home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Brekusz
BORDÁS Győző
2008.03.13.
LXIII. évf. 11. szám
Brekusz

Magó Réka hároméves, mindenre képesEgy szöszke kislány ül előttünk az autóbuszban. Szinte egyfolytában csacsog. - Hogy hívnak? - kérdi tőle a párom elindulásunk első negyedórájában, mert incselkedik is velünk, átdugja ujját a két szék között, megemeli copfját, hogy lássuk, maci is van a hajg...

Magó Réka hároméves, mindenre képes

Egy szöszke kislány ül előttünk az autóbuszban. Szinte egyfolytában csacsog.
- Hogy hívnak? - kérdi tőle a párom elindulásunk első negyedórájában, mert incselkedik is velünk, átdugja ujját a két szék között, megemeli copfját, hogy lássuk, maci is van a hajgumiján.
A gyerek azonnal tisztességtudóan válaszol (a motor zúgásától én úgy értem):
- Téka!
A párom a térdemre csap, pedig csak a fülem a fals.
- Hát nem mondta szépen, hogy Réka? (Az öregedés jele, hogy a felsőbb regiszterek már nem jönnek be?)
És a szokványos kérdés, melyet a gyerekek nyilván nagyon unnak:
- Hány éves vagy?
- Kettő. És mert érti a nyelvet, amelyen érdeklődünk, még mutatja: és fél.
Valóban annyi, tudjuk meg az anyukától.
- És honnan jössz?
- Moholról.
Útközben megálló a ,,???”, magyarul a Zseb étteremnél, vendéglőnél, motelnál, az utazók végett fenntartott, szemlátomást jól menő objektumnál. A parkőr a megmondhatója annak, hogy a buszok, kombik, személykocsik, teherautók hova állhatnak. Tágas terasz sok virággal, kényelmes székek, bent fotelek is. Tiszta, illatos WC. Nem is olyan régen errefelé ez ritkaság volt. Este tizenegy múlt, fél óra pihenő, hogy a sofőrök megegyék a báránypörköltet, megigyák a kávéjukat. Míg szállunk ki, nyilván a sok gyermeki csevegés miatt megszólal egy lekászálódó asszonyság. Felháborodva méltatlankodik:
- Itt csak magyarok vannak, szerbek sehol...?
Nem felelünk. S jóleső érzéssel veszem tudomásul egy fiatal újvidéki - mint később kiderül - nászutas pár jóindulatú megjegyzését.
- Pustite je! (Hagyjuk a zsörtölődőt!)
Itt a gyerek, a párom kezét fogja, és már neki magyaráz.
- Nagymamaérett - mondom a szülőknek. A kislány még mit sem ért a felnőttek dolgából. Ezért oly fesztelen, mint otthon, Moholon. Nevemet sem jegyzi meg egyből, ezért megkérdezi a feleségemtől:
- A te bácsidat hogy is hívják?
- Győző bácsi. Gyere, odamegyünk, s hátulról, hogy észre ne vegye, megcsiklandozzuk.
Erre is kapható, már hogyne volna!
Megcsiklandoztak. S jólesett! Az a puha gyermeki kéz, a szeme csücskéből kiolvasható huncutság, sikongatás a siker láttán.
(Talán azért is írom ezt a jegyzetet, mert, remélem, van kinek.)
A moholi Magó Rékának például, aki holnap, holnapután, iskolás lesz, aztán középiskolás, s fogékonyságából ítélve bizonyosra veszem: mérnök, orvos, jogász, az egyik minden bizonnyal. De az is lehet, hogy tanárember, mert - az anyukától halljuk - óvó néni szeretne lenni, mert azoknak nincs más dolguk, csak meséket olvasnak a gyerekeknek.
- S a mesék közül melyiket szereted a legjobban? - kérdem.
- A Vukot meg a Vackort. A Vackort az óvodában, az állatkertben, a cirkuszban, az I. B-ben...
- Mi az, hogy az I. B-ben?
- Az iskolában, te nem jártál oda?
Hát, ha jártam is, régen.
- Mert buta maradsz, ha nem jársz iskolába - világosít föl Réka kisasszony, s ebben nyilván nagyon igaza van.
- Hány tincsed van így összefonva?
