home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Egészségünk világnapjai
(Tha)
2022.01.18.
LXXVII. évf. 2. szám
Egészségünk világnapjai

Az egészségügyi világnapra még várnunk kell néhány hónapot, április 7-én ünnepeljük ugyanis arra az eseményre emlékezve, hogy 1948-ban ezen a dátumon kezdte meg működését az ENSZ szakosított intézményeként az Egészségügyi Világszervezet (WHO). De nemcsak ekkor, hanem az egészségüggyel kapcsolatos más világnapokon is lehetőség nyílik, hogy globális szintű figyelemmel forduljunk egyes betegségek felé, melyek megelőzése, kialakulása, gyógyítása jelentősen megkönnyíthető a széles körű, megfelelő tájékoztatással. Az alábbiakban a világnapok egy csokorba szedése mellett néhány hírt is kiragadtunk. 

Életbe lépett Ausztriában az eutanáziatörvény

Január 1-jétől a tavaly decemberben megszavazott törvény lehetővé teszi az asszisztált öngyilkosságot. A halálos betegségben szenvedő vagy tartósan legyengült állapotban lévő felnőttek dönthetnek a „kegyes halál” mellett.

Minden esetet két orvosnak kell megvizsgálnia, akiknek egyebek mellett azt kell megállapítaniuk, hogy a páciens képes-e az önálló döntéshozatalra. Az eutanázia előtt legalább tizenkét hétnek kell eltelnie, hogy bizonyosak legyenek abban, a kérelmet nem átmeneti válságos állapotban nyújtották be. Végstádiumban lévő betegeknél ez az idő két hétre csökken. Jelenleg Ausztrián kívül Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Kanadában és Kolumbiában legális az eutanázia, de mindenhol másak a szabályai. (MTI)

 

Az alvászavar is tünet

A Magyar Alvásszövetség szerint az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. A koronavírus-járvány következményeként ugyanis jelentősen romlott az alvás minősége.

A kutatások alapján Magyarországon a vizsgált felnőtt korú embereknek csaknem a fele küzd alvászavarral. Ez magában foglalhatja az elalvási vagy az átalvási nehézségeket, a korai vagy az éjszakai felébredést, a rossz alvásminőséget, illetve a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket. Egy brit vizsgálat szerint este 10 és 11 óra között a legideálisabb ágyba kerülni. Azok lesznek a legritkábban szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtják álomra a fejüket. Bár az epidemiológiai kutatásból nem lehet ok-okozati következtetéseket levonni, a szakemberek úgy vélik, a túl korai vagy a túl késői lefekvés nyilvánvalóan negatív hatással van a cirkadián ritmusra, és ezáltal negatívan hat a szív- és érrendszer egészségére. (Index.hu)

 

Segítségre lehet szükségük

A szerbiai fiatalok több mint fele aggódva él, és a depresszió jeleit mutatja — erről tanúskodik az a felmérés, amelyet a KOMS, a szerbiai fiatalok ernyőszervezete készített 1021 személy bevonásával. Az aggódás a válaszadók 68,5 százalékánál van jelen, a depresszió enyhe vagy súlyos tünetei pedig 52 százalékuknál mutatkoznak meg. A megkérdezettek 34 százaléka elismerte, hogy szüksége lett volna pszichológusra az elmúlt fél évben, de mégsem keresett fel szakembert. A koronavírus elleni vakcináról is megkérdezték a fiatalokat. 48 százalékuk szerint kell a védőoltás, 52 százalékuk szerint viszont nem. Utóbbiak attól félnek, hogy az oltás nem eléggé hatásos, továbbá problémának tartják, hogy nincsenek megbízható és elérhető információk a témában, és azt sem lehet tudni, milyen mellékhatásokkal járhat az oltakozás. (Beta)

 

Megfékezhető 2022-ben a koronavírus-járvány?

Az idén sikerül teljesen megfékezni a koronavírus-járványt — ezt az optimista kijelentést a WHO vezetője tette újévi nyilatkozatában, két évvel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet először találkozott a koronavírus akkori variánsával. Noha globálisan a COVID-fertőzöttek száma jelenleg 287 millió, és már mintegy 5,5 millió ember halt meg, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pozitívan látja a helyzetet, mivel napjainkban több eszköz is van a vírus megfékezésére és a halálesetek visszaszorítására. Arra azonban figyelmeztetett, hogy az oltóanyag-elosztásban tapasztalható egyenlőtlenség és a vakcinák felhalmozása nagy kockázatokat rejt magában.

