jelöltjével szemben.
- Úgy tűnik, a szerbiai jogrendszerben még mindig vannak egyenlők és egyenlőbbek. Enyhén szólva is megkérdőjelezhető a bíróság függetlensége, hiszen mind a két alkalommal csak technikai hiba történt. Egyiknek sem volt semmilyen befolyása a végeredményre, a bíróság mégis ellenkező előjelű ítéleteket hozott - foglalta össze a történteket Kormányos László.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..