- Hálom. (Megint én értem félre, mert az r-rek, mondja a párom, nála már tökéletesek.)
- Számoljuk csak meg!
A kikiriki- meg szőlőszemekből is kiderül, megy itt már a számolás, viszont...
- Piros vagy zöld almát kérsz? S veszem elő a hátizsákból az útravalót.
- Vedd el a zöldet! (Richtig a pirosat!)
Napokon át a szárítókötél sokszínű csíptetőivel folyik a kiképzés, mérsékelt sikerrel. Ám egy reggel kérdése mellbe vág:
- Miért mondod a kiflire, hogy friss, amikor meleg, a vízre meg, amikor hideg? S ugrándozik, mint egy béka, sántaiskolázik a járda négyzet alapú kövein.
Az én gyerekeim is kérdeztek hasonlót, nyilván nekik is kitérő választ adtam. Most is, ahelyett, hogy jól végiggondolnám, s némi magyarázatot adnék, csak azt mondom, bután:
- Te egy brekusz vagy.
- Nem, én nem vagyok brekusz, hanem te baszkódsz. S kihívóan még a nyelvét is kinyújtja felém.
- Hagyjátok, ne feddjétek meg, látjátok, milyen okosakat kérdez, amire még válaszom sincs - mondom a gyerek szájára csapni készülő, elképedt szülőknek, pedig lehet, hogy éppen otthon vette valaki szájára - s talán nem is egyszer - ezt az éppen ide illő szót. Ez a gyerek meg kimondottan fogékony.
A strandon néha kis nudista is, kacéran mutogatja magát, mintha már most érezné, nő lesz, méghozzá szép is. Hogy nekem a nudistákban nem sok bizalmam van, azt ő honnan tudhatná. Aztán belevesz játékaiba, csináljuk a homoktortát, műanyag módlijából itt a pogácsa, s máris sül a napon, aztán ugyanebbe a homokba betemetjük az Éva babát, hogy azonnal ki is ássuk, ne szenvedjen szegény. S valamiféle vár is épül, homokból, vízből... Aztán fagyizunk, a hinta sem marad ki a napi programból meg az a pad sem, amely a tudatában a mienk. Miért? Mert ott kapta az első szemeket a gyermekcsemegéből.
- Hol is a ti padotok?
S amikor ezt kérdi, már tudom, mire gondol. Így kényeztetjük.
Együtt másszuk a hegyeket, ahol az út megengedi, kocsijába ültetjük, és fölváltva toljuk. Hagyja.
Pityeregni is csak kétszer hallottam, egyszer, amikor apja figyelmeztetés nélkül a víz alá merítette, másodszor, amikor visszaindulásunk napján délután alvásra kényszerítették, pedig velünk szeretett volna tovább játszadozni.
Amikor sikerül, mint Kosztolányi mondaná: ,,oly nyugodtan alszik, nem félve semmitől és senkitől, oly önérzetesen, mintha az egész föld volna a bölcsője”.
S most, hogy e jegyzetemet számítógépbe viszem, hiányzik nekem a brekusz.
Én már nyilván távol leszek az élők világától, amikor e soraimat olvashatod és megértheted, de ha felnőttél, néha apuval, anyuval idézzétek föl Sztavroszt.
Mint egy ékszert, úgy tartalak, emlékezetemben.
S eszembe jut Pechán Béla, aki egy húsvétvasárnapi vidám hangulatában a forgószékre ültette Árpád fimat, hogy leportrézza.
Forgatta, forgatta (a gyerek, persze, élvezte), s rajzolgatott is, ceruzájával húzta a vonalakat, de végül...
- Te, ennek a gyereknek olyan szabályosak a vonásai, hogy nem lehet megrajzolni - állt föl, önmagából kiábrándultan, s ha nincs Ilonka néni, a felesége, talán össze is tépi a festőállványra föltűzött papírt.
Ez a rajz, a portré, ma is megvan. Valóban hiteltelen, de nem a gyerek miatt.
(A Sztavroszi jegyzetekből, 2007 nyara)
*Munkatársunkat, Bordás Győzőt szívből köszöntjük 60. születésnapján

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..