home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Buszjegy helyett mágneskártya
Rencsényi Elvira
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám
Buszjegy helyett  mágneskártya

Novemberben indul a SuBus rendszer Szabadkán

Az autóbuszokban már felszerelték azokat az érzékelőket, amelyek a mágneskártyákat olvassák majd le 2012. november 1-jétől. Az új jegyeladási rendszerrel a közvállalat ki szeretné iktatni az eddig használatos papírjegyeket és a készpénzforgalmat, de természetesen a ritkán buszozók a jövőben is megvásárolhatják majd a helyszínen, vagyis a buszban a menetjegyet.
Az új rendszer üzembe helyezéséről sajtótájékoztatót tartott a Subotica-trans. Fazekas Tibor igazgató elmondta, hogy ezzel forradalmasítják Szabadkán a tömegközlekedést, hiszen a mágneskártyás fizetés nemcsak hogy zökkenőmentesebbé teszi az utasforgalmat, hanem a vállalatnak is fontos adatokkal szolgál.
— A társasgépkocsiinkat egy ún. GPS rendszeren keresztül követni tudjuk, a mágneskártyák pedig abban segítenek, hogy felmérjük: hol, melyik vonalon van szükség több járat indítására, esetleg melyik az, amely nem gazdaságos a vállalat számára.
A Subotica-trans a D-Logic céget bízta meg a mágneskártyák kidolgozásával. Ivan Kočev cégigazgató elmondta, hogy a rendszer megbízható, alapos és számos előnye van, ami az utasforgalmat korszerűbbé és könnyebben áttekinthetővé teszi.

Amit az utasoknak tudniuk kell
Kétféle mágneskártya kerül forgalomba: a névre szóló (pl. diákjegyek, munkásbérletek és nyugdíjasjegyek), amelyek az eddig forgalomban levő hónapos bérleteket helyettesítik, valamint az előre és tetszőlegesen feltöltendő ún. elektronikus pénztárca, amely a mobiltelefon-kártyákhoz hasonlóan működik. Ez utóbbi nem névre szóló, nincs rajtuk fénykép, így a családból bárki használhatja. Fontos, hogy legyen rajta elegendő pénz az utazáshoz.
Az utazások alkalmával minden mágneses kártyával kötelező a rendszerbe való be- illetve kijelentkezés, ami az első ajtón történő felszálláskor, valamint  a középső vagy a hátsó ajtón történő leszálláskor az autóbuszokban elhelyezett elektronikus érzékelőkkel lehetséges.
Maga a művelet a következő lépésekből áll:
1. az első ajtón való felszálláskor a mágneskártyát az érzékelőhöz illesztjük,
2. a berendezés ellenőrzi a jegy hitelességét,
3. amennyiben a kártya hiteles, illetve elegendő pénzösszeg található rajta, a berendezés hang- és zöld fényjelzéssel értesíti a felhasználót a sikeres bejelentkezésről.
Háromnál több egymás utáni helytelen jegyhasználat után a mágneskártya zárolja önmagát. Újbóli aktiválását kizárólag a felhasználó kérheti személyesen a központi autóbusz-pályaudvar jegypénztárán.
Az elektronikus pénztárcával (ami nem névre szóló, előre feltöltött mágneskártya) is kötelező a be- és kijelentkezés. A rendszer a bejelentkezéskor levonja az adott vonalon levő lehető legmagasabb viteldíj összegét (december 31-ig 60, január 1-től már 80 dinárt), majd a leszálláskor való kijelentkezéskor a különbséget visszajuttatja a kártyára.
Az új rendszer beindításával a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat célja, hogy ösztönözze utasait az új elektronikus kártyák használatára, csökkentve ezáltal az autóbuszok várakozási idejét a megállóhelyeken, felgyorsítva az utasok le- és felszállását, kedvezőbb utazási feltételeket teremtve. Újdonságnak számít az is, hogy ezentúl csak az első ajtón lehet majd felszállni attól függetlenül, milyen mágneskártyánk van. A városi járatokon való utazásért ezentúl 55 dinárt fizetünk majd elektronikus pénztárcával, a peremvárosi járatokon azonban annyiban lesz változás, hogy a felszálláskor történő fizetéssel a rendszer a teljes útvonal árát vonja le a kártyáról, ám ha az utas korábban száll le a buszról, és kiszálláskor a kártyájával kijelentkezik, a rendszer a különbséget visszatölti a kártyára.

Hol válható ki a kártya?
A személyre szabott (személyes adatokkal és fényképpel ellátott diákjegyek, munkásbérletek, nyugdíjasjegyek) mágneskártyák a központi autóbusz-pályaudvar tolóablakainál, a Subotica-trans Idegenforgalmi Ügynökségénél (Matko Vuković 9.), valamint a Zorka és a Teslatelep helyi közösségek területén működő irodákban igényelhetők. A régi buszbérlet alapján a vállalat kiadja az új, névre szóló mágneskártyát, aki pedig ilyennel nem rendelkezik, annak csak az igazolványára és egy fényképre lesz szüksége a kártya igényléséhez. A hatvanöt évnél idősebb személyek továbbra is ingyen utazhatnak a Subotica-trans járatain, de nekik is igényelniük kell a mágneskártyát, a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok pedig továbbra is kérhetik a kedvezményes bérletet úgyszintén elektronikus kártyán. A 6 és 10 év közötti gyermekek számára azonban egyelőre az autóbusz vezetőjénél lehet majd jegyet váltani.
Első igényléskor ki kell fizetni a mágneskártya 400 dináros költségét, a kártya az igényléstől számítva három évig lesz érvényes. A kártya igénylésekor a felhasználó egy három nyelven megfogalmazott felhasználási útmutatót is kap, amely segít eligazodni az új rendszer működési folyamatában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..