home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Cipő emlékeinkben él tovább
Zvekán Péter
2013.03.20.
LXVIII. évf. 12. szám
Cipő emlékeinkben él tovább

Végül március 11-én bekövetkezett az, amitől mindenki tartott. Sokak rajongott énekese alig 48 évesen ment el minden élők útján. A zenekar menedzsere megnyugtatta a rajongókat, hogy az együttes nem fog megszűnni. Sokszor beszélgettek arról, hogy mitévők legyenek egy ilyen szituációban, de most szükségük van egy kis szünetre.

Emlékszem, 11 éves lehettem, amikor unalmassá vált számomra a klasszikus zene, és popdalokkal kezdtem el foglalkozni. Kezdő gitárosként én is egyszerű számokkal indítottam, olyanokkal, mint a House of the rising sun, a Dédapám vagy a Szállj el, kismadár. Akkoriban a nyári táborok esti tüzénél ezekkel a szerzeményekkel hatalmasat lehetett aratni. Az pedig, hogy tizennyolc évesen felléphettünk az alig pár hónapos együttesemmel a Republic előzenekaraként, szinte hihetetlen volt. Az volt az első igazi bemutatkozásunk a nagyközönség előtt Cipő zenekarának köszönhetően. Ezt sohasem felejtem el.

A Republic frontembere, Bódi László 1965. május 3-án született Ungváron, majd egyévesen családjával Kisvárdára költöztek. A zenével már nagyon korán megismerkedett, hiszen szülei ének-zene tagozatos általános iskolába íratták. A zenén kívül a szövegírás is élénken érdekelni kezdte, dalokat és rengeteg verset is írt. A Beatles együttes Egy nehéz nap éjszakája című zenés filmjének hatására eldöntötte, hogy a muzsikának szenteli az életét. Nagyon szerette Konc Zsuzsát, Bródy Jánost, és Cseh Tamásért is rajongott. A gimnáziumi évei alatt megalapította az első zenekarát, a Cipőfűzőt, mely népdalmotívumokkal megtűzdelt popszámokat játszott. Innen ered a Cipő becenév is, ami élete végéig elkísérte. A zenekarral öt évig koncerteztek, időközben azonban katonai szolgálatra kötelezték. Cipő ott is megtalálta a módját, hogy időnként tribünre állhasson. A későbbiekben, a sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjakat nyert, és ekkor ismerkedett meg egyik legnagyobb példaképével, Bródy Jánossal.

Tizennyolc éves volt, amikor Budapestre költözött. Konzervatórium-előkészítőre járt, mellette pedig a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Vasúti Főosztályánál és a Magyar Postánál is dolgozott vasutasként meg újságkihordóként. Huszonöt éves, amikor Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval megalapította a Republic együttest, és már azon a nyáron felléptek a Beatrice előzenekaraként (Nagy Feró ugyanis egykettőre megkedvelte a zenéjüket). A ,,nemzet csótánya” egy interjú alkalmával a következőket mondta a bandáról: ,,A Republic akkor egy teljesen új formáció volt, néhány hónappal korábban alakult, és az akkori menedzserünk szólt, hogy előzenekarként szerepelnek majd a koncertünkön. Mindig is támogattam a fiatal bandákat, erről szólt annak idején a Garázs című rádióműsorom is. Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, Nyíregyházán vagy Debrecenben játszott velünk először a Republic, és amikor meghallgattam a zenéjét, jópofának tartottam, amit csinál”.

Manapság szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna tőlük legalább egy számot, legyen az a Szállj el, kismadár, a Megy a gomba, az Ezt a földet választottam vagy a Ha még egyszer láthatnám. A sztárvilágból is sokan kedvelték őket. Az ismert magyarországi bokszolónak, a Madár becenevű Erdei Zsoltnak a Szállj el, kismadár volt a bevonuló zenéje.

Az idő folyamán a Republic Cipővel az élen az egyik legnagyobb magyarországi zenekar lett, melyről a frontember egyszer így nyilatkozott: „A kilencvenes évekre mi maradtunk az egyetlen magyar popzenekar, amelyik magyar zenei gyökerekből táplálkozik. A zenekar nem lett kitalálva, mint ahogy az sincs előre kitalálva, hogy milyenre csináljunk egy új lemezt”. Befutók voltak, ezt pedig az is bizonyítja, hogy az együttes megalakulásának 20. évfordulójára a tagok előadóművészi tevékenységükért a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata elismerésében részesültek. A siker mellé viszont jött a baj is. Cipő szíve megbetegedett. Erről a többiek is tudtak, habár nem szeretett beszélni róla. Négy és fél évig tartott ez az állapot.

Bódi Lászlót február 15-én szállították kórházba. A mentők negyven perc után tudták csak újraéleszteni, majd mélyaltatásban tartották. Nem sokkal később orvosai közölték: Cipő kómában van. Az énekes több mint három héten keresztül feküdt ebben az állapotban. Február 21-én, csütörtökön megpróbálták felébreszteni, de nem jártak sikerrel. Másnap a konzíliumon már felkészültek a legrosszabbra, és ezt közölték a családtagokkal is. Végül március 11-én bekövetkezett az, amitől mindenki tartott. Sokak rajongott énekese alig 48 évesen ment el minden élők útján. A zenekar menedzsere megnyugtatta a rajongókat, hogy az együttes nem fog megszűnni. Sokszor beszélgettek arról, hogy mitévők legyenek egy ilyen szituációban, de most szükségük van egy kis szünetre. Bódi Lászlót március 22-én, pénteken kísérik utolsó útjára. Nyugodjon békében!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..