 

A Novavax vakcinájának uniós forgalmazása

Az Európai Bizottság feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagnak. Az amerikai gyógyszergyár oltóanyaga az ötödik olyan vakcina, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca készítményei után. (MTI)

 

Folyamatos a Szputnyik V gyártása a Torlakban

A Torlak intézetben korábban 1,5 millió adag oltóanyagot állítottak elő, a tavalyi év végéig pedig további 2,5 millió Szputnyik V védőoltás gyártását tervezték. Dr. Vera Stoiljković igazgató elmondta: az intézet bízik az orosz partnerekkel való folyamatos együttműködésben, de annak bővítésére is számítanak. Hangsúlyozta, a védőoltás az egyetlen megoldás a koronavírus elleni küzdelemben, a vakcina mellőzésével kapcsolatos propaganda pedig megnehezíti a járvány feletti győzelemhez vezető utat. A koronavírus elleni védőoltás mellett 200 000 adag influenzavakcinát állított elő és bocsátott a polgárok rendelkezésére az intézet. (Tanjug)

 

Ingyenes lesz a HPV elleni oltás Szerbiában

A HPV, vagyis a humán papillomavírus méhnyakrákot, egyéb bőrdaganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat okozó, elsősorban szexuális úton terjedő vírus, a férfiaknál a péniszdaganat előidézője. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója elmondta, Szerbiában az állam átvállalja a védőoltás költségeit, így a gyerekek és a kamaszok, kilenc és tizenkilenc év között, ingyen kaphatják meg a fontos vakcinát. A készítmény beadását elsősorban tizenkét és tizennégy éves kor között ajánlják, mert akkor a leghatásosabb. Szerbiában a vakcina nem lesz kötelező, csak ajánlott. Magyarországon már évek óta ingyen oltják a hetedik osztályosokat a HPV ellen.

Az egészségüggyel kapcsolatos világnapok

február 4.                                      rákellenes világnap

február 11.                                    a betegek világnapja

február 14.                                    az epilepszia világnapja

február utolsó napja                      a ritka betegségek világnapja

március második csütörtöke         a vese világnapja

március 18.                                    az alvás világnapja

március 21.                                    a Down-szindróma világnapja

március 24.                                    a tuberkulózis világnapja

március 25.                                    a magzatgyermek napja

április 2.                                         az autizmus világnapja

április 7.                                         egészségügyi világnap

április 10.                                       nemzeti rákellenes nap

április 11.                                      a Parkinson–kór világnapja

április 17.                                       a hemofília világnapja

május első keddje                          nemzetközi tejnap

május 7.                               az asztma és a melanóma világnapja

május 8.                                   a Nemzetközi Vöröskereszt napja

május 12.                                       az ápolók nemzetközi napja

május 22.                                       európai elhízás elleni nap

május 31.                                       a nemdohányzók világnapja

június 14.                                       a véradók világnapja

június 27.                                       a cukorbetegek világnapja

július 1.                                          Semmelweis-nap

július 28.                                        a hepatitisz világnapja

augusztus 1.                             az anyatejes táplálás világnapja

szeptember 15.                               a limfóma világnapja

szeptember 21.                               Alzheimer–világnap

szeptember utolsó vasárnapja         a szív világnapja

október                                            a látás hónapja

október 1.                             a mellrák elleni küzdelem világnapja

október 2.                                        a sztómások világnapja

október 6.                     a hospice-palliatív ellátás világnapja

október 10.                                    a lelki egészség világnapja

október 15.                                  a fehér bot nemzetközi napja

október 20.                                      a csontritkulás világnapja

november                                        fogászati hónap

november 8.                                    nemzetközi radiológiai nap

november 14.                                  a cukorbetegek világnapja

november 17.                                 a koraszülöttek világnapja

december 1.                                    az AIDS elleni világnap

december 3.                              a fogyatékos emberek világnapja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..